Snøkaoset:

Dyr dag for Norge

Snøen har skapt trafikkaos på Sør- og Østlandet onsdag. Det kan resultere i en gigantregning.

DYRT: Mange tok i bruk alternativ transport for å komme seg til og fra jobb onsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DYRT: Mange tok i bruk alternativ transport for å komme seg til og fra jobb onsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag har store mengder snø lavet ned over Sør- og Østlandet. Dette har ført til innstilte bussavganger, full stopp på Oslo Lufthavn og stillestående køer på veiene.

Forsinkelsene i kollektivtrafikken blir imidlertid ikke billige.

- Vi regner med at koster omtrent 6 kroner per passasjer per minutts forsinkelse. Dersom 100 000 ble forsinka ti minutter i dag, blir det 6 millioner kroner. Vi kommer veldig fort opp i tosifra millionbeløp.

Det sier Askill Harkjerr Halse, forskningsleder for samfunnsøkonomiske analyser ved Transportøkonomisk institutt, til Børsen.

- En kostnad for samfunnet

Vanligvis regner instituttet på hvor mye som kan spares på å kutte ned reisetid, gjennom for eksempel en ny vei.

- Vi regner vanligvis på nytten, men man kan også regne ut kostnaden på hendelser, som i dag. All tapt tid har en kostnad, enten det er arbeidstid eller fritid. Det har konsekvenser for folk, og det vil være en kostnad for samfunnet.

- Det blir med andre ord en dyr dag for Norge?

- Det blir det absolutt. Det er vanskelig å si konkret, uten at det er regnet på, men i dag er jo et litt spesielt tilfelle. Skal man regne på kostnadene, må man tenke på hva kostnadene ville vært ved å forsikre seg 100 prosent mot konsekvensene. Det er også veldig dyrt, forklarer forskeren.

- At det har store kostnader, betyr ikke at det alltid vil lønne seg å forebygge. Men det er helt sikkert ting man kunne gjort for å redusere konsekvensene, som ville lønt seg. Og så er det mange ting som ville vært dyrere enn gevinsten, legger han til.

Selv brukte Harkjerr Halse ti minutter ekstra, en forsinkelse som koster omtrent 60 kroner, ifølge ovennevnte regnestykke. Undertegnede brukte hele 45 minutter ekstra, noe som i regnestykket utgjør en kostnad på 270 kroner.

- Det er veldig vanskelig å si hvor mange som har blitt påvirket, og i hvor stor grad de har blitt påvirket. For min del var det ikke veldig dramatisk, sier Harkjerr Halse.

Har ikke oversikt

Kommunikasjonssjef i Ruter, Cathrine Myhren-Haugen, har tidligere bekreftet overfor DinSide at reisegarantien fortsatt gjelder.

- Vi oppfordrer kundene våre til å benytte seg av reisegarantien, sier hun.

Denne går ut på at dersom man blir mer enn 20 minutter forsinket fordi selskapets busser, trikker eller T-baner er forsinket eller innstilt, refunderer Ruter dokumenterte utlegg med inntil 750 kroner.

Ifølge NTB har Ruter foreløpig ikke oversikt over hvor mye dagens snøkaos vil koste selskapet, men Myhren-Haugen opplyser at de mellom 1. januar og 15. januar mottok rundt 1300 refusjonskrav på reisegarantien.