Forbrukertillit:

«Dyp krise»: - Ikke i nærheten

Nordmenns tro på landets og egen økonomi er på et historisk bunnpunkt. Men myser man nok, kan man se et blafrende telys i enden av tunnelen.

DYSTERT: Nordmenn går inn i julen med en historisk lav tro på egen og landets økonomi. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
DYSTERT: Nordmenn går inn i julen med en historisk lav tro på egen og landets økonomi. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Krigen i Ukraina, et ekstremt hissig energimarked og en kraftig inflasjon som når alle hjørner av landet, har de siste månedene sendt nordmenns tro på egen og landets økonomi i full fart ned til et historisk bunnivå.

I 14 måneder på rad har Forbrukertillitsindeksen (CCI), som måles av Opinion, vært negativ. De siste ni månedene har med all tydelighet vist at nordmenn ser bekmørke skyer i den økonomiske horisonten.

- Opinion har registrert flere pessimister enn optimister blant norske forbrukere over et lengre tidsrom tidligere, men aldri med så lave verdier, sier Henrik Høidahl, fagsjef for politikk og samfunn i Opinion, i en uttalelse.

- Stikker dypt

Ingen av de største krisene de siste 15 åra har vært i nærheten av å sende nordmenns tro på egen og landets økonomi ned til de historiske bunnivåene Norge har sett de siste ni månedene.

- Nordmenn var ikke i nærheten av å ha så liten tro på landets og egen økonomi, og ha så lave kjøpsforventninger, under coronakrisa, oljepriskrisa eller finanskrisa som de har hatt det siste året. Det sier en del om hvor dypt de ulike krisene vi er inne i nå stikker, sier Høidahl.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer