Verdensbanken

Dyster advarsel: - Katastrofe

Verden står overfor en «menneskelig katastrofe» med matkrise etter Russlands invasjon av Ukraina, sier David Malpass, sjef for Verdensbanken.

KRISE: David Malpass, sjef for Verdensbanken, advarer om det han omtaler som en «krise i en krise». Foto: NTB / DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
KRISE: David Malpass, sjef for Verdensbanken, advarer om det han omtaler som en «krise i en krise». Foto: NTB / DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

David Malpass, sjef for Verdensbanken, advarer om at økte matvarepriser nå fører hundrevis av millioner mennesker inn i fattigdom.

- Det vil være en politisk utfordring for regjeringer som ikke kan gjøre noe med det - de har ikke forårsaket det og kan bare se på at prisene går opp, sier Malpass til BBC.

Verdensbanken anslår at det kan bli en økning på 37 prosent i matvareprisene.

Verdensbanken mener at fokuset må være på å øke tilgangen på gjødsel og mat over hele verden, samt målrettet støtte til de aller fattigste.

Malpass advarer også om det han omtaler som en «krise i en krise» som følge av utviklingslands manglende evne til å betale ned gjeld midt i økende mat- og energipriser.

Eksepsjonell usikkerhet

Sjeføkonom i Verdensbanken, Carmen Reinhart, er også blant dem som er bekymret for verdensøkonomien.

- Poenget mitt er at vi lever i en periode med eksepsjonell usikkerhet, sier hun til Bloomberg.

Verdensbanken satt nylig ned sin prognose for global vekst i 2022 fra 4,1 prosent til 3,2 prosent. Til sammenlikning var veksten i 2021 på 5,7 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer