Balticconnector-lekkasjen:

Dukket opp
i Norge

Finske myndigheter mener det kinesiske selskapet står bak Østersjø-sabotasje. I oktober seilte skipet langs norskekysten.

MISTENKT: Finske myndigheter mistenker konteinerskipet «NewNew Polar Bear» i forbindelde med skadene på gassrørledningen Balticconnector. Foto: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa via RReuters
MISTENKT: Finske myndigheter mistenker konteinerskipet «NewNew Polar Bear» i forbindelde med skadene på gassrørledningen Balticconnector. Foto: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa via RReuters Vis mer
Publisert

- Hendelsesforløpet er brakt på det rene på bakgrunn av bevis og data, og fartøyet «NewNew Polar Bear», som seiler under Hongkong-flagg, er mistenkt for å ha forårsaket skaden, skrev finsk politi på sine nettsider allerede 24. oktober.

8. oktober ble gassrørledningen Balticconnector skadd i Østersjøen.

Finland mener konteinerskipet «NewNew Polar Bear» - som er registrert med trafikkdata i området, blant annet mistet et anker, ifølge den finske avisa Iltalehti.

Skipet er registrert i Hongkong. Den 9. oktober, dagen etter at gassrørledningen ble ødelagt, ble det angivelig tatt et bilde av skipet mens det lå til havn i St. Petersburg.

Ifølge overvåkningstjenesten Marine Traffic befinner skipet seg nå i Nord-Øst-passasjen nord for Russland.

Før dette lå skipet til kai i Arkhangelsk og ventet på en isbryter, ifølge avisa Barents Observer.

NORGE RUNDT: Den gule linjen markerer skipets seilas rundt Norge. Den tynne grå linjen utenfor den norske kysten markerer Norges territorialgrense, som går 12 nautiske mil fra de såkalte grunnlinjene. Skjermdump: NAIS / Kystverket
NORGE RUNDT: Den gule linjen markerer skipets seilas rundt Norge. Den tynne grå linjen utenfor den norske kysten markerer Norges territorialgrense, som går 12 nautiske mil fra de såkalte grunnlinjene. Skjermdump: NAIS / Kystverket Vis mer

For å komme seg fra Østersjøen til Arkhangelsk nordvest i Russland via sjøveien er imidlertid den naturlige ruten å ta turen om Norge.

Nettopp det gjorde «NewNew Polar Bear», ifølge AIS-dataene som ligger i Kystverkets AIS-system NAIS.

I løpet av ferden krysset skipet også innom norsk territorialfarvann - altså innenfor 12 nautiske mil fra norsk landgrunn.

16 oktober krysset skipet den norske territorialgrensa ved Skagerrak sør for Kristiansand og var inne i norsk farvann fra klokka 02.20 til og med klokka 04.10.

I NORSK SJØTERRITORIUM: 16. oktober, fra klokka 02.20 til og med klokka 04.10, var skipet innenfor det norske sjøterritoriet. Skjermdump: NAIS / Kystverket
I NORSK SJØTERRITORIUM: 16. oktober, fra klokka 02.20 til og med klokka 04.10, var skipet innenfor det norske sjøterritoriet. Skjermdump: NAIS / Kystverket Vis mer

Samme kveld krysset skipet inn langs kysten klokka 21.56 og seilte i norsk sjø fram til rundt klokka 02.01 17. oktober.

Fartøyer som fører flagget til andre stater har rett til å gjennomføre en «rask og uavbrutt» gjennomfart gjennom en kyststats sjøterritorium - en såkalt uskyldig gjennomfart.

En talsperson fra det kinesiske utenriksdepartementet har, ifølge Reuters, bedt om en «rettferdig og omfattende undersøkelse av hendelsen», og har tidligere uttalt at det kinesiske fartøyet opererte som normalt på tidspunktet for hendelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer