Svalbard

Ekskluderer russisk selskap: - Forberedt på rettssak

Svalbard Reiselivsråd utviser det statseide russiske selskapet Trust Arktikugol. Russerne har på sin side varslet at de vil ta reiselivsrådet for retten.

BARENTSBURG: Trust Arktikugol, basert i den russiske bosettingen Barentsburg på Svalbard, ble i dag vedtatt ekskludert fra Svalbard reiselivsråd. Foto: AFP/JONATHAN NACKSTRAND/NTB
BARENTSBURG: Trust Arktikugol, basert i den russiske bosettingen Barentsburg på Svalbard, ble i dag vedtatt ekskludert fra Svalbard reiselivsråd. Foto: AFP/JONATHAN NACKSTRAND/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi er forberedt på at de kan ta oss til retten. Vi har tatt forholdsregler når vi går til en slik beslutning, og hentet inn juridisk bistand, sier Ronny Strømnes til Dagbladet.

Han er styreleder i Svalbard reiselivsråd. De varslet om vedtaket gjennom en pressemelding onsdag 12. oktober.

STYRELEDER: Ronny Strømnes er styreleder i Svalbard reiselivsråd. Han sier til Dagbladet at de hentet inn juridisk bistand i forbindelse med vedtaket. Foto: Privat
STYRELEDER: Ronny Strømnes er styreleder i Svalbard reiselivsråd. Han sier til Dagbladet at de hentet inn juridisk bistand i forbindelse med vedtaket. Foto: Privat Vis mer

Reiselivsrådet har gjennom prosessen hatt tett dialog med advokater og jurister, sier Strømnes, og har sett på saken «fra alle vinkler».

- Likevel er konklusjonen klar, gitt det russerne holder på med i Ukraina.

Henter inn advokathjelp

Direktør i Trust Arktikugol, Ildar Neverov, sier til Dagbladet at de vil hente inn advokater etter dagens vedtak.

- Resten er opp til advokater. Det er vanlig rutine, svarer han på spørsmål om hva selskapet mener om ekskluderingen.

Neverov skriver også at han ikke har en spesiell kommentar, da de er opptatte med å skape en markedsføringsplattform og nye turistopplevelser. Han skriver videre at turister og besøkende alltid er velkomne til Pyramiden og Barentsburg, og at de støtter opp om vennskap og samhold med nordmenn og det internasjonale turismesamfunnet.

Saken ble vedtatt med sju mot en stemmer onsdag 12. oktober. Det russiske selskapet, Trust Arktikugol, har mulighet til å anke saken fram mot neste generalforsamling 23. november.

- Hvis de melder at de ønsker å anke vedtaket til generalforsamlingen, har de anledning til å komme og framføre sin sak der, sier Strømnes.

- Det moralske ligger til grunn

Han påpeker at det har vært en tung sak.

- Men det er det moralske som ligger til grunn og som tynger debatten - brudd på menneskerettigheter og folkeretten.

Da reiselivsrådet varslet at de ville ta opp saken i et styremøte, gikk det russiske selskapet kraftig til motmæle. I et brev skrev de blant annet at de anså en eventuell ekskludering som brudd på svalbardtraktaten. Det er Strømnes helt uenig i.

- De angriper oss med svalbardtraktat og det som er. Vi forholder oss ikke til svalbardtraktaten, det er en traktat mellom statene og har ingenting med selskapene å gjøre.

Han understreker at vedtaket ikke har noe med menneskene i Barentsburg og Pyramiden å gjøre, men regimet.

- De kan søke medlemskap igjen når situasjonen er annerledes. Når de legger ned våpen og kommer til en konklusjon, er de velkomne tilbake. Slik det er i dag, er det vanskelig å samarbeide med et regime styrt av Putin.

I mars henstilte Svalbard reiselivsråd sine medlemsbedrifter til å innstille kjøp av tjenester fra russiske, statseide selskap på Svalbard. I praksis vil det si å henstille bedriftene til ikke å ta med turister til de russiske bosettingene for å legge igjen penger der.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer