Effekten av skjenkestopp:
- Vet lite

Forskning på coronatiltak har vist seg svært vanskelig å gjennomføre. Som følge av blant annet Helseforskningsloven har FHI måttet skrinlegge omkring et dusin av sine forskningsprosjekter.

SKJENKESTOPP: Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, sier at de er klare over at smitteverntiltakene medfører en stor byrde. Reporter: Edward Stenlund Vis mer
Publisert

- Kunnskapsgrunnlaget om effektene av tiltakene er ikke solid. Vi skulle gjerne gjort mer, men jobben med å forske på dette består mye i å prøve, men stort sett mislykkes.

Det sier leder av senter for forskning på epidemitiltak ved FHI, Atle Fretheim, til Dagbladet.

I midten av desember ble det igjen innført inngripende nasjonale tiltak mot coronaviruset. Kranene ble stengt, og som følge av det - mang en restaurantdør over hele landet. I det faglige grunnlaget fra Helsedirektoratet til regjeringen heter det: «Vi legger til grunn FHIs vurdering om at skjenkestopp vurderes å ha en betydelig smitteverneffekt.»

Men snart to år ut i pandemien, vet helsemyndighetene fortsatt svært lite om effekten av de ulike tiltakene som iverksettes for å stanse smitten - også skjenkestopp. En del av forklaringen på det, finnes i én lov.

Krever samtykke

Ifølge Fretheim står det ikke på penger til å gjennomføre forskning på effekten av ulike coronatiltak. Imidlertid er det flere andre og store hindre.

Blant disse er Helseforskningsloven.

Denne loven, som blant annet krever samtykke av alle involverte, er gjeldende innenfor all medisinsk forskning og har en viktig rolle når det kommer til utprøving av eksempelvis effekt av medikamenter og ulike medisinske behandlinger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.