Dystert framtidsbilde

Ordrebøkene krymper. Flere planlegger oppsigelser.

DYSTERT: NHO opplyser at mange bedrifter planlegger oppsigelser. Framtida ser mørk ut. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DYSTERT: NHO opplyser at mange bedrifter planlegger oppsigelser. Framtida ser mørk ut. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av tre bedrifter i industrien og olje- og gassektoren planlegger oppsigelser framover, ifølge NHOs ferske undersøkelse blant medlemsbedriftene.

- Det slår sterkt, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum til Børsen.

De planlagte kuttene henger sammen med et annet dystert bilde, nemlig at ordrebøkene er i ferd med å bli tomme.

HELT ÅPENBART: Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, mener det er helt åpenbart at alle bedriftseiere skal bidra i denne nasjonale dugnaden. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Steinar Solås Suvatne Vis mer

- Over halvparten rapporterer om tynnere ordrebøker enn for ett år siden. Samtidig sier 43 prosent at ordretilgangen er lavere enn for fire uker siden. Det sier seg selv at uten påfyll blir det mindre å gjøre framover. Da kan permitteringer fort bli til oppsigelser, advarer Dørum.

Langvarig krise

Blant industribedriftene sier seks av ti at ordrebøkene tømmes raskere enn de fylles opp. For bygg- og anlegg rapporterer fire av ti om det samme.

- I tillegg til luftfart og reiseliv som vi fra før vet er hardt rammet, er det kanskje dette som slår hardest i denne undersøkelsen, sier Dørum.

Det er første gang siden coronautbruddet at NHO spør bedriftene om ordretilgang og ordrereserver.

- Svarene viser at coronakrisa er i ferd med å endre karakter. Vi beveger oss fra den akutte krisa som ble utløst av nedstengningen, til en mer langsiktig krise som følge av usikkerhet og nedkjøling både ute og hjemme, sier Dørum til Børsen.

Peker seg ut

Av de 3200 bedriftene som har svart, sier to av ti at de planlegger oppsigelser.

- Siden forrige undersøkelse for sju uker siden, er det nå flere som svarer at de har sagt opp folk. Og blant bedriftene som har gjennomført oppsigelser, sier 60 prosent at de planlegger ytterligere oppsigelser. Mens blant bedriftene som ikke har sagt opp ansatte, sier bare 15 prosent at de planlegger for det, forteller Dørum.

- Hva forteller det?

- Dette illustrerer veldig godt at noen bransjer er hardere rammet enn andre. Luftfart topper med planlagte oppsigelser hos to av tre bedrifter. Innen reiseliv og transport har to av fem, 37 prosent, planer om oppsigelser. For industrien er andelen 27 prosent, og innen olje- og gass 30 prosent, sier Dørum.

Pakkene virker

Samtidig er det tegn til bedring. I store deler av næringslivet øker etterspørselen og omsetningen.

I juni rapporterte 55 prosent av bedriftene om lavere etterspørsel, mot 46 prosent nå. Andelen som har mer enn halvert omsetning synker fra 14 prosent til 8 prosent. Og andelen som sier de sliter med å betale regninger som forfaller om kort tid går ned fra 17 prosent til 13 prosent, ifølge undersøkelsen.

- Det tyder på at krisepakkene virker. Men det er verdt å merke seg at mens økonomien til nå har blitt åpnet opp igjen, ser det ut at vi nå begynner å stramme inn igjen på smitteverntiltakene, understreker Dørum.

Usikker på effekten

Sjeføkonomen er litt usikker på hvordan utvidelsen av permitteringsregelverket (fra et halvt til et helt år) vil slå ut på lang sikt.

- I juni sa halvparten av bedriftene at de ikke planla å ta tilbake permitterte. Det var et unisont ønske fra våre medlemmer om å utvide ordningen. Denne undersøkelsen er tatt opp før utvidelsen ble varslet. Det tilsier jo at færre bedrifter vil gå til oppsigelser. Men den endelig fasiten får vi først når de utvidede permitteringene utløper, og vil være avhengig av utviklingen i pandemien og økonomien fram til da, sier Dørum.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer