E24: Innrømmer feil i Erna-saken

Statsministerens kontor innrømmer nå feil i måten dokumenter i Solberg-saken ble journalført på, skriver E24.

INNRØMMER: Ansatte ved Statsministerens kontor innrømmer at de har brutt loven knyttet til håndtering av dokumentene om Finnes`s aksjehandel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INNRØMMER: Ansatte ved Statsministerens kontor innrømmer at de har brutt loven knyttet til håndtering av dokumentene om Finnes`s aksjehandel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I stedet for å journalføre dokumentene i tråd med loven, slik at de ble synlige for allmennheten, ble dokumenter om ektemannen Sindre Finnes’ aksjehandler lagt i et internt papirarkiv av Solbergs nærmeste på Statsministers kontor (SMK).

Det innrømmer toppbyråkrater og tidligere ansatte ved SMK overfor E24.

- I denne saken har vi oppdaget at inn- og utgående saksdokumenter, som skulle vært journalført, i stedet har blitt arkivert som organinterne dokumenter, svarer kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse til avisa.

Beklaget håndtering

Alle offentlige virksomheter har plikt til å føre en journal med saksdokumenter, slik at innbyggere kan se hvordan offentlige midler brukes og begjære innsyn. Dokumentene skal legges ut fortløpende.

Tidligere ekspedisjonssjef Heidi Hennenes sier til E24 at hun skulle journalført eposter og dokumenter knyttet til Finnes. Regjeringsråd Anne Nafstad Lyftingsmo beklager håndteringen av flere eposter til Finnes om et privat selskap, et styreverv og Solbergs habilitet.

Har journalført dokumenter nå

Hjukse opplyser at SMK nå har journalført og gitt innsyn i de dokumentene som de mener kan kaste lys over tidligere statsminister Erna Solbergs (H) habilitet knyttet til Sindre Finnes’ aksjehandler.

Tidligere i høst ble det kjent at Høyre-lederens ektemann Sindre Finnes gjorde 3290 aksjehandler mens kona var statsminister.

Solberg har selv innrømmet at hun var inhabil i en rekke saker i de åtte årene hun styrte landet.

Økokrim har slått fast at de ikke mener det er grunnlag for å etterforske saken.