Dyster dom: - Markant forverring

Fire uker med nye og inngripende coronatiltak er snart forbi. For reiselivsbedriftene har erfaringen vært brutal, viser NHOs siste medlemsundersøkelse.

FULL SKJENKESTANS: Bortimot halvparten av NHOs medlemsbedrifter oppgir at de har opplevd etterspørselssvikt eller kanselleringer på grunn av corona de siste fire ukene. Foto: Jil Yngland / NTB
FULL SKJENKESTANS: Bortimot halvparten av NHOs medlemsbedrifter oppgir at de har opplevd etterspørselssvikt eller kanselleringer på grunn av corona de siste fire ukene. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Publisert

- Det er først nå vi ser de fulle effektene av tiltakene. Bransjer som driver innen overnatting og servering er særlig hardt rammet. Vi ser også en markant forverring for luftfarten fra desember til januar, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum til Børsen.

I midten av desember - allerede før regjeringen bestemte at norske skjenkesteder skulle tørrlegges i én måned - skjøt konkursfrykten i været blant deler av norsk næringsliv.

I NHOs siste medlemsundersøkelse faller på mange måter dommen:

  • Bortimot halvparten (47 prosent) av bedriftene oppgir at de har opplevd etterspørselssvikt eller kanselleringer på grunn av corona de siste fire ukene, mot 42 prosent i desember.
  • Forverringen er særlig markant for reiselivsbedriftene, fra omsetningssvikt for drøyt halvparten (54 prosent) i desember til ni av ti (88 prosent) i januar. Det er særlig her den nasjonale skjenkestoppen treffer.
  • Andelen bedrifter som oppgir at omsetningen er mer enn halvert er tredoblet, fra 5 prosent i desember til 15 prosent i januar. To av tre (64 prosent) reiselivsbedrifter oppgir mer enn halvert omsetning. Hele 40 prosent oppgir omsetning under 25 prosent av normalen.

Det er 2571 bedrifter som har svart i medlemsundersøkelsen som Næringslivets Hovedorganisasjon tok opp fra 5. til 10. januar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.