Coronavaksine:

Dumpet aksjer før vaksineskandalen

Kort tid før det ble kjent at 15 millioner vaksinedoser hadde gått i vasken, solgte toppsjefen unna aksjer for enorme summer. Nå raser investorer.

MILLIONER I VASKEN: Menneskelig svikt ved en fabrikk i Baltimore førte til at rundt 15 millioner vaksinedoser ble ødelagt. Før informasjonen var kjent, solgte selskapets toppsjef unna aksjer for millioner av dollar. Foto: Dado Ruvic / Reuters
MILLIONER I VASKEN: Menneskelig svikt ved en fabrikk i Baltimore førte til at rundt 15 millioner vaksinedoser ble ødelagt. Før informasjonen var kjent, solgte selskapets toppsjef unna aksjer for millioner av dollar. Foto: Dado Ruvic / Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helt på tampen av mars ble det kjent at en kjempeblemme hadde ødelagt 15 millioner Johnson & Johnson-vaksinedoser.

Den oppsiktsvekkende tabben skjedde da arbeidere på en fabrikk drevet av Emergent BioSolutions i Baltimore i USA ved en feil blandet ingredienser fra to ulike vaksiner.

Tabben ble beskrevet som «en stor flause» for legemiddelgiganten. Det ble samtidig kjent at feilen hadde oppstått flere uker før nyheten ble kjent.

Amerikanske myndigheter beskrev hendelsen som et resultat av menneskelig svikt, og tabben førte til en stans i produksjon og forsendelser av vaksinen i USA.

Solgte unna

Medier verden over omtalte vaksinesjokket i slutten av mars. Nå skriver storavisa Washington Post at Emergents administrerende direktør, Robert G. Kramer (64), kort tid i forkant hadde solgt unna aksjer for ti millioner dollar. Det tilsvarer over 83 millioner norske kroner etter dagens kurs.

I dag ville de samme aksjene hatt en verdi på nær halvparten - 5,5 millioner dollar - eller 45,6 millioner kroner.

Kramer har selv ikke besvart avisas spørsmål. Nina DeLorenzo, en talsperson for Emergent, avviser på sin side alle påstander om ulovligheter.

- Mr. Kramer, vår ledergruppe og vårt styre må etterleve de høyeste etiske standarder, og følger streng overholdelse av alle lover og regler som gjelder økonomiske transaksjoner, sier Nina DeLorenzo, en talsperson for Emergent, til avisa.

- Det finnes ikke bevis for at det er begått noen typer forseelser, fortsetter hun.

PROBLEMER: En gruppe investorer hevder ledelsen i Emergent holdt produksjonsproblemer ved fabrikken i Baltimore skjult, samtidig som toppsjefen solgte unna aksjer for flere titalls millioner kroner. Foto: Tasos Katopodis / Getty Images / AFP
PROBLEMER: En gruppe investorer hevder ledelsen i Emergent holdt produksjonsproblemer ved fabrikken i Baltimore skjult, samtidig som toppsjefen solgte unna aksjer for flere titalls millioner kroner. Foto: Tasos Katopodis / Getty Images / AFP Vis mer

Selskapet kommenterer imidlertid ikke konkrete spørsmål om hvorvidt Kramer kjente til problemer med vaksineproduksjonen eller informasjon om selskapets resultater, da han bestemte seg for å selge aksjene.

Washington Post peker på offentlige dokumenter som viser at Kramer inngikk en handelsplan 13. november i fjor. Det er etablert praksis at innsidehandlere lager slike planlagte opplegg for aksjesalg, for å unngå anledning til eller mistanke om å gjennomføre handler med kunnskap om børssensitiv informasjon som vil påvirke aksjekursen.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Innsidehandel blir først ulovlig når innsideren handler basert på konfidensielle opplysninger som kan påvirke aksjeverdien.

Tidligere denne måneden kunne imidlertid New York Times melde at et parti med AstraZeneca-vaksiner som var produsert ved Emergent-fabrikken i Baltimore måtte destrueres allerede i oktober. Også den gang som følge av mistanke om kontaminering. Videre skrev avisa at også en mengde Johnson & Johnson-vaksiner ble destruert i november, som følge av menneskelig svikt.

Flere måneder tidligere, i april i fjor, skal en inspeksjon gjennomført av den amerikanske legemiddelmyndigheten FDA ha avdekket manglende opplæring og svikt i oppfølging av testprosedyrer, ifølge Washington Post.

Det er også klart at Emergents aksjeverdi stupte brått etter at selskapet offentliggjorde sine resultater 19. februar i år, og nok en gang som følge av vaksineskandalen i slutten av mars.

SYNGER: Superstjerna Dolly Parton har støttet Moderna-vaksinen med millioner. Nå har hun selv fått vaksinen mens hun sang en av sine største hits. Video: Dolly Parton / Christian Roth Christensen Vis mer

Saksøkes

Nå har en rekke investorer gått sammen i et søksmål mot Kramer, Emergent og andre toppsjefer i selskapet. I søksmålet hevdes det at selskapet kunstig blåste opp egen aksjeverdi ved å snakke opp evnen til å produsere vaksiner, samtidig som de angivelig skjulte problemer ved fabrikken i Baltimore.

Ifølge Washington Post har minst tre andre advokatfirmaer kunngjort at de undersøker selskapet håndtering av informasjonen om produksjonsproblemene.

Det vekker også oppsikt at Kramers salg er av den sjeldne sorten.

Mens flere andre Emergent-ledere skal ha solgt unna aksjer i selskapet oftere, har ikke Kramer solgt aksjer for betydelig verdier siden april 2016.

Den gang solgte han og fire andre toppsjefer aksjer for en samlet verdi på 14,5 millioner dollar. Investorer hevdet den gang at sjefene kvittet seg med aksjene etter å først ha overdrevet størrelsen på en bestilling miltbrann-vaksiner fra amerikanske myndigheter.

Rundt to måneder etter aksjesalget ble det kjent at ordren var mindre enn forventet, noe som førte til at Emergents aksjekurs falt.

Selskapet benektet anklagene, men kom fram til et forlik med investorene på 6,5 millioner dollar, ifølge Washington Post.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer