Dystert for verdensøkonomien: Verre enn fryktet

«En krise som ingen annen». Det er tittelen på Det internasjonale pengefondets ferske rapport hvor de konkluderer med at coronakrisens effekt på verdensøkonomien vil bli verre enn fryktet.

STØRRE NEDTUR: En større nedtur og langsommere gjenreising gjør at Det internasjonale pengefondet (IMF) nedjusterer sine allerede negative forventninger til den økonomiske utviklingen. Illustrasjonsfoto: Johannes Eisele / AFP / NTB Scanpix
STØRRE NEDTUR: En større nedtur og langsommere gjenreising gjør at Det internasjonale pengefondet (IMF) nedjusterer sine allerede negative forventninger til den økonomiske utviklingen. Illustrasjonsfoto: Johannes Eisele / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det internasjonale pengefondet sier pandemien har påvirket økonomien mer enn tidligere antatt og tror verdensøkonomien går tilbake med 4,9 prosent i år.

Det nye anslaget fra juni-utgaven av World Economic Outlook er 1,9 prosentpoeng lavere enn det som kom i april.

– Covid-19-pandemien har hatt en større negativ innvirkning enn ventet på aktiviteten i første halvår, og gjenreisingen anslås å bli mer gradvis enn tidligere antatt, skriver Det internasjonale pengefondet (IMF).

Lavere produktivitet som følge av fortsatte smitteverntiltak trekkes også fram som en av grunnene til nedjusteringen.

Neste år ser IMF for seg en vekst på 5,4 prosent. Det vil bringe økonomien tilbake til omtrent samme nivå som før krisen, men 6,5 prosentpoeng lavere enn dersom pandemien aldri hadde oppstått.

Fondet understreker at det også denne gangen er mer usikkerhet knyttet til rapporten enn vanlig.

Handel og utslipp

Anslagene for oljeprisen er stort sett uendret fra april. IMF tror et fat olje i gjennomsnitt vil koste 36,20 dollar på spotmarkedet i år. I 2021 anslår de en pris på 37,50 dollar fatet og så en gradvis økning til 46 dollar. Det er fortsatt rundt 25 prosent lavere enn gjennomsnittet for 2019.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.