Dyrere plastposer: - Skivebom

Fremskrittspartiet reagerer på prishoppet på plastposer. De kaller det symbolpolitikk.

DYRERE: Prisene på plastposene fikk seg et hopp da medlemskontingenten i Handelens Miljøfond ble satt opp. Foto: Lise Åserud / NTB
DYRERE: Prisene på plastposene fikk seg et hopp da medlemskontingenten i Handelens Miljøfond ble satt opp. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag økte prisen på plastposer. Dette skjer fordi medlemskontingenten i Handelens Miljøfond øker. Nå koster dermed en plastpose over fire kroner, noe som vekker misnøye hos enkelte.

En studie fra Handelens Miljøfond viser samtidig at en plastpose kan ha et mindre klima- og miljøavtrykk enn et handlenett av bomull kan ha. Ifølge studien må man nemlig bruke et handlenett av bomull 68 ganger før det får samme klima- og miljøavtrykk som en plastpose.

- Stor fordel

- Dette er bare symbolpolitikk, sier Fremskrittspartiets stortingsrepresentant og fraksjonsleder i energi- og miljøkomiteen, Terje Halleland.

Andreas Brekke, forskningsleder i Norsk Institutt for bærekraftsforskning, er imidlertid ikke helt enig.

- Hvis man bare snakker om klima isolert sett, så har ikke tiltaket den store gevinsten. Men om man snakker om helheten, så er den type unødvendig engangsprodukter, som plastposer, noe av det første man kan kvitte seg med. Forsøpling og mikroplast er også et problem, og der vil tiltaket ha en stor fordel, sier Brekke.

- Men hva gjør at handlenettet av bomull har så mye større avtrykk en plastposen?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.