Eks-rådgiverens oppgjør med Erna

Erna Solbergs tidligere veskebærer Julie Brodtkorb går hardt ut mot Erna Solbergs og Høyres forslag om dyrere drivstoff for anleggsarbeidere.

HAKK I HÆL: Julie Brodtkorb var Ernas stabssjef i fire år. Nå leder hun Maskinentreprenørenes forbund. Her fra 2014. Foto: Lise Åserud / NTB
HAKK I HÆL: Julie Brodtkorb var Ernas stabssjef i fire år. Nå leder hun Maskinentreprenørenes forbund. Her fra 2014. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I sitt alternative statsbudsjett går Høyre inn for å fjerne et forslag fra regjeringen som særlig skulle komme anleggsarbeiderne til gode.
Regjeringen vil gi et kutt på over én milliard i dieselavgifter.

Men på sin liste over klimatiltak foreslår Høyre å fjerne dette kuttet. Erna Solberg vil fjerne avgiftskuttet for bensin og diesel og dermed spare statskassa for rundt 1,7 milliarder kroner.

Julie Brodtkorb, Erna Solbergs tidligere stabssjef, reagerer.

Hun er nå leder for Maskinentreprenørenes Forbund, som representerer flere tusen anleggs- og entreprenørbedrifter.

- Det Høyre jeg kjente, hadde som en sentral del av sin distriktspolitikk nettopp å lette byrdene for slike bedrifter. Nå øker de avgiftsbyrdene for dem, sier Brodtkorb til Dagbladet.

MISFORNØYD: Julie Brodtkorb, leder i Maskineentreprenørenes forbund. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
MISFORNØYD: Julie Brodtkorb, leder i Maskineentreprenørenes forbund. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Brodtkorb var Solbergs stabssjef og statssekretær i regjering fram til 2017. Hun jobbet i Høyre-apparatet i 16 år.

Vedums satsing

Overfor Dagbladet flagget finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) redusert grunnavgift og billigere pumpepris for anleggsarbeiderne som et av de viktigste løftene i statsbudsjettet for neste år.

Budsjettet er under forhandling med SV, og som opposisjonsparti er Høyres forslag bare hypotetisk.

ANLEGGSMINISTER: Her lovet finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) avgiftskutt til anleggsarbeiderne. Foto: Shad Madian / Dagbladet
ANLEGGSMINISTER: Her lovet finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) avgiftskutt til anleggsarbeiderne. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Det alternative statsbudsjettet er den årlige sjansen for partiene som ikke sitter ved Kongens bord, til å sette sitt politiske stempel og markere avstand til regjeringspartiene.

Slår beina under dem

Brodtkorb er skuffet over signalet Høyre nå sender til bedriftene.

- Høyre liker å si at man steller godt med små og mellomstore bedrifter, men denne avgiftsøkningen slår effektivt beina under dette slagordet, sier hun.

Selv jublet hun og anleggsentreprenørene over regjeringens forslag.

- Det siste arbeidsfolk i distriktene trenger nå, er enda dyrere anleggsdiesel. Det er ingen reelle alternativer til anleggsdiesel for entreprenører i distriktene.

Høyre: Reduserer skattetrykket

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra gamlesjefen, men Erna Solberg er på en delegasjonsreise i Kambodsja og derfor utilgjengelig.

Høyres finanspolitiske talsperson Helge Orten svarer at bedriftene generelt får lavere skatter med deres forslag.

- Høyre foreslår 600 millioner til en veipakke som bidrar til mer aktivitet i næringen, samt at vi reduserer det generelle skattetrykket til bedriftene. Dersom vårt forslag ble vedtatt, ville det å generelt grunnlag betydd en mindre skattebyrde for både små, mellomstore og store bedrifter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer