Chartergiganter fortviler:

- Eksepsjonelt mye usikkerhet

Reisebyråene hadde håpet på en god høst. Den får de ikke. Usikkerhet rundt reiseråd må ta en del av skylden, mener de.

SYDEN: Hit til Gran Canaria er det mange nordmenn som drømmer om å reise, men for øyeblikket er det langt færre enn vanlig som gjør det. Foto: REUTERS / Borja Suarez / NTB
SYDEN: Hit til Gran Canaria er det mange nordmenn som drømmer om å reise, men for øyeblikket er det langt færre enn vanlig som gjør det. Foto: REUTERS / Borja Suarez / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det har vært eksepsjonelt mye usikkerhet knyttet til fargekartet, som er unikt for Norge. 90 prosent av henvendelsene vi får kommer fra folk som ikke skjønner noen ting.

Det er kommunikasjonssjef i charterselskapet Apollo, Beatriz Rivera, som lufter reiselivsnæringens frustrasjon.

- Folk er forvirret

For det er ikke til å komme fra at aktivitetsnivået der ikke er på det nivået selskapene hadde håpet på da de kikket inn i framtida i vår. En del av årsaken kan altså være usikkerheten, mener Rivera.

I sommer endret regjeringens reiseråd seg. Det vil si: Utenriksdepartementet opphevet reiserådet for Europa.

Konsekvensen av det er at folk som er fullvaksinerte, eller har hatt corona det siste halvåret, ikke trenger å forholde seg til fargekartet, som definerer land i Europa som grønn, gul, oransje, rød eller helrød.

Med andre ord trenger de ikke å dra i karantene når de kommer fra røde land. Det er det ikke alle som har oppfattet, forteller Rivera.

TABBE: En kvinne som ferierte i Tyrkia våknet opp til en stor overraskelse etter å ha glemt å smøre seg med solkrem. Video: Viralhog. Reporter: Julie Tran Vis mer

- Folk er virkelig forvirret. I Norge har vi operert med de samme fargene lenge, men tidligere betød rødt at det var et reiseråd, sånn at man må i karantene og reiseforsikringen ikke gjelder. Folk tror det er sånn fremdeles fordi vi opererer med de samme fargene, sier hun.

- Er du fullvaksinert så slipper du karantene. Reiserådet forsvant i juni. Men den usikkerheten som er fører til at etterspørselen har vært lavere enn vi håpet.

Opplever usikkerhet

At usikkerheten nok spiller inn på salget, er det flere som sier seg enig i. Nora Aspengren, kommunikasjonssjef i TUI, forteller at salget deres «ikke er der vi hadde ønsket eller håpet at det skulle være».

Også de opplever kundenes usikkerhet. Hver uke er det det samme:

På torsdagen spekuleres det i tall fra det europeiske smittevernbyrået, som legger grunnlaget for fargekartet Norge følger. Så kommer det nyheter fra FHI på fredagen, og på mandagene blir det hele offentlig fra myndighetene.

- Fordi dette skjer hver uke så tror jeg nok folk blir usikre på om det skjer endringer. Det er egentlig ikke så mye å huske på, men dersom du ikke vet så blir du usikker, sier Aspengren, som forteller at de får veldige mange henvendelser hver torsdag.

- Hele opplevelsen kan nok skape litt usikkerhet. Vi må så godt vi kan holde tritt og informere, og det kan nok virke litt overveldende for folk.

- Og denne usikkerheten fører til at det er lavere salg enn det kunne ha vært?

- Det tror jeg nok. Det er nok en faktor. Vi lever i en sammensatt tilværelse. Men at det er litt uoversiktlig gjør nok at folk tenker at da tar vi den turen litt seinere.

Børsen har forelagt kritikken fra reiseselskapene til Helse- og omsorgsdepartementet. I en e-post til Børsen skriver statssekretær Saliba Andreas Korunc at de har forsøkt å gjøre reiserådene så klare og enkle som mulig.

- Verden har det siste halvannet året vært rammet av en pandemi og et uforutsigbart virus. Å holde smitten nede og verne liv og helse har vært det aller viktigste. Det kan hende at noen synes reiserådene er så kompliserte at de lar være å reise, men jeg tror mange lar være fordi de ser at smittesituasjonen fortsatt er uforutsigbar, skriver Korunc.

Nordmenn følger myndighetene

Aspengren peker samtidig på at de gjennomførte en undersøkelse i Norden som viser at vi nordmenn skiller oss litt fra våre naboland.

- Nordmenn er de som lener seg mest på myndighetenes råd. Vi gjør ingenting før vi får grønt lys fra myndighetene. De andre gir litt mer blaffen. Dermed går vårt reisemønster i takt med beskjeder fra myndighetene, sier Aspengren, og eksemplifiserer:

- I august sa Erna Solberg at hun håpet vi kunne leve som normalt i slutten av september. Da gikk salget i været.

FORVIRRING: Det er dette kartet som skal gjøre folk forvirrret, men for fullvaksinerte er det unntak fra karantenereglene uansett. Foto: FHI
FORVIRRING: Det er dette kartet som skal gjøre folk forvirrret, men for fullvaksinerte er det unntak fra karantenereglene uansett. Foto: FHI Vis mer

Både Apollo og TUI viser til Danmark og Sverige, der det reises i en helt annen utstrekning enn i Norge.

- Danmark har åpnet helt opp og der reiser man som bare det. Der er de helt oppe på, om ikke bedre enn, 2019. Også i Sverige reiser man mye, mens Norge og Finland henger etter, sier Aspengren, som ikke vil gå ut med tall, men omtaler 2021 som «langt unna et normalår».

Apollo var nede på halvparten av kapasiteten i sommer, og trolig er det noe liknende nå i høst.

- Det er ikke tvil om at reiselivet får kjørt seg. Vi har noen tyske eiere som driver i dagligvarebransjen, så vi har sterke eiere. For oss har det aldri vært noen fare for konkurs. Vi kommer oss gjennom det, sier Rivera.

Vil justere karantenekrav

Astrid Bergmål, leder for Virke Reiseliv, mener de to byråene nok har rett i at folk blir forvirret, og at det fører til at færre reiser.

Samtidig er det en ting Virke er spesielt opptatt av nå: Det er at det fortsatt er karantenekrav til barn om man kommer fra et land som ikke er grønt.

- Vi er i dialog med myndighetene for å få justert dette. Når man lar barn gå på skolen og tester dem ut og inn, så er det veldig ulogisk at karantene fortsatt skal gjelde bare fordi du har vært i et annet land enn Norge, gjerne sammen med fullvaksinerte foreldre som slipper karantene. Det kan nesten virke som de har glemt å oppheve den, sier Bergmål til Børsen.

- Ting må henge sammen, det må være logisk, og det må være en forholdsmessighet. Jeg setter spørsmålstegn ved om det er det der vi er nå.

Det er også mange barnefamilier som reiser med de store charterselskapene.

- Barnefamiliene henger igjen, og vi får tilbakemeldinger på at det er på grunn av disse restriksjonene. Vi håper at det skal løse seg før høstferien, slik at de som vil kan kaste seg på en tur, uten å måtte ha tre dagers karantene for barna, sier Bergmål.

- Kan skje i september

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Saliba Andreas Korkunc, skriver i en e-post til Børsen at dagens system er basert på smittevernfaglige råd fra Helsedirektoratet og FHI.

- Spørsmålet om barn som ikke er vaksinert skal i innreisekarantene vil bli behandlet når vi skal vurdere å gå over til fasen «En normal hverdag med økt beredskap». Det vil etter planen kunne skje når vi er nærme ambisjonen om at 90 prosent av alle voksne er fullvaksinert, skriver Korkunc.

- Det ser per nå ut til å kunne skje i løpet av september, men det er data, og ikke dato som avgjør dette spørsmålet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer