Sindre Finnes aksjehandler

- Egentlig helt vanvittig

Over halvparten av Sindre Finnes 3600 aksjehandler mens kona Erna Solberg var statsminister, skjedde fra hjemmekontor. Det vil sjefen hans, Norsk Industri-direktør Stein Lier-Hansen, finne ut mer om.

HANDLER: Tidligere statsminister Erna Solbergs mann, Sindre Finnes, var spesielt aktiv på aksjemarkedet fra pålagt hjemmekontor under coronapandemien. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HANDLER: Tidligere statsminister Erna Solbergs mann, Sindre Finnes, var spesielt aktiv på aksjemarkedet fra pålagt hjemmekontor under coronapandemien. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, uttalte mandag at han kunne garanterte at Sindre Finnes ikke hadde fått innsideinformasjon fra jobben.

Overfor Børsen presiserer Lier-Hansen at garantien dreier seg om to konkrete omtalte saker:

  • Handel med oljeaksjer som sammenfaller i tid med at Erna Solberg (H) forhandlet om en coronakrisepakke for petroleumsnæringen.
  • Kjøp av aksjer i Nordic Mining tilbake i 2013, i forkant av at Solbergs regjering åpnet for sjødeponi.
MYSTISK: Sindre Finnes toppsjef, administrerende direkør Stein Lier Hansen i NHO-foreningen Norsk Industri, må grave i Finnes sine aksjetransaksjoner fra hjemmekontor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
MYSTISK: Sindre Finnes toppsjef, administrerende direkør Stein Lier Hansen i NHO-foreningen Norsk Industri, må grave i Finnes sine aksjetransaksjoner fra hjemmekontor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Garantien gjelder altså ikke samtlige av Sindre Finnes over 3600 kjøp og salg av aksjer i de årene kona, Erna Solberg, var statsminister?

- Det er jo egentlig helt vanvittig, det han har gjort av transaksjoner. Så jeg har ikke ettergått alt, sier Lier-Hansen om omfanget.

Men Norsk Industris toppsjef understreker at den strenge lovgivinga rundt innsidehandel også setter bedriftene i et straffansvar.

- Så dersom en ansatt i Norsk Industri handler aksjer på bakgrunn av informasjon som ikke er offentlig tilgjengelig, så er det også straffbart for bedriften. Og de bedriftene som her er mest i søkelyset, er veldig skjerpet på dette, sier Lier-Hansen.

Varsler veldig strengt

Toppsjefen i den største og mektigste av landsforeningene i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), innrømmer nå uten omsvøp at regelverket i Norsk Industri for ansattes handel med aksjer, har vært for dårlig.

Kommentator i Dagbladet Martine Aurdal sier at det er få andre tilfeller i norsk i histore som kan sammenliknes med Sindre Finnes' aksjekjøp da Erna Solberg var statsminister. Vis mer

- Jeg tror at dette med innsideinformasjon er en avsporing, sier Lier-Hansen, før han peker på hvor han mener skoen trykker:

- Det som er mer interessant, er hvordan en oppegående, analytisk og systematisk person som jobber i Norsk Industri, etter hvert vil komme i en posisjon der vedkommende kan legge sammen to og to og danne seg et kunnskapsbilde hvor summen av informasjon gir unik innsikt, sier Lier-Hansen og konkluderer:

- Dersom dagens regelverk for ansattes aksjehandel ikke fanger opp dette puslespillet, bør regelverket ettergås med tanke på innstramminger.

- Hvor strengt er strengt nok for Norsk Industri?

- Personlig mener jeg at et slikt regelverk må være enkelt å forstå og etterleve. Det må være minst mulig saksbehandling og vurdering fra gang til gang. I praksis betyr det at det enten er ganske liberalt, eller så er det veldig strengt.

Spørsmål om embetsverket

Lier-Hansen presiserer at han ikke tror at Sindre Finnes har handlet på bakgrunn av slik totalinformasjon, som han her peker på som mulig problematisk.

Erna Solberg opplyser at hun har vært inhabil i sin tid som statsminister i forbindelse med Sindre Finnes' aksjekjøp. Vis mer

- Jeg har ikke noe grunnlag for å anta noe slikt, men det er en teoretisk mulighet, og derfor må vi se på regelverket, understreker han.

Ytterligere en faktor begrenser innsidefaren, mener Stein Lier-Hansen:

- Norsk Industri har en kjøreregel om at vi aldri går innafor bedriftsporten. Vi jobber for bransjer, punktum. Alternativet ville vært at vi risikerte å sette konkurrenter opp mot hverandre. Dette er også med på å forebygge innsideinformasjon, men det slår ikke i hjel puslespill-argumentet, vedgår Lier-Hansen.

Han legger til at det nok også er stillinger innen offentlig forvaltning hvor regelverket for handel med enkeltaksjer trolig er modent for en gjennomgang.

- Det kan nok tenkes at det er stillinger i embetsverket der dagens regelverk er for liberalt, sier industritoppen.

Storhandel på hjemmekontor

- Mange av Finnes aksjekjøp og salg er gjort i arbeidstida. Er det et problem for arbeidsgiveren?

- Dette er noe vi må vi få klarhet i. Så langt har vi avdekket at rundt halvparten eller noe mer av alle transaksjonene i Solbergs regjeringstid, skjedde i perioden da Norsk Industris ansatte jobbet på hjemmekontor, sier Lier-Hansen.

- Hvilken periode snakker vi om?

- Vi fulgte alle myndighetenes råd om hjemmekontor under coronapandemien. Det ble en lang og utfordrende periode for mange.

- Så må jeg presisere at Sindre Finnes alltid har levert det han skal av analyser, sier Stein Lier-Hansen.

Enormt kjør

Stein Lier-Hansen sa tidligere mandag til Børsen at han håper Økokrim åpner etterforskning.

- Vi har blitt informert gjennom media at Økokrim vurderer å etterforske saken. Det er veldig viktig at denne saken blir belyst, og at vi finner ut av hva som er spekuasjoner. Jeg håper Økokrim åpner sak, og da vil vi samarbeide, sier han til Børsen.

Dette - i tilleggt til det «helt vanvittige» omfanget - er grunnene til at Norsk Industri ikke vil ettergå Sindre Finnes' omfattende aksjekjøp- og handler med tanke på om han kan ha fått innsideinformasjon gjennom jobben.

Lier-Hansen sier arbeidsplassen på det nåværende tidspunktet har lite dialog med Finnes.

- Han har veldig stort behov for å være litt for seg selv, og ønsker ikke i noen særlig grad å møte folk. Vi har ikke noen tett kontakt med ham nå. Mediekjøret har vært enormt - noe han forstår, det skulle bare mangle at media følger denne saken, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer