E-post utløste sinne i lukket og eksklusiv norsk herreklubb

En e-post fra styret utløste storm blant medlemmene i den eksklusive herreklubben med lokaler rett bak Stortinget.

KUNST FOR MILLIONER: Her er kunst norske museer drømmer om. Til venstre henger selvportrett av erik Werenskiold, malt i Norske Selskabs lokaler. En ansatt er på vei gjennom rommene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KUNST FOR MILLIONER: Her er kunst norske museer drømmer om. Til venstre henger selvportrett av erik Werenskiold, malt i Norske Selskabs lokaler. En ansatt er på vei gjennom rommene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Superrikinger som Kjell Inge Røkke, Stein Erik Hagen og Christian Ringnes er blant de drøyt 1 000 medlemmene som har adgang til den lukkede herreklubben Norske Selskab.

I selskap med andre medlemmer fra kultureliten, akademia, politikk og Forsvaret, kan de i historiske omgivelser benytte fem stuer med eksklusiv kunst på veggene. Andre goder inkluderer servering av lunsj og middag, dagferske norske og internasjonale aviser, et rikholdig bibliotek, biljardrom, tre kortværelser og et moderne møterom.

Alt ligger til rette for jovialt samvær og dannet meningsutveksling. Men rett før jul skjedde det noe som utløste opprør, sinne og frustrasjon blant flere av de ellers normalt dannede herrene.

- Dette er et svært omstridt tema, som i betydelig grad splitter medlemmene, sier Erik Heidenreich til Børsen.

Han er styreleder i klubben der du må bli anbefalt av to eksisterende medlemmer for å ha håp om å kunne bli en del av gjengen.

LEK OG MORO: I den eksklusive herreklubben står aktiviteter som jakt, fluefiske, biljard og kor på mulighetenes agenda. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LEK OG MORO: I den eksklusive herreklubben står aktiviteter som jakt, fluefiske, biljard og kor på mulighetenes agenda. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Problemer med å forstå

En e-post fra styret, som internt omtales som Direksjonen, luftet muligheten for å vurdere å slippe til kvinner som medlemmer.

Et utvalg var allerede blitt nedsatt, kunne Direksjonen fortelle medlemmene.

Det ble ramaskrik. Utvalget rakk bare å ha to møter av forberedende karakter. I løpet av en hektisk førjul og romjul ble arbeidet først iherdig forsvart, deretter nedlagt, av Direksjonen.

- Jeg har problemer med å forstå at noen kan være mot at dette viktige spørsmålet blir utredet, sier høyesterettsadvokat Cato Schiøtz til Børsen.

Han er medlem av herreklubben og oppnevnt til å sitte i «kvinneutvalget» som altså ble lagt ned før det hadde kommet i gang.

Avviklingen skjedde etter massivt press og mailstorm fra godt over 100 medlemmer, viser korrespondanse Børsen har fått innsyn i.

LANGE TRADISJONER: Maleriet En aften i Norske Selskab henger i spisesalen. Det viser Johann H. Wessel (uten parykk) med punsjbollen. Servitrisen Karen Bach til venstre i maleriet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LANGE TRADISJONER: Maleriet En aften i Norske Selskab henger i spisesalen. Det viser Johann H. Wessel (uten parykk) med punsjbollen. Servitrisen Karen Bach til venstre i maleriet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Ble nektet adgang

Det er ikke første gang et spørsmål om kvinner ryster den fornemme forsamlingen.

På denne tiden av året, for snaut sju år siden, blåste det opp til en skikkelig vinterstorm rundt veggene til den eksklusive herreklubben.

Dagbladet kunne i 2013 avsløre at tidligere olje- og energiminister Thorhild Widvey (H) hadde blitt nektet adgang, da Gimle Rotary Klubb arrangerte torskeaften i Norske Selskabs lokaler i Oslo sentrum.

Widvey, som i en årrekke har vært rangert på topplista over Norges mektigste kvinner, var eneste påmeldte kvinne. Samme dagen som middagen fant sted, fikk hun telefon fra et medlem i klubben med beskjed om at hun ikke fikk bli med.

Årsaken var at kvinner ikke hadde adgang til Norske Selskabs lokaler den aktuelle dagen. I stedet for å flytte middagen, fikk Widvey altså den nedslående beskjeden.

Likestillingsombudet kom på banen, topp-politikere tordnet og mangemilliardær Johan H. Andresen meldte seg ut av herreforeningen i protest, mens Norske Selskab på sin side uttalte at «menn har behov for å være alene».

FASJONABELT: Herreklubben hevder selv at det kun finnes fire klubber i hele verden som er eldre enn Norske Selskab. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FASJONABELT: Herreklubben hevder selv at det kun finnes fire klubber i hele verden som er eldre enn Norske Selskab. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

«Tidene forandrer seg»

Sju år seinere har likestilling igjen kommet på agendaen i den lukkede gutteklubben.

I e-posten som skulle utløse massive reaksjoner, viste styreleder og direksjonens formann Heidenreich til at klubbens medlemmer fra begynnelsen av har bidratt i samfunnsdebatten.

13. desember skriver han til medlemmene:

«Tidene forandrer seg imidlertid, og siden stiftelsen som herreklubb i 1772 har kvinner gått fra å være nærmest usynlige til å bli likeverdige deltakere i det offentlige liv. En avgrensning som den gang framsto som naturlig synes for mange nå å være problematisk.»

Formannen argumenterer videre med at statuttene utelukker «mange av dem som bidrar mest aktivt med å forme vårt samfunn» som medlemmer.

«De seinere åra har vi opplevd at ønskede foredragsholdere har nektet å besøke oss, at samarbeidende klubber har sagt opp sine avtaler med oss, og at også medlemmer i økende grad stiller spørsmål ved denne avgrensningen», skriver han videre.

FRA DANMARK: Herreklubben Norske Selskab ble stiftet i København i 1772 av norske studenter. Her fra lokalene i Oslo.
Foto: Cornelius Poppe / NTBscanpix
FRA DANMARK: Herreklubben Norske Selskab ble stiftet i København i 1772 av norske studenter. Her fra lokalene i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTBscanpix Vis mer

Belyse, ikke konkludere

På denne bakgrunnen ble blant andre Christian Ringnes, Cato Schiøtz og Jørn Holme håndplukket til en komité som skulle «belyse problemstillingen».

- Denne komiteen skulle ikke konkludere, men finne argumenter for og mot, forteller Schiøtz.

Selv heller han i retning av å ville åpne klubben for kvinnelige medlemmer.

- Uten at jeg har tatt noen endelig beslutning, er dette min refleksoppfatning, sier den erfarne advokaten til Børsen.

Også Ringnes og Holme gir uttrykk for at tiden har løpt fra statuttene:

- Jeg har vært tydelig i alle år som medlem at jeg ønsker kvinner inn som medlem, sier tidligere riksantikvar Holme.

- En gode idé, istemmer eiendomsbaron Ringnes.

Snudde etter storm

Flertallet av medlemmene som engasjerte seg de neste dagene var mildt sagt rivende uenige.

Det eneste som ble innfridd, var styrets uttrykte håp om at medlemmene ville delta aktivt. Ønsket om en «bred, åpen og inkluderende prosess» ble det heller så som så med.

Etter ei uke ser styret seg nødt til å forsvare utredningen.

«Enkelte ber oss om å legge prosessen død. Det mener vi blir feil», skriver styret i en ny e-post til medlemmene. Det vises til «klubbens grunnleggende liberale verdisett» - som skulle tilsi takhøyde for en åpen debatt uavhengig av personlige synspunkt.

Tre dager inn i det nye året kommer kontrabeskjeden. Av 181 svar er 75 prosent «veldig klare på at man ikke ønsker at klubben skal ta opp kvinnelige medlemmer».

«Mange av disse er gjennomtenkte og seriøse og framsatt av sentrale medlemmer av klubben. Basert på de svar som er kommet har Direksjonen bestemt seg for å avslutte prosessen», heter det.

Brevet avsluttes med et ønske om at medlemmene med dette fortsatt skal trives i klubben.

- Kvinner ikke uegnet

Christian Ringnes, som ifølge Kapitals årlige oversikt er god for 5,5 milliarder kroner, er skuffet over at prosessen ikke førte til en ordentlig diskusjon om å åpne for kvinnelige medlemmer.

KVINNE-VENN: Christian Ringnes er skuffet over at kvinneutvalget ble nedlagt etter kort tid. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KVINNE-VENN: Christian Ringnes er skuffet over at kvinneutvalget ble nedlagt etter kort tid. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Samtidig respekterer jeg prosessen fullt ut. Det er ikke unaturlig i denne sammenheng å la de styrende organer bestemme. Jeg ville ikke ha avsluttet utredningen på det aktuelle tidspunktet, men respekterer fullt ut avgjørelsen, sier Ringnes til Børsen.

- Hvordan stiller du deg i saken?

- Jeg mener på generelt grunnlag at kvinner hører hjemme i de fleste fora, og synes også kvinnelige medlemmer i Norske Selskab er en god idé.

- Andre medlemmer er åpenbart sterkt uenige med deg?

- Ønsket om å beholde en herreklubb, er fullt ut forsvarbart. Det var mange argumenter som talte for, sier Ringnes.

Han peker på at det finnes mange fora som er forbeholdt ett kjønn, og mener også det må være greit.

Ringnes hevder at det ikke foregår noe maktspill bak de lukkede dører.

- De fleste medlemmene er forbi maktposisjonene sine, og mange er gjerne pensjonister. Jeg har aldri opplevd at det tas noen form for viktige beslutninger i klubbens lokaler. Samtalene er herreaktig og av vennskapelig karakter. Vi snakker om sport, biljard, jakt, turer, og helse og alt mulig annet av dagligdags karakter.

- Synd

Tidligere PST-sjef og eks-riksantikvar Jørn Holme, sier at det var hans juridiske bakgrunn som gjorde at han ble spurt om å bidra.

MEDLEM: Tidligere riksantikvar Jørn Holme er medlem i Norske Selskab. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MEDLEM: Tidligere riksantikvar Jørn Holme er medlem i Norske Selskab. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Han sier klubbens ledelse må svare på hvorfor utredningen ble avsluttet før den kom i gang.

- Jeg har vært tydelig i alle år som medlem at jeg ønsker kvinner inn som medlem.

- Hva tenker du om utfallet?

- Jeg synes det er synd at utredningen ikke ble gjennomført, og ønsker ikke å kommentere utover dette.

Mye støy og strid

Høyesterettsadvokat Schiøtz sier han tar til etterretning at døra nå er lukket for kvinnelige medlemmer og for en diskusjon om dette:

- Jeg forstår direksjonens avgjørelse. Det skapte mye støy og intern strid. Og det var antakelig ikke realistisk å få til en vedtektsendring. Men prinsipielt beklager jeg at man ikke engang skal utrede en sak før den legges død.

ÅPEN: Advokat Cato Schiøtz er for å slippe kvinner inn i herreklubben. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ÅPEN: Advokat Cato Schiøtz er for å slippe kvinner inn i herreklubben. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Hvorfor er du for å åpne for kvinner som medlemmer?

- Fordi man da bedre kan oppfylle klubbens formålsparagraf.

- Hva med argumenter av mer likestillingsmessig karakter?

- Det har ikke vært så viktig for meg. Det finnes kvinneforeninger og det finnes foreninger for menn. Så får man i hvert enkelt tilfelle vurdere hva som er hensiktsmessig ut fra klubbens formål og funksjon, sier Schiøtz.

Norske Selskab

• Startet i 1772 av norske studenter i København. Gjenstiftet i Christiania i 1818.

• Forfatteren Johan Hermann Wessel var sentral.

• Stengt under krigen. Quisling flyttet inn og stjal seinere med seg sølvtøyet, som var merket med NS, da han flyttet til Gimle. Motstandsbevegelsen tok over huset. Medlemmene tok sølvet tilbake i 1946, og fikk Quisling tiltalt for simpelt tyveri i krigsoppgjøret.

• Klubben anser seg for verdens 5. eldste klubb.

• Er for menn over 25 år, i praksis over 45. De under 50 har en egen «Yngstes komité»

- Splitter medlemmene

På vegne av Norske Selskab sier styreleder Heidenreich at dørene åpnes for kvinnelige gjester flere ganger i løpet av et år.

- Norske Selskab er en privat forening hvor det etter vedtektene bare er menn som kan tas opp som medlemmer. En rekke arrangementer, og klubbens lokaler, er likevel naturlig nok hyppig åpne for kvinnelige gjester, sier han til Børsen.

Spørsmålet om medlemskap for begge kjønn, har gjennom flere år vært viktig for mange av klubbens medlemmer, opplyser Heidenreich.

- Spørsmålet er imidlertid omstridt blant klubbens cirka 1200 medlemmer. Direksjonen startet derfor en prosess for å få en gjennomgang og vurdering av dette spørsmålet. Starten på dette arbeidet bekreftet imidlertid at dette er et svært omstridt tema, som i betydelig grad splitter medlemmene, og direksjonen har derfor besluttet å ikke gå videre med denne prosessen nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer