Dystre utsikter: - Kollaps

En fersk undersøkelse avdekker et dramatisk fall i bedriftenes framtidsutsikter.

STOR USIKKERHET: Bedrifter i flere bransjer rapporterer om stor usikkerhet for det kommende året. Foto: In Green / Shutterstock / NTB
STOR USIKKERHET: Bedrifter i flere bransjer rapporterer om stor usikkerhet for det kommende året. Foto: In Green / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Store deler av norsk næringsliv rapporterer om bekymring over framtida.

En undersøkelse blant medlemmene i Bergen Næringsråd, bekrefter dette bildet. Her kommer det blant annet fram at mindre enn én av fem av de over 500 medlemsbedriftene har positive framtidsutsikter.

Samtidig ser de en økning i antallet bedrifter som venter lavere omsetning i 2023.

- Det er det laveste vi har målt noensinne, og er et dramatisk fall på halvannet år. Det er påfallende kraftige tall. Det vitner om en kraftig forventningskollaps i næringslivet. Veldig mange frykter for framtida, sier næringspolitisk sjef Tom-Christer Nilsen.

HALVERT: Bergen Næringsråds framtidsindeks viser en kraftig nedadgående trend. Siden april 2022 har andelen medlemsbedrifter med positive fremtidsutsikter blit halvert. Illustrasjo: Bergen Næringsråd
HALVERT: Bergen Næringsråds framtidsindeks viser en kraftig nedadgående trend. Siden april 2022 har andelen medlemsbedrifter med positive fremtidsutsikter blit halvert. Illustrasjo: Bergen Næringsråd Vis mer

Flere forventer dårligere resultater

For første gang på lang tid avdekker også undersøkelsen at det er flere bedrifter som forventer et dårligere økonomisk resultatet enn et forbedret i 2023.

- Det gjør noe med investeringsviljen. Tør man å investere med så stor usikkerhet? Nei, det gjør man ikke.

De lave forventningene for 2023 kan skyldes manglende resultater i 2022.

Undersøkelsen viser blant annet at det alle medlemmene, i ulike bransjer, jevnt over har hatt svakere resultater i 2022.

- Her ser vi at økningen i omsetning har vært mye høyere enn økningen i resultatet. Det betyr at marginene blir mindre, og det er likt over hele fjøla, sier Nilsen.

KRAFTIG ØKNING: Det er en kraftig økning i andelen virksomheter som venter lavere omsetning i 2023. På samme tid er det en nedadgående trend på virksomheter som venter økt omsetning. Illustrasjon: Bergen Næringsråd
KRAFTIG ØKNING: Det er en kraftig økning i andelen virksomheter som venter lavere omsetning i 2023. På samme tid er det en nedadgående trend på virksomheter som venter økt omsetning. Illustrasjon: Bergen Næringsråd Vis mer

Dette skaper usikkerheten

Bransjer som maritim, reiseliv, eiendom og bygg og anlegg har hatt det den svakeste trenden siden august. Disse er også blant de mest bekymrede bransjene.

Det er særlig tre ting som skaper usikkerhet blant bedriftene: økt inflasjon, økt arbeidsgiveravgift og økte strømpriser.

Næringspolitisk sjef Nilsen deler bedriftenes bekymring.

- En av styrkene til næringslivet i Norge har vært forutsigbare rammevilkår. Nå har verdenssituasjonen påvirket dette, og regjeringens valg har ikke bidratt til å redusere usikkerheten. De har bidratt til å øke den.

SKAPER USIKKERHET: Utfordringsbildet forverrer seg. Økt inflasjonspress, økt arbeidsgiveravgift og strømprisene er de tre største utfordringene for bedriftene. Ilustrasjon: Bergen Næringsråd
SKAPER USIKKERHET: Utfordringsbildet forverrer seg. Økt inflasjonspress, økt arbeidsgiveravgift og strømprisene er de tre største utfordringene for bedriftene. Ilustrasjon: Bergen Næringsråd Vis mer

Reiselivet slår alarm

Næringsrådets medlemsundersøkelse bekrefter mye av det samme bildet som andre undersøkelser. Nylig viste NHO Reiselivs medlemsundersøkelse for januar at bransjen er bekymret for januar, februar og mars. Børsen har tidligere omtalt at denne bransjen slår alarm, og massepermitteringer og konkursras.

Næringsrådets undersøkelse viser at det er strømprisene sammen med inflasjonen som skaper størst usikkerhet for denne bransjen, som etterlyser forutsigbare rammevilkår.

Det gjelder også de øvrige bransjene. Hele tre av fire rapporterer at de ønsker dette.

Peker på stastbudsjettet

Nilsen tror at usikkerheten skyldes det usikre verdensbildet, kombinert med hvordan regjeringen har håndtert den.

- Det ene er at det er stor usikkerhet knyttet til stigende priser og leveranseproblemer som følge av situasjonen i verden. Det andre er hva som er gjort og sagt, spesielt i forbindelse med statsbudsjettet som kom i høst. Det har bidratt til å øke usikkerheten. Det kom så mye rart på en gang. Det endret spillereglene og rammebetingelsene over natta, sier Nilsen.

Tips oss om Bergen!

Har du et tips fra bergensområdet? Ta kontakt med vårt lokalkontor!

Han mener også at måten regjeringen har kommunisert på, har bidratt til det negative bildet.

- Det snakkes om velferdsprofitører, baroner, at alt skal ned på investeringer i samfunnet. Det har nærmest vært snakk om at vi skal ha en liten resesjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer