Dyster rekord: - Mye frustrasjon

Behandling mot lakselus får deler av skylda for rekordhøy dødelighet blant oppdrettslaks. - Det er mye frustrasjon, sier Sjømat Norge om oppdretterne.

HØY DØDELIGHET: 16,1 prosent av oppdrettslaks døde en for tidlig død i oppdrettsanlegg i fjor. Bildet viser Salmar sittt anlegg ved Frohavet på Trøndelagskysten. Ilustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
HØY DØDELIGHET: 16,1 prosent av oppdrettslaks døde en for tidlig død i oppdrettsanlegg i fjor. Bildet viser Salmar sittt anlegg ved Frohavet på Trøndelagskysten. Ilustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Aldri før har det dødd så mange oppdrettslaks i Norge som i 2022. Etter en økning i dødeligheten i 2021, fortsetter laksen å preges av sykdom og en for tidlig død.

Onsdag kunne Veterinærinstituttet presentere Fiskehelserapporten 2022 i Bergen.

Her kom det fram at intensiv produksjon og avlusningsbehandlinger økte helse- og velferdsproblemene i oppdrettsnæringen i fjor.

- Krevende for laksen

Seksjonsleder for Forskning akvatisk biosikkerhet ved Veterinærinstituttet, Ingunn Sommerset, forklarer at bakgrunnen for den økte dødeligheten er kompleks.

- Det er mange ting som påvirker hverandre. Men én av grunnene til at det dør såpass mye mer fisk nå enn tidligere, er at laksen ikke får være i fred. Den blir behandlet mot lakselus. Da blir den gjerne trengt sammen og pumpet over i en brønnbåt, hvor den blir spylt. Det er ganske krevende for en laks. Det er den ikke vant til, forklarer Sommerset.

Som et resultat av dette kan laksen få ulike skader, og blant annet bli stresset. Stresset laks blir, i likhet med oss, mer disponibel for infeksjoner og sykdommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.