Dystert framtidsbilde

Ordrebøkene krymper. Flere planlegger oppsigelser.

DYSTERT: NHO opplyser at mange bedrifter planlegger oppsigelser. Framtida ser mørk ut. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DYSTERT: NHO opplyser at mange bedrifter planlegger oppsigelser. Framtida ser mørk ut. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av tre bedrifter i industrien og olje- og gassektoren planlegger oppsigelser framover, ifølge NHOs ferske undersøkelse blant medlemsbedriftene.

- Det slår sterkt, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum til Børsen.

De planlagte kuttene henger sammen med et annet dystert bilde, nemlig at ordrebøkene er i ferd med å bli tomme.

- Over halvparten rapporterer om tynnere ordrebøker enn for ett år siden. Samtidig sier 43 prosent at ordretilgangen er lavere enn for fire uker siden. Det sier seg selv at uten påfyll blir det mindre å gjøre framover. Da kan permitteringer fort bli til oppsigelser, advarer Dørum.

Langvarig krise

Blant industribedriftene sier seks av ti at ordrebøkene tømmes raskere enn de fylles opp. For bygg- og anlegg rapporterer fire av ti om det samme.

- I tillegg til luftfart og reiseliv som vi fra før vet er hardt rammet, er det kanskje dette som slår hardest i denne undersøkelsen, sier Dørum.

Det er første gang siden coronautbruddet at NHO spør bedriftene om ordretilgang og ordrereserver.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer