Donald Trump

Dukket opp uventet

USAs tidligere president, Donald Trump, dukket uventet opp i sin egen bedragerirettssak i New York.

I RETTEN: USAs tidligere president, Donald Trump, i retten i New York torsdag. foto: Eduardo Munoz Alvarez/Pool via REUTERS
I RETTEN: USAs tidligere president, Donald Trump, i retten i New York torsdag. foto: Eduardo Munoz Alvarez/Pool via REUTERS Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): - Dette er en heksejakt og en veldig korrupt rettssak, sa Trump utenfor rettssalen torsdag, ifølge Reuters.

Trump, sønnene og Trump-organisasjonen er saksøkt av justismyndighetene i New York for å ha blåst opp verdien av egne eiendeler for å få gunstigere lån- og forsikringsvilkår.

Dommer Arthur Engoron har allerede konkludert med at Trump har begått omfattende bedrageri over mange år. Nå krever justismyndighetene at ekspresidenten betaler en straff på 250 millioner dollar (om lag 2,75 milliarder kroner) og blir nektet å drive forretningsvirksomhet i New York. Det kan i realiteten bety at store deler av forretningsimperiet hans kollapser.

USAs tidligere president, Donald Trump, er i dag i retten i New York for å vitne i saken hvor han er saksøkt for omfattende bedrageri gjennom ti år. Dagbladets korrespondent Vegard Kvaale har vært inne i rettssalen. Vis mer

- Ingen ofre

Trump kom uventet til rettssalen på Manhattan torsdag. Rettssaken har pågått gjennom høsten, men nå går den mot slutten. Også tidligere har Trump dukket opp flere dager selv om han ikke er pålagt å være til stede. Da han angrepet retten og hevdet at han blir utsatt for en heksejakt.

Etter planen vitner Eli Bartov, som er professor i regnskapsføring ved New York University, i saken i dag.

Trump ga selv et kaotisk vitne mål i retten i november. Der klaget han på at han blir urettferdig behandlet. Samtidig innrømmet han at han var involvert i noen av de mest sentrale dokumentene i saken.

- Vi gjorde ikke noe galt. Det var ingen ofre. Bankene elsker oss, sa Trump den gangen.

Munnkurv

Dommer Engoron har også pålagt Trump og advokatene hans en munnkurv. Den gjør at de ikke kan snakke offentlig om rettens medarbeidere. Det skjedde etter at Trump la ut et bilde av Engorons medarbeider sammen med demokratenes senatsleder Chuck Schumer og anklaget henne feilaktig for å være Schumers «kjæreste».

Engoron sa etterpå at Trumps innlegg på Truth Social førte til at retten ble oversvømt med trusler. Selv har Trump anket beslutningen om munnkurv.

Foruten bedragerirettssaken er også Trump tiltalt i fire ulike straffesaker. Han er også storfavoritt til å bli republikanernes presidentkandidat igjen i 2024.