Dystre utsikter: - Pessimismen dominerer

Stadig flere bedrifter ser pessimistisk på framtida.

DYSTRE UTSIKTER: Over 40 prosent av NHOs medlemsbedrifter mener at utsiktene de neste seks månedene er svekket. FOTO: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DYSTRE UTSIKTER: Over 40 prosent av NHOs medlemsbedrifter mener at utsiktene de neste seks månedene er svekket. FOTO: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Norske bedrifter ser mørkere på framtida enn de gjorde for bare en måned siden. Det kommer fram i NHOs ferske medlemsundersøkelse.

41 prosent av medlemsbedriftene sier at utsiktene de neste seks månedene er svekket. Det er en oppgang på fem prosentpoeng fra undersøkelsen for en måned siden.

Bare 10 prosent venter bedring - en nedgang på to prosentpoeng fra september.

«Pessimismen dominerer fremdeles», fastslår NHO.

- Svekker lønnsomheten

- Vi ser at framtidsutsiktene har svekket seg. De var netto negative på 24 prosent i september, og nå har de falt til minus 31 prosent. Det er en ganske bredt basert pessimisme, sier samfunnsøkonom i NHO, Eirik Ese, til Børsen.

Ifølge Ese er antakelsene at vi nå ser konturene av at aktivitetsveksten avtar, altså «at norsk økonomi bremser».

- Bedriftene har stått overfor det største kostnadssjokket på nesten 50 år. Husholdningene opplever en høy prisvekst og høyere renter. Det påvirker konsumet. Det svekker også lønnsomheten for bedriftene, og det er antakelige det vi begynner å se i dataene, sier Espe til Børsen.

- Konsumet flater ut, så det er lavere etterspørsel.

Mørke skyer

Også nåsituasjonen oppleves som svekket blant NHOs medlemmer. 23 prosent opplever situasjonen som god - en nedgang på ett prosentpoeng fra måneden før.

24 prosent opplever nåsituasjonen som dårlig - en oppgang fra 21 prosent i september.

Dermed ligger differansen mellom dem som opplever situasjonen som god og dårlig på nær 0 prosent - det svakeste tallet på over to år.

- Jeg vurderer det ikke sånn at det kommer som en overraskelse. Det er en konsekvens av makrobildet nå, sier Ese.

- Så det er litt mørke skyer i horisonten nå?

- Det er det som er bildet. Det er nok en konsekvens av at bremsene er på i norsk økonomi.

Verst i bygg- og anleggsbransjen

Det er store bransjevise forskjeller. For der medlemsbedriftene i både Offshore Norge, Finans Norge og NHO Transport nesten uten unntak oppgir at situasjonen er god eller tilfredsstillende, er det langt dystrere for bygg og anlegg og bilbransjen.

I bygg- og anleggsbransjen oppgir hele 40 prosent av medlemsbedriftene at nåsituasjonen er dårlig. Tallene er ikke spesielt overraskende, da konkurstallene innenfor bransjen har gått kraftig opp i det siste.

I tredje kvartal gikk 204 selskaper innen bygg og anlegg konkurs - en økning på 25,2 prosent fra i fjor.

Medlemsundersøkelsen ble tatt opp fra 3. til 10. oktober. Totalt 2346 medlemsbedrifter responderte.

De pessimistiske framtidsutsiktene finnes over hele landet, men verst er pessimismen på Øst- og Sørlandet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer