Eks-ansatt spår kulturkrasj

– Han kan fly helikopter på jobb hver dag, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen om den nye oljefondssjefen. – Er dette noe vi virkelig vil, spør han.

KONTROVERSER: Nicolai Tangen fikk jobben som sjef for oljefondet 26. mars 2020, men det har vært mye støy rundt den nye sjefen. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer
Publisert

– Jeg har vært litt i stuss på hele opplegget, sier Eika Gruppens sjeføkonom Jan L. Andreassen til Børsen.

Mandag ga representantskapet i Norges Bank sentralbanksjefen det glatte lag for utnevnelsen av milliardæren Nicolai Tangen til ny oljefond-sjef.

Uavklarte interessekonflikter, manglende åpenhet og brutte retningslinjer, er noe av kritikken mot en ansettelse som først ble flombelyst etter VGs avsløring av Tangens hemmelige luksustur for samfunnstopper til USA.

– Når det blir så mye bråk om det, er det store spørsmålet mitt: Er det virkelig verdt det?, sier Andreassen, som selv var ansatt i Oljefondet fra 1998 til 2001.

Selv om Tangen er en dyktig finansmann, er Andreassen i tvil om hvor lurt det er å utnevne ham til oljefond-sjef.

– Et veldig brudd

– Det blir et veldig brudd med det trauste norske byråkratiet, og det er en voldsom kulturkollisjon mellom statsbyråkrater som tjener en til to millioner kroner i året og en sånn «high-flyer». Han kan komme i helikopter til jobben hver dag, gitt hans formue, sier Andreassen.

- VELDIG USIKKER: - Om han bør jobbe i den typen organisasjon, er jeg veldig usikker på, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen om ansettelsen av Nicolai Tangen som sjef for Oljefondet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
- VELDIG USIKKER: - Om han bør jobbe i den typen organisasjon, er jeg veldig usikker på, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen om ansettelsen av Nicolai Tangen som sjef for Oljefondet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

At dette er etisk galt, vil han derimot ikke påstå.

Han er heller ikke så bekymra for om det er mulig for Norges Bank å få nok innsyn i Tangens investeringer via selskaper i skatteparadiser.

Interessekonflikter

Delvis ut fra egen erfaring forklarer Andreassen at det er en helt spesiell «korpsånd» i den norske sentraladministrasjonen, og at denne står fjernt fra finansmiljøet som Tangen kommer fra.

Andreassen tror det blir krevende for en milliardær som Tangen å unngå alle former for interessekonflikter.

Blant annet fordi han ikke alltid kommer til å jobbe i Oljefondet.

– Alle motpartene til Oljefondet vet at om ti år kommer denne fyren ut og er en potensielt god kunde. Det vil påvirke dem, sier Andreassen.

NORGES BANK: Hovedstyret i Norges Bank forsvarer ansettelsen av Nicolai Tangen. Dette hadde statsminister Erna Solberg (H) å si om saken. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Reporter: Mats Rønning. Vis mer

Han forteller at da han selv var i Oljefondet ble en meklerforbindelse tatt for å ha gjort noe galt. Dermed ble denne forbindelsen bannlyst fra fondets forretninger.

For en som seinere skal tilbake til en jobb som stor privat investor, tror Andreassen det kan bli krevende å være like kompromissløs.

– Når Tangen skal ut i markedet etterpå, vil han da være tøff og hard mot de utenlandske meklerforbindelsene, spør han.

– Ikke så viktig

Ifølge Andreassen er det ikke selve den aktive forvaltningen av Oljefondet som er mest avgjørende for verdiøkningen, men hvor stor del av fondet som investeres i aksjer.

– Aksjeandelen har vært den store verdidriveren, og den vil være det også i framtida. Derfor er det egentlig ikke så viktig om Nicolai Tangen jobber der eller ikke, sier Andreassen.

Det han flere ganger vender tilbake til under intervjuet med Dagbladet, er det som har med kulturen å gjøre.

UTNEVNELSE TIL BESVÆR: Sentralbanksjef Øystein Olsen (t.h.) presenterer Nicolai Tangen (på storskjerm til venstre) som ny leder for Norges Bank Investment Management - altså leder for Oljefondet. Avtroppende leder Yngve Slyngstad, som deltok på Tangens luksustur til USA, i midten.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
UTNEVNELSE TIL BESVÆR: Sentralbanksjef Øystein Olsen (t.h.) presenterer Nicolai Tangen (på storskjerm til venstre) som ny leder for Norges Bank Investment Management - altså leder for Oljefondet. Avtroppende leder Yngve Slyngstad, som deltok på Tangens luksustur til USA, i midten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer

– Å blande inn en «high-flyer» i en sedat statsadministrasjon, vil endre mye av kulturen. Spesielt i Norges Bank. Han kommer til å ansette flere av sine like, og det blir et kulturkrasj, og da spør jeg meg: Er det virkelig så verdifullt?

– Ny type kultur?

Et annet spørsmål Andreassen stiller seg, er om det nettopp er en kulturendring som er tanken med å ansette Tangen.

– Er det en helt ny type kultur som skal inn? Vi må ta diskusjonen om det er dette her vi vil, mer enn om det er noe galt med det, sier han.

– Det er som kjøpe inn en superspiss på et andredivisjonslag. Det vil jo heve laget. Men når det blir så mye bråk, er det store spørsmålet mitt: Er det virkelig verdt det?

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer