Dukket opp i Hongkong: USA advarer

Oligarkyachten har en anslått verdi på over 5 milliarder kroner.

OLIGARKYACHT: Mordasjovs kjempeyacht avbildet i Hongkong fredag. Foto: Vernon Yuen / NurPhoto / Shutterstock / NTB
OLIGARKYACHT: Mordasjovs kjempeyacht avbildet i Hongkong fredag. Foto: Vernon Yuen / NurPhoto / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Megayachten «Nord», som antas å være eid av den russiske oligarken Aleksej Mordasjov, dukket onsdag opp i Hongkong - på mystisk vis.

Det melder CNN.

Etter invasjonen av Ukraina har Vesten beslaglagt store mengder oligarkverdier.

Hongkongs myndigheter uttaler at de ikke har juridisk myndighet til å håndheve sanksjoner mot superyachten, som er gitt av andre jurisdiksjoner.

Nå advarer USA om at Hongkongs uttalelse kan virke som en oppfordring til oligarker om å slå seg ned i byen, ifølge Financial Times (FT).

- Den mulige bruken av Hongkong som en trygg havn av enkeltpersoner som unngår sanksjoner fra flere jurisdiksjoner aktualiserer flere spørsmål ved åpenheten i forretningsmiljøet, sier en talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet til FT.

Den 142 meter lange yachten er etter sigende en av verdens største, og skal være verdt minst 500 millioner dollar - cirka 5,4 milliarder kroner. Fartøyet kan skilte med to helikopterdekk, kino og 20 luksuskabiner.

Mordasjov er styreformann i stål- og gruvegiganten Severstal. Han og selskapet ble sanksjonert av USA i juni som følge av oligarkens antatte bånd til Putin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.