Corona-effekt for «sykepleierindeksen»:

Eiendomstopp: - Altfor dyrt

Mener boligsituasjonen i Oslo er i ferd med å bli et nasjonalt problem.

CORONA-SJOKK: Nye tall fra Eiendom Norge viser at en enslig sykepleier, med 580 000 kroner i årslønn, bare har råd til 2,5 av 100 boliger på markedet i Oslo. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
CORONA-SJOKK: Nye tall fra Eiendom Norge viser at en enslig sykepleier, med 580 000 kroner i årslønn, bare har råd til 2,5 av 100 boliger på markedet i Oslo. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det man kan slå fast veldig tydelig er at det har blitt altfor dyrt å kjøpe bolig i Oslo, sier direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, til Børsen.

Han mener det er åpenbart at ringvirkningene av coronakrisen er hovedårsaken til at sykepleierindeksen er blitt enda lavere.

Fersk sykepleierindeks

Onsdag la Eiendom Norge fram sykepleierindeksen for andre halvår 2020. Tallene viser at det har gått fra vondt til verre for en enslig sykepleier som skal kjøpe sin første bolig i hovedstaden.

En singel spesialsykepleier med ti års ansiennitet – og dermed en lønn på nærmere 580 000 kroner – får nå bare finansiering til 2,5 av 100 boliger på markedet, eller én av 40.

Med i beregningen er også en egenkapital på 450 000 kroner og et lavt studielån.

- Mange har det verre

Trykket i boligmarkedet settes i sammenheng med lav rente. Det har gjort det vanskeligere for nyutdannede uten økonomiske muskler.

Lauridsen påpeker at mange også har det verre enn sykepleierne.

- Man må huske på at en gjennomsnittlig sykepleier har en ganske god lønn. Ganske mange yrkesgrupper tjener mindre enn 580 000, blant annet innenfor servicebransjen.

- Ti ganger lavere enn sunt nivå

Eiendom Norge-direktøren mener en sunn sykepleierindeks ville vært på 25-30 prosent. Indeksen er altså ti ganger lavere enn han mener den burde vært. Han sier det skyldes at det bygges for få nye boliger.

Helsinki, en by med moderat boligprisvekst de siste åra, har bygget én ny bolig pr. 1,6 nye innbygger.

I Oslo har det de siste 15 åra blitt bygget én ny bolig per 3,4 nye innbygger, ifølge Lauridsen.

Legger ansvaret hos kommunen

Lauridsen mener det er kommunen som kan forhindre at boligprisene skal fortsette å stige, på kort sikt.

Han trekker fram to grep:

- For det første: å få ned behandlingstida på nye boliger, fra 4- 4,5 år ned til et par år.

- Det andre: kommunen må være mer offensive overfor boligbyggerne.

Under onsdagens pressekonferanse eksemplifiserte han:

- Jeg skulle ønske meg at kommunepolitikere sa til utbyggere: «Nei, dere får ikke lov til å bygge, dere må legge på to ekstra etasjer. Vi trenger boliger i byen her!»

Nasjonalt problem

Lauridsen advarer videre om de nasjonaløkonomiske konsekvensene av at nyutdannede førstegangskjøpere ikke kommer seg inn på boligmarkedet i storbyene.

- Bedriftene som er etablert i Oslo får ikke de beste hodene, fordi de beste hodene har ikke råd til å bo der.

Lauridsen har tidligere pekt på forskning fra USA, som er overførbart til Norge:

- Amerikansk BNP ville vært 3–4 prosent høyere hvis ikke boligprisene hadde vært så høye i byer som New York og San Francisco. Folk flytter ikke dit, dermed får ikke bedriftene ansatt billig arbeidskraft. Det påvirker bedriftenes inntjening.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer