Dyrehage-arving med klar beskjed til barnefamilier

- Jeg innrømmer at jeg er hyklersk. Vi har de samme problemene som alle andre.

VIL LEGGE NED: Dyrehageeieren Damian Aspinall (59), her avbildet med gorillaen Kifu, mener alle verdens dyrehager bør legges ned. Foto: Murray Sanders / NTB Scanpix
VIL LEGGE NED: Dyrehageeieren Damian Aspinall (59), her avbildet med gorillaen Kifu, mener alle verdens dyrehager bør legges ned. Foto: Murray Sanders / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den britiske milliardæren Damian Aspinall (59) er noe så sjeldent som en dyrehageeier som synes at dyrehager er forkastelige.

- Foreldre bør ikke ta med barna sine til dyrehager. Jeg vet at det vil skade meg på lik linje med alle andre, men det er mitt ærlige svar, sier han til The Sunday Times.

Han arvet en dyrepark etter faren John Aspinall i 2000, som på et tidspunkt skal ha uttalt at han «elsker dyr mer enn mine barn». I dag er milliardæren styreleder i stiftelsen John Aspinall Foundation - som drifter to dyreparker i Kent i England.

Mye av den daglige driften styres av Damian og kona Victoria Aspinall, som støtter ektemannens utsagn.

Aspinall hadde i 2018 en anslått formue på 2,3 milliarder kroner, som hovedsakelig er bygget opp gjennom eiendomsinvesteringer, ifølge The Telegraph. Han har også gjort gode penger på familiens kasinoimperium, som han kjøpte tilbake etter farens dødsfall.

Men hjertet banker sterkest for dyrevelferd, skal man tro Aspinall selv.

- I motsetning til faren min så liker jeg mennesker like godt som dyr. Men jeg skiller ikke mellom mennesker og dyr. Jeg elsker dyrene. De er ikke utstillingsobjekter, de er vennene mine, sa han til The Telegraph i fjor.

- Finnes ingen unnskyldninger

Det er også denne selverklærte kjærligheten til dyrene som er grunnen til at Aspinall nok en gang tar et knallhardt oppgjør med dyrehager verden over:

- Det finnes ingen unnskyldninger for at dyrehager fortsatt finnes i dag. Fordi foreldre tar med seg barna sine til dyrehager mens de er små, så vokser de opp til å tro at dyrehager er bra, sier han til Sunday Times.

Aspinall hevder at bare fem prosent av pattedyrene i europeiske dyrehager er utrydningstruede.

- Millioner av dyr blir holdt fanget i elendige bur, fordi et lite antall mennesker kanskje blir aktivister og engasjerer seg i bevaring av ville dyr når de blir voksne. Jeg mener det viser at mennesker er en barbarisk art, sier han.

Han hevder at dyrehager i Europa bruker over 170 millioner kroner i året på å holde elefanter og neshorn, og mener pengene heller burde brukes på å bekjempe krypskyttere i Afrika.

Han retter også krass kritikk mot European Association of Zoos and Aquaria (EAZA), som han mener driver et avlssystem for elefanter som det ikke finnes behov for - all den tid det fortsatt finnes rundt 400 000 ville elefanter. I stedet bør all innsats på feltet dreie seg om å beskytte dyrene fra krypskyttere, mener han.

En talsperson for EAZA sier i sitt tilsvar til avisa at en utfasing av elefanter fra dyreparker ikke vil hjelpe innsatsen for å hjelpe de ville dyrene i naturen.

- SPARER PENGER: En juridisk tvist mellom den kinesiske dyreparkens investorer og et annet selskap førte til at en domstol la ned forbud mot å selge dyrene. I sinne over lavere inntekter valgte investorene å heller bruke visse dyr som fôr, for å «i hvert fall spare penger på det». Hendelsen skjedde i Yancheng 5. juni. Video: Newsflare via APVis mer Vis mer

- Jeg er hyklersk

Aspinall skjønner godt at mange vil se på ham som dobbeltmoralsk, og sier at han selv er avhengig av billettinntekter fra dyreparken for å fortsette arbeidet med å slippe dyrene han har fostret opp ut i det fri.

- Jeg innrømmer at jeg er hyklersk. Vi har de samme problemene som alle andre. Vi har hybrid-dyr og dyr som er resultat av innavl, sier han og hevder videre at dyrehager skjuler omfanget av innavl fra offentligheten.

Aspinall har brukt store summer på å returnere titalls dyr til deres naturlige habitat, som neshorn og gorillaer som er returnert til Afrika og leoparder som er sendt til Kambodsja.

Nå mener han at dyrehager verden over burde stenge. Aspinall sier at mindre dyrehager som London Zoo burde stenge for godt innen ti år, mens større dyrehager - som de han selv eier - burde stenge innen 30 år.

- Mildt sagt kontroversielt

Det er kanskje ikke overraskende at Aspinall ikke får stor støtte fra andre dyrehageeiere avisa har snakket med. Eieren av dyrehagene Paignton og Newquay Zoo viser til at avl er tidkrevende, og at det kan være for seint å sette i gang dersom man venter til en art er utrydningstruet.

- Det han sier er nok mildt sagt kontroversielt.

Det sier Per Arnstein Aamot, administrerende direktør i Kristiansand Dyrepark, til Børsen.

- Men man kan ikke ta fra ham at han har noen gode poenger, og at noen av dyreparkene som finnes i verden ikke er gode nok, fortsetter han.

KONTROVERSIELT: Administrerende direktør for Kirstiansand Dyrepark, Per Arnstein Aamot, beskriver Aspinalls uttalelser som kontroversielle. Her er Aamot avbildet sammen med statsminister Erna Solberg og noen av Dyreparkens ringhalelemurer.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
KONTROVERSIELT: Administrerende direktør for Kirstiansand Dyrepark, Per Arnstein Aamot, beskriver Aspinalls uttalelser som kontroversielle. Her er Aamot avbildet sammen med statsminister Erna Solberg og noen av Dyreparkens ringhalelemurer. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Han sier at Kristiansand Dyrepark er en del av diskusjonen om hvordan en moderne dyrepark skal driftes. Han mener samtidig at det ikke er problematisk å introdusere barn for tanken om at noen dyr bor i dyreparker og andre bor i naturen.

- Hva som er mest naturlig av de to er det jo ingen tvil om, sier han.

LURT: I nesten to uker har det norske folk kunne følge geparden Kimani live fra Dyreparken i Kristiansand, i påvente av en fødsel. Det viste seg imidlertid at alt ikke var helt som det skulle. Video: Dyreparken Vis mer

Dyrepark-sjefen mener derimot at menneskehetens utnyttelse av naturen vi omgir oss med gjør dyreparker nødvendige.

- Det å si at dyreparker ikke har noen misjon, det tror jeg ikke noe på. Vi er en kommersiell bedrift, og prøver ikke å skjule det. Men det er ingen motsetning mellom det å skulle tjene penger og å ha hederlige hensikter, sier han.

- Veldig trist

For Kristiansand Dyrepark er misjonen, utover å tjene penger, «å bidra til et biologisk mangfold og å være et av flere tiltak for å sikre verdens truede dyrearter», sier Aamot.

- Vi mener ikke at dyr helst bør være i en dyrepark, og er enige i idealet om at dyr skal leve i naturen. Det er vi med på å støtte gjennom flere prosjekter. Vi har dyr i bevaringsprogram, med mål om at artene på sikt skal ha bevart en genetisk reserve. Vi er med på å beskytte mangfoldet som finnes i naturen, mener han.

RØRER OG PROVOSERER: Lille Tansy Aspinall (18 mnd) leker tillitsfullt med den store gorillaen. Sammen sklir de, deler et eple og Tansy koser seg med å kaste høy på den store menneskeapen. Video: Aspinall Foundation Vis mer

- Har dere merket en økt bevissthet rundt denne problematikken fra besøkende til Dyreparken?

- Det har kanskje vært litt, men vi opplever faktisk at det er litt lite bevissthet rundt dette.

Aamot etterlyser større åpenhet fra dyrehagene rundt hvordan de forvalter dyrene de har, noe han selv mener Kristiansand Dyrepark er gode på.

- Det er mange som ikke har noen bevissthet rundt hva vi holder på med, og jeg synes det er veldig trist når noen tenker på alle dyreparker som fæle.

Samtidig understreker han at det er flere dyreparker i verden som ikke skulle eksistert, og at veldig mange av verdens dyreparker har blitt opprettet i sentrum av store byer, uten mulighet for å bli utvidet.

- Det er flere slike parker som jeg ikke synes det er noe hyggelig å gå rundt i.

Aamot sier derimot at han lenge har hatt lyst til å besøke Aspinalls dyrepark i Kent.

- Det er en av parkene som har fått et bra omdømme.

- Burde vise avsky

Det er ikke første gang Aspinall har gått hardt ut mot egen bransje. Under et intervju med CBS-programmet 60 Minutes i 2015, lurte journalisten Lesley Stall på om han ikke hadde sett hvordan barns ansikter lyser opp når de ser dyrene i dyrehagen.

- Men det er så feil, svarte han umiddelbart før han la til:

- Ansiktene deres burde vise avsky. Det er det som er galt. Vi har lært dem opp til å tenke at disse dyrene er her for vår underholdning. Det er de ikke. Mennesker har ikke rett til å fange dyr for å underholde barna våre. Jeg synes det er avskyelig … Disse stakkars dyrene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer