Perspektivmeldingen:

Dystre spådommer for Norge

Perspektivmeldingen presenterer i dag regjeringens strategi for de langsiktige utfordringene for Norge. Flere eldre, mindre inntekter, og mørke skyer er stikkord.

LEGGER FRAM: Statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner (t.v.) under fremleggelsen av regjeringens perspektivmelding. Foto: Berit Roald / NTB
LEGGER FRAM: Statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner (t.v.) under fremleggelsen av regjeringens perspektivmelding. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert fjerde år legger regjeringen fram Perspektivmeldingen, som er utarbeidet av Finansdepartementet.

Perspektivmeldingen beskriver regjeringens strategier for å møte utfordringene Norge står overfor fram mot 2030 og 2060. Og det er store utfordringer i horisonten for AS Norge:

- Oljenæringa anslås å være halvert i 2050 og pensjonsutgiftene øker med flere milliarder hvert år, åpner statsminister Erna Solberg (H).

- Hvis vi ikke gjør noe, vil vi mangle fem nye milliarder hvert år som går, legger hun til.

Svulmende offentlig sektor

Statsministeren understreker at regjeringen «kan gjøre mye» for å bøte på underskuddet til AS Norge. Hovedpoenget hennes er at flere må i jobb, og at det skal skapes flere jobb i Norge i årene som kommer.

- Det viktigste for oss er å sikre at våre barn og barnebarn får det like bra, eller bedre enn oss.

Seks av ti kroner går i dag gjennom offentlig sektor, og sektoren har svulmet opp med Erna Solberg ved roret.

- Målet er et bærekraftig velferdssamfunn for oss alle, påpeker statsministeren.

Støre: - Ikke levert

Selv om finansminister Jan Tore Sanner på NRK i dag morges proklamerte at Norge har «verdens beste utgangspunkt», er det flere mørke skyer i vente både på kort og lang sikt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer