Forbrukertillit:

«Dyp krise»: - Ikke i nærheten

Nordmenns tro på landets og egen økonomi er på et historisk bunnpunkt. Men myser man nok, kan man se et blafrende telys i enden av tunnelen.

DYSTERT: Nordmenn går inn i julen med en historisk lav tro på egen og landets økonomi. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
DYSTERT: Nordmenn går inn i julen med en historisk lav tro på egen og landets økonomi. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Krigen i Ukraina, et ekstremt hissig energimarked og en kraftig inflasjon som når alle hjørner av landet, har de siste månedene sendt nordmenns tro på egen og landets økonomi i full fart ned til et historisk bunnivå.

I 14 måneder på rad har Forbrukertillitsindeksen (CCI), som måles av Opinion, vært negativ. De siste ni månedene har med all tydelighet vist at nordmenn ser bekmørke skyer i den økonomiske horisonten.

- Opinion har registrert flere pessimister enn optimister blant norske forbrukere over et lengre tidsrom tidligere, men aldri med så lave verdier, sier Henrik Høidahl, fagsjef for politikk og samfunn i Opinion, i en uttalelse.

- Stikker dypt

Ingen av de største krisene de siste 15 åra har vært i nærheten av å sende nordmenns tro på egen og landets økonomi ned til de historiske bunnivåene Norge har sett de siste ni månedene.

- Nordmenn var ikke i nærheten av å ha så liten tro på landets og egen økonomi, og ha så lave kjøpsforventninger, under coronakrisa, oljepriskrisa eller finanskrisa som de har hatt det siste året. Det sier en del om hvor dypt de ulike krisene vi er inne i nå stikker, sier Høidahl.

Forrige måned viste imidlertid tallene et blafrende lys i enden av tunnelen, da indeksen for andre gang i år brøt det som har vært en dramatisk negativ utvikling. CCI holdt seg likevel historisk lav til tross for den forsiktige oppgangen.

Skiller seg ut

Også i desember styrker indeksen seg noe og ender på minus 27,3 poeng. Det betyr likevel at den fortsatt er historisk lav. Desembermålingen er den fjerde laveste siden målingene startet for 15 år siden.

- En viktig forskjell fra den situasjonen vi har nå og tidligere kriser, er at husholdningenes økonomi er rammet i langt større grad, sier Høidahl.

Statistisk sentralbyrå presenterer prognoser for norsk og internasjonal økonomi. Vis mer

- Tidligere kriser har først og fremst vært kjennetegnet av en bekymring for landets økonomi. Husholdningens økonomi nå og om tolv måneder og kjøpsplaner har i mindre grad vært påvirket. Bildet har sett helt annerledes ut i 2022, fortsetter han.

Han mener økningen i forbrukertillit i årets to siste måneder blant annet kan skyldes forventninger om at en rentetopp snart kan være nådd, at strømprisene ikke blir så høye i vinter som først fryktet, og en tro på at vi kan gå noe lysere tider i møte til neste år.

- Usikkerheten er imidlertid fortsatt stor, sier Høidahl og understreker:

- Indikatoren som sier noe om egen økonomi nå, sammenliknet med for ett år siden, holder seg fortsatt rekordlav. Det gjenspeiles i målingen av spareplaner, som også er rekordlave. I tillegg er kjøpsindeksen historisk lav. Den sier noe om sannsynligheten for kjøp av større forbruksvarer, bil, bolig og oppussing kommende tolv måneder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer