Kina:

Eiendomsboble i ferd med å sprekke

Krisen i det kinesiske eiendomsmarkedet når stadig nye høyder. Hundretusentalls boligkjøpere misligholder sine boliglån, og de gjeldstyngede boliggigantene sliter med finansieringen. Bobla er nær ved å sprekke.

HARDE TIDER: De store utbyggerne vakler under gjeldsforpliktelser, og vanlige kinesere nøler med å betale ned på sine boliglån så lenge det er usikkert om leiligheten de har tegnet kontrakt på, faktisk blir ferdigstilt. Foto: Shutterstock / NTB
HARDE TIDER: De store utbyggerne vakler under gjeldsforpliktelser, og vanlige kinesere nøler med å betale ned på sine boliglån så lenge det er usikkert om leiligheten de har tegnet kontrakt på, faktisk blir ferdigstilt. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et kinesisk boligkrasj på toppen av en allerede presset verdensøkonomi kan gi dramatiske konsekvenser. De kinesiske boliggigantene er hardt presset.

Den største leilighetsutvikleren, Country Garden Holdings, la nylig fram tall som viste et tap på 96 prosent i første halvår, melder nyhetsbyrået Bloomberg.

Den andre giganten innenfor fast eiendom, selskapet Evergrande, har i flere år vært i finansiell krise etter å ha misligholdt sine låne- og obligasjonsinnbetalinger. Selskapet har en gjeld på over 300 milliarder dollar og er angivelig midt i en større reorganiseringsprosess. Men selskapet klarte ikke å legge fram sin foreløpige plan i juni som lovet, skriver CNN.

Utbyggerne er ikke de eneste i eiendomsmarkedet som sliter med stor gjeldstyngde. Ettersom flere av de store entreprenørene ikke klarer å betjene sin gjeld, har flere byggeprosjekter stanset opp. Dette har i sin tur fått flere hundre tusen boligkjøpere til å stanse nedbetalingen av lånet sitt.

- Når boligselskapene ikke kan betale dem som bygger og deres underleverandører, så blir byggeprosjektene satt på vent. Men den enkelte boligkjøper er stadig bundet til å betale ned på gjelden sin, sier Per Hammarlund i storbanken SEB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer