NHO-alarm:

Dystert allerede før siste nedstenging

Avbestillinger, permitteringer og økt konkursfrykt preger NHOs siste medlemsundersøkelse. Den ble tatt opp før de nye coronatiltakene som regjeringen varslet mandag kveld.

MØRKT: Allerede før de siste nedstengende tiltakene skjøt konkursfrykten i været blant deler av næringslivet. Foto: Cornelius Poppe / NTB
MØRKT: Allerede før de siste nedstengende tiltakene skjøt konkursfrykten i været blant deler av næringslivet. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det har vært et stort skifte fra optimisme i oktober til pessimisme i desember. En del næringer som så vidt hadde fått hodet over vann, har nå bikket tilbake på minussiden. Flere bransjer opplever et stort omfang av kanselleringer som følge av corona – og nå omikron, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum til Børsen.

- For første gang siden april ser vi en kraftig økning blant dem som opplever betalingsvansker og konkursfrykt, påpeker Dørum.

Bekmørkt

Hele 2300 bedrifter har svart i medlemsundersøkelsen som Næringslivets Hovedorganisasjon tok opp fra 8. til 13. desember.

Bildet er bekmørkt for de bransjene som fra før av har slitt mest i pandemien.

  • Tørker inn: Fire av ti har opplevd kanselleringer de siste fire ukene på grunn av coronaviruset.
  • Innen overnatting og servering har hele ni av ti opplevd kanselleringer.
  • Optimisme er snudd på hodet: I oktober beskrev nesten halvparten av bedriftene situasjonen som god, mens 8 prosent sa den var dårlig. Nå har andelen som er fornøyde sunket til 33 prosent, mens hele 24 prosent sier at utsiktene er dårlige.
  • Økt konkursfrykt: Andelen bedrifter som sier de sliter med å betale regninger har økt fra 9 prosent i oktober til 15 prosent nå. Og ikke minst: Andelen som frykter konkurs har igjen skutt fart, fra 5 prosent i oktober til 13 prosent nå.
  • En av tre bedrifter vurderer permitteringer, og 7 prosent har allerede gjort det.

Får ikke tak i folk

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO understreker at undersøkelsen er gjennomført før de siste smitteverntiltakene - som i praksis har stengt ned næringer som driver med servering, opplevelser og overnatting.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer