To scenarioer fra SSB:

- Effektene kan bli alvorlige

Norsk økonomi er på vei opp, men usikkerheten er «ekstraordinær». Skulle krigen eskalere i omfang, er det grunn til å slå kraftig alarm, mener ekspertene.

ADVARER: Krigen i Ukraina gir betydelig svekkede vekstutsikter for Norges handelspartnere i Europa, som også legger en demper på norsk økonomi, ifølge SSB. Foto: Javad Parsa / NTB
ADVARER: Krigen i Ukraina gir betydelig svekkede vekstutsikter for Norges handelspartnere i Europa, som også legger en demper på norsk økonomi, ifølge SSB. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Landets økonomi er på vei opp, men krigen i Ukraina skaper betydelig usikkerhet på flere områder. Særlig er usikkerheten om den økonomiske utviklingen i Norge nå helt ekstraordinær, sier SSB-forsker Thomas von Brasch til Børsen.

Fredag presenterte SSB prognosene for norsk og internasjonal økonomi fram mot 2025. Oppsummert har norsk økonomi kraftig vind i seilene. Pandemiens klamme grep har løsnet, og etter gjenåpningen av samfunnet styrer man mot et normalt aktivitetsnivå.

Men: Forutsetningen for prognosen er at krigen i Ukraina vil være over i løpet av relativt kort tid. Skulle det oppstå et langvarig krigsforløp, vil prognosebildet endre seg drastisk.

En demper

  • SSB venter nå at Norges Bank hever styringsrenten fire ganger i inneværende år, og én gang neste år. Det betyr at renten kommer opp på et «normalnivå» på 1,75 prosent i 2023.
  • I 2022 anslås veksten i konsumprisindeksen (KPI) til 3,3 prosent.
  • Årslønnsveksten i 2022 anslås i prognosene til 3,6 prosent, som er litt høyere enn den anslåtte inflasjonen.

- Etter at smitteverntiltakene ble opphevet og samfunnet åpnet opp, ga det utslag i form av en markert oppgang i den økonomiske aktiviteten. En rekke faktorer vil bidra til å trekke veksten i norsk økonomi opp i løpet av kort tid, sier von Brasch.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer