BERGEN (Dagbladet): Store deler av norsk næringsliv rapporterer om bekymring over framtida.
En undersøkelse blant medlemmene i Bergen Næringsråd, bekrefter dette bildet. Her kommer det blant annet fram at mindre enn én av fem av de over 500 medlemsbedriftene har positive framtidsutsikter.
Samtidig ser de en økning i antallet bedrifter som venter lavere omsetning i 2023.
- Det er det laveste vi har målt noensinne, og er et dramatisk fall på halvannet år. Det er påfallende kraftige tall. Det vitner om en kraftig forventningskollaps i næringslivet. Veldig mange frykter for framtida, sier næringspolitisk sjef Tom-Christer Nilsen.

Flere forventer dårligere resultater
For første gang på lang tid avdekker også undersøkelsen at det er flere bedrifter som forventer et dårligere økonomisk resultatet enn et forbedret i 2023.
- Det gjør noe med investeringsviljen. Tør man å investere med så stor usikkerhet? Nei, det gjør man ikke.
De lave forventningene for 2023 kan skyldes manglende resultater i 2022.

I krise: - Ei tøff tid
Undersøkelsen viser blant annet at det alle medlemmene, i ulike bransjer, jevnt over har hatt svakere resultater i 2022.
- Her ser vi at økningen i omsetning har vært mye høyere enn økningen i resultatet. Det betyr at marginene blir mindre, og det er likt over hele fjøla, sier Nilsen.

Dette skaper usikkerheten
Bransjer som maritim, reiseliv, eiendom og bygg og anlegg har hatt det den svakeste trenden siden august. Disse er også blant de mest bekymrede bransjene.
Det er særlig tre ting som skaper usikkerhet blant bedriftene: økt inflasjon, økt arbeidsgiveravgift og økte strømpriser.
Næringspolitisk sjef Nilsen deler bedriftenes bekymring.
- En av styrkene til næringslivet i Norge har vært forutsigbare rammevilkår. Nå har verdenssituasjonen påvirket dette, og regjeringens valg har ikke bidratt til å redusere usikkerheten. De har bidratt til å øke den.

Reiselivet slår alarm
Næringsrådets medlemsundersøkelse bekrefter mye av det samme bildet som andre undersøkelser. Nylig viste NHO Reiselivs medlemsundersøkelse for januar at bransjen er bekymret for januar, februar og mars. Børsen har tidligere omtalt at denne bransjen slår alarm, og massepermitteringer og konkursras.
Næringsrådets undersøkelse viser at det er strømprisene sammen med inflasjonen som skaper størst usikkerhet for denne bransjen, som etterlyser forutsigbare rammevilkår.
Det gjelder også de øvrige bransjene. Hele tre av fire rapporterer at de ønsker dette.

Endrer skattebomba
Peker på stastbudsjettet
Nilsen tror at usikkerheten skyldes det usikre verdensbildet, kombinert med hvordan regjeringen har håndtert den.
- Det ene er at det er stor usikkerhet knyttet til stigende priser og leveranseproblemer som følge av situasjonen i verden. Det andre er hva som er gjort og sagt, spesielt i forbindelse med statsbudsjettet som kom i høst. Det har bidratt til å øke usikkerheten. Det kom så mye rart på en gang. Det endret spillereglene og rammebetingelsene over natta, sier Nilsen.
Tips oss om Bergen!
Har du et tips fra bergensområdet? Ta kontakt med vårt lokalkontor!
Han mener også at måten regjeringen har kommunisert på, har bidratt til det negative bildet.
- Det snakkes om velferdsprofitører, baroner, at alt skal ned på investeringer i samfunnet. Det har nærmest vært snakk om at vi skal ha en liten resesjon.