- Landets økonomi er på vei opp, men krigen i Ukraina skaper betydelig usikkerhet på flere områder. Særlig er usikkerheten om den økonomiske utviklingen i Norge nå helt ekstraordinær, sier SSB-forsker Thomas von Brasch til Børsen.
Fredag presenterte SSB prognosene for norsk og internasjonal økonomi fram mot 2025. Oppsummert har norsk økonomi kraftig vind i seilene. Pandemiens klamme grep har løsnet, og etter gjenåpningen av samfunnet styrer man mot et normalt aktivitetsnivå.
Men: Forutsetningen for prognosen er at krigen i Ukraina vil være over i løpet av relativt kort tid. Skulle det oppstå et langvarig krigsforløp, vil prognosebildet endre seg drastisk.

Advarer: - Dette vil merkes
En demper
- SSB venter nå at Norges Bank hever styringsrenten fire ganger i inneværende år, og én gang neste år. Det betyr at renten kommer opp på et «normalnivå» på 1,75 prosent i 2023.
- I 2022 anslås veksten i konsumprisindeksen (KPI) til 3,3 prosent.
- Årslønnsveksten i 2022 anslås i prognosene til 3,6 prosent, som er litt høyere enn den anslåtte inflasjonen.
- Etter at smitteverntiltakene ble opphevet og samfunnet åpnet opp, ga det utslag i form av en markert oppgang i den økonomiske aktiviteten. En rekke faktorer vil bidra til å trekke veksten i norsk økonomi opp i løpet av kort tid, sier von Brasch.
Men usikkerheten kan også bære bud om dystre utsikter.
- Vi tar utgangspunkt i at krigen blir kortvarig. Enten i form av at man kommer fram til en forhandlingsløsning, eller ved at en av partene vinner fram militært. Skulle krigen eskalere i omfang, vil effektene kunne bli langt mer alvorlige enn det vi har lagt til grunn, sier SSB-forsker Roger Hammersland til Børsen.

- Forferdet og bekymret
- Blir dyrere
Ekspertene presenterer derfor to ulike scenarioer.
- Gitt at krigen blir kortvarig, vil norsk økonomi komme relativt raskt tilbake til en normalsituasjon. Trekker krigen ut, vil det skape en ny demper på aktiviteten i norsk økonomi. Eksportbedriftene vil merke lavere etterspørsel fra utlandet. Prisene på matvarer, drivstoff og elektrisitet vil bli dyrere, forteller von Brasch.

Oligark med mystisk hopp på rikingliste
SSB-kollega Roger Hammersland mener særlig internasjonal økonomi vil få kjenne kraftige ringvirkninger.
- Dersom krigen blir langvarig, og sanksjonene trappes opp, virker det naturlig å tenke på at en del europeiske land kan tenke å forby eller stoppe import av olje, og kanskje til og med gass fra Russland. Det vil slå veldig hardt ut, og ha en svært negativ effekt for europeisk økonomi.
«Skremmende scenario»
- På hvilken måte?
- Når det kommer til Europas totalimport av olje, utgjør den russiske andelen hele 60 prosent. Et slikt scenario er skremmende å tenke på. Men vi tar altså utgangspunkt i at krigen blir relativt kortvarig. Andre mener den kan trekke ut.
Han utelukker ikke at situasjonen kan eskalere.
- Faren for at konflikten skal eskalere og utvikle seg til en mer omfattende krig i Europa er helt klart til stede, sier Hammersland under presentasjonen og fortsetter:
- Kombinert med faren for at det kan oppstå nye resistente mutasjoner av coronaviruset, og en pengepolitikk som kan tenkes å bli strammet for hardt til, skaper dette nedsiderisiko, legger han til.
Dyrere
NHO presenterte også fredag sine prognoser for den videre økonomiske utviklingen. Usikkerheten sørger for at også NHO tegner to mulige forløp for krigen framover.
I likhet med SSB, peker NHO på at krigen gir høyere priser på energi, mat og andre råvarer.

Oligark om sanksjoner: - I sjokk
«I meget korte trekk innebærer krigen mindre handel mellom de berørte landene og resten av verden. På kort sikt vil mindre handel, høyere energi- og råvarepriser og økte forstyrrelser i verdi- og fraktkjeder bidra til å dempe det internasjonale aktivitetsoppsvinget», heter det i prognosen fra NHO.
- Kraftig svekkelse
I NHOs hovedscenario har man lagt til grunn at sanksjonene som per nå er gjeldende, vedvarer ut hele prognoseperioden til og med 2024. I tillegg til hovedscenarioet ser NHO på de økonomiske effektene av at sanksjonene trappes ytterligere opp: Et nedsidealternativ.

Verden holder pusten: - I knestående
«Vi beregner også et nedsidescenario, hvor internasjonal handel faller mer, og olje- og energiprisene stiger mer enn i hovedscenarioet. I nedsidescenarioet blir BNP Fastlands-Norge ytterligere redusert med 0,5 prosentpoeng i forhold til referansebanen. I begge scenarioene er utslagene i arbeidsledigheten små.»
NHOs sjeføkonom Øystein Dørum uttalte til DN at de før Russlands invasjon av Ukraina anslo en vekst i fastlands-BNP på 4 prosent i år. Dette er nå nedjustert til 3,7 prosent.

Russlands skjebnedag: - Vi har betalt
I et nedsidescenario med enda høyere energipriser anslås veksten til 3,5 prosent.
«I nedsidealternativet har vi lagt til grunn en sterkere økning i globale konsum- og råvarepriser og en kraftigere svekkelse av etterspørselen etter norske varer og tjenester enn i hovedscenarioet», skriver NHO.