Dyrere enn på mange år

Frykt for krig mellom USA og Iran fører til fallende aksjekurser på børsene i Asia. Oljeprisen stiger, og gullprisen er høyere enn på seks år.

PRISHOPP: Nikkei-indeksen i Tokyo gikk ned 1,9 prosent mandag, mens oljeprisen gikk opp. Frykt for ytterligere opptrapping av konflikten i Midtøsten bidro også til økte gullpriser. Foto: Michael Dalder / Reuters / NTB Scanpix
PRISHOPP: Nikkei-indeksen i Tokyo gikk ned 1,9 prosent mandag, mens oljeprisen gikk opp. Frykt for ytterligere opptrapping av konflikten i Midtøsten bidro også til økte gullpriser. Foto: Michael Dalder / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den økte spenningen i kjølvannet av USAs likvidering av den iranske generalen Qasem Soleimani skaper uro på de asiatiske børsene mandag. Iran truer med hevnangrep, noe USAs president Donald Trump sier vil bli besvart med «kraftig gjengjeldelse».

Tilspissingen av situasjonen i Midtøsten har visket ut den positive stemningen blant investorer som så fram til en varslet minihandelsavtale mellom USA og Kina. En effekt er at oljeprisen stiger, og nordsjøolje ble mandag solgt for over 70 dollar fatet, for første gang siden september.

– Dette er en uhyggelig vekker ingen ønsket seg i starten på det nye året. Investorene så for seg et marked i medvind etter at den første delen av en handelsavtale ble kunngjort. I stedet søker de nå etter en trygg havn, sier Stephen Innes i valutameglerselskapet AxiTrader.

En slik trygg havn, der mange plasserer penger i krisetider, er gull. Prisen på edelmetallet steg 1,4 prosent mandag til det høyeste nivået siden 2013. Japanske yen styrket seg mot amerikanske dollar.

Nikkei-indeksen i Tokyo falt 1,9 prosent i løpet av mandagen. I Hongkong endte Hang Seng-indeksen ned 0,8 prosent. Shanghai-børsen, som er mindre påvirket av de øvrige finansmarkedene i verden, ble stående på stedet hvil.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer