Antall inkassosaker falt i april – men det betyr bare at det er stille før stormen, lyder advarselen fra gjeldsøkonom Morten Trasti i Lindorff.
– Gitt at samfunnet gradvis gjenåpnes, venter vi en inkassotopp i løpet av høsten og vinteren. Og alt tyder på at den blir mye høyere enn den doblingen vi så under finanskrisen. Da var det på det meste en dobling av inkassobeløpene, sier Trasti.
Dystert utgangspunkt
Han tegner et dystert bilde av hva som er i vente. Risikofaktorene er langt flere og betydelig mer omfattende enn noen gang tidligere.
- Coronakrisa har truffet bredt, men den har ikke truffet alle like hardt.
– Arbeidsledigheten er historisk høy. Samtidig er lavtlønnede i bransjer som reiseliv, transport og deler av varehandelen hardest rammet av innstrammingstiltakene som ble innført 12. mars. Og lavtlønnede er mer utsatt når inntektene faller. Risikoen for mislighold er størst i denne gruppa, sier Trasti.
- Mer gjeld nå.
– Gjeldsnivået til norske husholdninger er historisk høyt og betydelig høyere enn for ti år siden. Det gir et økt økonomisk press som ikke i seg selv er et problem i oppgangstider, men som fort kan bli et problem som både forsterker og forlenger en lavkonjunktur når inntektene faller, forklarer gjeldsøkonomen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger