Corona-effekt for «sykepleierindeksen»:

Eiendomstopp: - Altfor dyrt

Mener boligsituasjonen i Oslo er i ferd med å bli et nasjonalt problem.

CORONA-SJOKK: Nye tall fra Eiendom Norge viser at en enslig sykepleier, med 580 000 kroner i årslønn, bare har råd til 2,5 av 100 boliger på markedet i Oslo. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
CORONA-SJOKK: Nye tall fra Eiendom Norge viser at en enslig sykepleier, med 580 000 kroner i årslønn, bare har råd til 2,5 av 100 boliger på markedet i Oslo. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det man kan slå fast veldig tydelig er at det har blitt altfor dyrt å kjøpe bolig i Oslo, sier direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, til Børsen.

Han mener det er åpenbart at ringvirkningene av coronakrisen er hovedårsaken til at sykepleierindeksen er blitt enda lavere.

Fersk sykepleierindeks

Onsdag la Eiendom Norge fram sykepleierindeksen for andre halvår 2020. Tallene viser at det har gått fra vondt til verre for en enslig sykepleier som skal kjøpe sin første bolig i hovedstaden.

En singel spesialsykepleier med ti års ansiennitet – og dermed en lønn på nærmere 580 000 kroner – får nå bare finansiering til 2,5 av 100 boliger på markedet, eller én av 40.

Med i beregningen er også en egenkapital på 450 000 kroner og et lavt studielån.

- Mange har det verre

Trykket i boligmarkedet settes i sammenheng med lav rente. Det har gjort det vanskeligere for nyutdannede uten økonomiske muskler.

Lauridsen påpeker at mange også har det verre enn sykepleierne.

- Man må huske på at en gjennomsnittlig sykepleier har en ganske god lønn. Ganske mange yrkesgrupper tjener mindre enn 580 000, blant annet innenfor servicebransjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.