Eks-ansatt spår kulturkrasj

– Han kan fly helikopter på jobb hver dag, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen om den nye oljefondssjefen. – Er dette noe vi virkelig vil, spør han.

KONTROVERSER: Nicolai Tangen fikk jobben som sjef for oljefondet 26. mars 2020, men det har vært mye støy rundt den nye sjefen. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer
Publisert

– Jeg har vært litt i stuss på hele opplegget, sier Eika Gruppens sjeføkonom Jan L. Andreassen til Børsen.

Mandag ga representantskapet i Norges Bank sentralbanksjefen det glatte lag for utnevnelsen av milliardæren Nicolai Tangen til ny oljefond-sjef.

Uavklarte interessekonflikter, manglende åpenhet og brutte retningslinjer, er noe av kritikken mot en ansettelse som først ble flombelyst etter VGs avsløring av Tangens hemmelige luksustur for samfunnstopper til USA.

– Når det blir så mye bråk om det, er det store spørsmålet mitt: Er det virkelig verdt det?, sier Andreassen, som selv var ansatt i Oljefondet fra 1998 til 2001.

Selv om Tangen er en dyktig finansmann, er Andreassen i tvil om hvor lurt det er å utnevne ham til oljefond-sjef.

– Et veldig brudd

– Det blir et veldig brudd med det trauste norske byråkratiet, og det er en voldsom kulturkollisjon mellom statsbyråkrater som tjener en til to millioner kroner i året og en sånn «high-flyer». Han kan komme i helikopter til jobben hver dag, gitt hans formue, sier Andreassen.

At dette er etisk galt, vil han derimot ikke påstå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer