Økokrim:

Eiendomsmegler dømt til fengsel

En låneagent og en eiendomsmekler, begge i 30-åra fra Østlandet, er dømt til fengsel for korrupsjon.

DØMT: Eiendomsmegleren ble i en tilståelsessak i Moss tingrett dømt til ubetinget fengsel, inndragning av utbytte og tap av retten til å jobbe som eiendomsmekler for en periode på to år. Foto: Tore Meek / NTB
DØMT: Eiendomsmegleren ble i en tilståelsessak i Moss tingrett dømt til ubetinget fengsel, inndragning av utbytte og tap av retten til å jobbe som eiendomsmekler for en periode på to år. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dommen kommer etter at låneagenten betalte eiendomsmekleren for å produsere digitale verdivurderinger (e-takst), skriver Økokrim i en pressemelding.

Låneagenten ble i en tilståelsessak i Oslo tingrett i februar dømt til fem måneder ubetinget fengsel for å ha gitt en eiendomsmekler en «utilbørlig fordel».

Overførte 35 000

I en periode fra 2018 til 2019 overførte låneagenten til sammen 35 000 kroner til eiendomsmekleren, ifølge dommen. Betalingene hadde sammenheng med meklerens stilling og hans mulighet til å utferdige og fastsette verdien i e-takster for boliger, ifølge Økokrim.

Eiendomsmekleren ble i en tilståelsessak i Moss tingrett i februar dømt til ubetinget fengsel i 90 dager for å ha mottatt en «utilbørlig fordel». I tillegg ble mannen idømt inndragning av utbytte og tap av retten til å jobbe som eiendomsmekler for en periode på to år.

I dommen står det: «Verdioverføringene sto i sammenheng med hans stilling […] og hans mulighet til å utferdige og fastsette verdien i e-takster for boliger».

Om rettighetstapet står det: «Siktede er utdannet eiendomsmekler og den kriminelle handling er begått i kraft av at han innehadde slik stilling. Han har misbrukt sin stilling som eiendomsmekler på en måte som medfører at allmenne hensyn tilsier at han skal fratas retten til å utøve yrket for en periode».

- Fryktelig beklagelig

- Min klient mener det som skjedde er fryktelig beklagelig. Det er viktig å få med seg at det aldri har vært meningen å påvirke takstene, men å få gjort jobben raskt. Det er ikke snakk om korrupsjon i den forstand at man har forsøkt å påvirke eiendomsmekleren til å foreta uriktige takster, sier låneagentens forsvarer Peter Nørgaard, i advokatfirmaet Sulland, til Børsen.

Han legger til at det er en stund siden dommen falt.

- Dommen er ferdig, avgjort og rettskraftig.

Det har ikke lyktes Børsen å få kontakt med eiendomsmeklerens forsvarer, Bjørn Haugen. Overfor E24 framholder han at mekleren «ikke har gjennomført korrupsjon slik man bruker ordet i dagligtale.»

- Målet var å få resalg og sånn sett vise at han var en dyktig mekler, sier advokaten til E24.

- Så har det ene ledet til det andre, og til å begynne med var det ikke snakk om godtgjøring heller. Det har blitt flytende, og er ikke systematisert fra den ansattes side.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer