Kriminelle ungdommer i Oslo

Eks-torpedoens bønn: Slik reagerte milliardæren

Stig Morten Seierstads ønske er jobber til de kriminelle ungdommene han forsøker å hjelpe til et bedre liv.

FOREBYGGER: Stig Morten Seierstad jobber på Marita Stiftelsen og vier tiden sin til å hjelpe unge mennesker ut av en kriminell løpebane, men har en fortid som kriminell. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
FOREBYGGER: Stig Morten Seierstad jobber på Marita Stiftelsen og vier tiden sin til å hjelpe unge mennesker ut av en kriminell løpebane, men har en fortid som kriminell. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fortiden som torpedo, rusmisbruker og voldsdømt kriminell har gitt Stig Morten Seierstad et fortrinn i livet. Han ser seg selv i ungdommene han prøver å hjelpe og vet hvor skoen trykker.

Stig Morten Seierstad er på tjuefiresju, besøker gjengkriminelle i fengsel, snakker med unge folk på vei ut i krimlivet, napper og drar dem i riktig retning og forsøker å være motkraften til malstrømmen som suger dem mot mørket.

Hans beste våpen i arsenalet er å gi dem jobb og en skikkelig lønn. I stallen har han ungdommer fra de rivaliserende gjengene på Holmlia og Mortensrud. Fra Furuset. Fra Stovner. Ungdommer som ville kriget på gata, men som jobber sammen i rydde- og rivelag i regi av Marita-stiftelsen.

- Klasseskillet i dette landet vokser. Det er penger, eller mangel på penger, som er hovedårsaken til at de fleste ungdommer havner ut på, sier Stig Morten Seierstad.

Nå ber han om hjelp. Han trenger flere jobber til ungdommene sine.

Ut av miljøet

Dagbladet fortalte nylig historien om Abdi (20) som har funnet en vei ut av det kriminelle ungdomsmiljøet i Oslo sentrum.

I oktober satt 20-åringen på tiltalebenken i en av de mange sakene som omhandler grov knivbruk blant unge menn med innvandrerbakgrunn på Oslos østkant. Nå jobber han på ryddelaget til Stig Morten og Marita-stiftelsen

GRØNLANDSGUTT: Abdi (20) har vært en del av det kriminelle ungdomsmiljøet på Grønland i Oslo. Nå har han fått jobb ved Marita Stiftelsen og ser livet på gata i bakspeilet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
GRØNLANDSGUTT: Abdi (20) har vært en del av det kriminelle ungdomsmiljøet på Grønland i Oslo. Nå har han fått jobb ved Marita Stiftelsen og ser livet på gata i bakspeilet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Det er ingen som har noe tilbud eller noe å gjøre. Da samler man seg med guttene og selger og røyker og finner på tull. De gjør ikke det for gøy. De gjør det for penger. Da «catcher du cases» til slutt, sier 20-åringen, som har to dommer på seg for vold og narkotika.

Nå ser han livet som kriminell i bakspeilet. En jobb å gå til har vært avgjørende for sporskiftet.

Arbeidsgivere

Byggingeniøren og eiendomsinvestoren Andreas Thorsnes ser ut over Granly-eiendommen på Høvik. Et utrolig flott hus med en fantastisk beliggenhet rett ved Oslofjorden. Huset ble bygget i 1883 og brukt som barnehjem i nesten 100 år. Nå skal stedet reetableres til en bolig.

Rundt om på tomta durer det i motorsager og hekkeklippere. Det er Abdi og arbeidslaget fra Marita som er i full gang med å rydde tomta som har grodd vilt i flere år.

- Marita-gjengen har revet og strippet ned bygget. Nå skal vi finne ut hva som er i bunn, sier Andreas Thorsnes.

OPPDRAGSGIVER: Andreas Thorsnes er eiendomsutvikler og hyrer på Marita Drift til sine prosjekter. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
OPPDRAGSGIVER: Andreas Thorsnes er eiendomsutvikler og hyrer på Marita Drift til sine prosjekter. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Han liker å jobbe med Marita-stiftelsen på flere av sine eiendomsprosjekter.

- Stig Morten og jeg ser på hvilke oppdrag som passer for gjengen han har. De jobber for eksempel sammen med oss for å strippe kontorbygg og tømme lokalene før oppussing, sier Thorsnes.

- Vil betaler for timer til Marita-drift for de tjenestene de leverer. Da er vi oppdragsgiver, sier Thorsnes.

Thorsnes er kapitalist med et idealistisk hjerte.

- Det fint å se at disse gutta vokser med å få tillit og å være en del av dette. Jeg kan absolutt anbefale dette, sier Thorsnes.

- Stig Morten og Martita-stiftelsen forteller at det trenger flere jobber for å holde det gående. Hvis du skulle utfordret en byggherre til å ta utfordringa med på gi disse jobb, hvem ville det vært?

- Fram Eiendom. De er flinke. Ring Torstein Tvenge, sier Andreas Thorsnes.

Utfordringen

Når Dagbladet ringer til mannen, som er nummer 13 på lista over Norges rikeste og, som ifølge Kapital, er god for 14 milliarder, tar han utfordringen på strak arm.

- Det kan vi sikkert greie å finne fram til, Jeg kjente godt til Leif Holstad og Marita-stiftelsen. Han var en ekte ildsjel, sier Torstein Tvenge om mannen som var gründeren bak organisasjonen. Han har nå gått bort.

Dagbladet formidler kontakt mellom Stig Morten Seierstad og Torstein Tvenge. Kort tid etter er en avtale i boks.

- Vi har avtalt å møtes i januar. Da setter vi oss ned og forsøker å få til noe. Enten at vi besørger her oss eller på prosjekter vi setter bort til andre entreprenører, sier Tvenge.

VIL HJELP: Investor Torstein Tvenge i selskapet Fram Eiendom. Foto: Terje Bendiksby / NTB
VIL HJELP: Investor Torstein Tvenge i selskapet Fram Eiendom. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

- Hvis vi klarer å gjøre noe sammen med stiftelsen så er det gledelig. Vi forsøker å hjelpe til på andre områder også. Dette er bare noe vi gjør. Ikke noe enestående, men vi trenger ikke å snakke så mye om det i media, sier Tvenge, til Dagbladet

Rørt

Når Stig morten Seierstad er tilbake i røret, er han glad og rørt for å ha fått ønsket sitt oppfylt. I en periode har det vært vanskelig å skaffe nok oppdrag til arbeidslaget og han fryktet at tilbudet måtte skaleres ned.

- Torstein var en fantastisk mann å snakke med. Dette får vi til. Vi møtes første uka i januar og tar en prat om konkrete planer på hvordan vi gjør dette framover, sier Seierstad.

GLAD: Stig Morten Seierstad mener den beste integreringa i vårt samfunn er arbeid. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
GLAD: Stig Morten Seierstad mener den beste integreringa i vårt samfunn er arbeid. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Han forteller at historiene om unge folk som havner på skråplanet ofte har det samme refrenget.

- Det er fattige familier som ikke har ressurser til å følge opp skole og fritid. I dette landet er det sånn at hvis du ikke har noe, så er du ikke noe, sier Seierstad.

Han mener det er flere faktorer som spiller inn for de som faller mellom stolene.

- Da er det lettere å lykkes på gata. Du får penger i hånda av å selge narkotika, den rette jakka og skoa, du betyr noe i miljøet, men og klarer ikke å se konsekvenser, sier Seierstad.

Han oppfordrer alle andre som har jobber tilgjengelig og som kunne tenke seg hjelpe til med å få unge på rett vei med å gi dem skikkelig arbeid, om å ta kontakt med han på Marita-stiftelsen.

- Å få seg en betalt jobb kan bety alt, sier Seierstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer