Arbeidstilsynet på uanmeldt befaring:

«Dusj i råkjeller mangler varme»

Litauiske arbeidere på fiskebruk på Sunnmøre må påregne et iskaldt bad å dusje i etter en altfor lang dag i kalde lokaler ved sløyebenken, ifølge Arbeidstilsynet. Nå slår tilsynet alarm.

KRITISK: «Etter en totalvurdering legger Arbeidstilsynet til grunn at arbeidsgiver ikke har, i samarbeid med arbeidstakerne, vurdert arbeidstidsordningens betydning for arbeidstakernes helse, sikkerhet og velferd.», skriver Arbeidstilsynet etter et uanmeldt besøk hos Arctic Seafood i Herøy. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRITISK: «Etter en totalvurdering legger Arbeidstilsynet til grunn at arbeidsgiver ikke har, i samarbeid med arbeidstakerne, vurdert arbeidstidsordningens betydning for arbeidstakernes helse, sikkerhet og velferd.», skriver Arbeidstilsynet etter et uanmeldt besøk hos Arctic Seafood i Herøy. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Som Dagbladet tidligere har skrevet, har Arbeidstilsynet varslet et tvangsgebyr til fiskeforedlingsbedriften Atlantic Seafood på Herøy på Sunnmøre. Etter et uanmeldt tilsyn før jul i fjor avdekket tilsynet det de mener er arbeidsøkter opp i 26 timer, betaling under det lovpålagte, manglende overtidsbetaling og for dårlige kontrakter.

Men heller ikke innkvarteringen av arbeiderne er Arbeidstilsynet fornøyd med, etter en uanmeldt befaring på to innkvarteringsadresser i Gjerdsvika og Ulsteinvik. Dårlige boforhold har bidratt til at det er varslet tvangsgebyr.

Bedriftens styreleder, Daniel Andersen, som svarer på vegne av Atlantic Seafood, avviser alle brudd på lovverket knyttet til arbeidet. Innkvarteringen sier han at bedriften ikke har noe med.

Han viser til at bedriften har fått frist på seg til 22. februar med å svare på varsel om overtredelsesgebyr, og gir uttrykk for at han da vil kunne tilbakevise alt.

Daniel Andersen er daglig leder i det litauiske selskapet Proximus Global UAB, som eier Atlantic Seafood AS.

Arbeidsgivers ansvar

Arbeidstilsynet er på sin side helt klar på arbeidsgivers ansvar for innkvartering av arbeiderne. Det ble også opplyst under den uanmeldte kontrollen at «arbeidsgiver stiller innkvartering til rådighet på to ulike adresser i Gjerdsvika og Ulsteinvik».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer