Reiselivsbransjen under corona:

Ekspert: - Katastrofe

Ni av ti hotellrom i Oslo sto tomme i mars.

MØRKT: Hotellmarkedet i hovedstaden opplevde katastrofale tall i mars måned. Bildet er av Radisson Blu Oslo Plaza dannet et hjerte i vinduene på sitt hotell. Covid-19-viruset preger i disse dager hotellbransjen. Foto: Fredrik Hagen / NTB
MØRKT: Hotellmarkedet i hovedstaden opplevde katastrofale tall i mars måned. Bildet er av Radisson Blu Oslo Plaza dannet et hjerte i vinduene på sitt hotell. Covid-19-viruset preger i disse dager hotellbransjen. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hotellene i Norge har vært sterkt rammet av coronakrisa som har vart i et år. Strenge nasjonale tiltak, og stadig nye, lokale smitteutbrudd og plutselige nedstenginger har blitt et mareritt for reiselivsbedriftene. En fersk statistikk viser tallenes klare tale.

I dag skal Erna Solberg presentere en gjenåpningsplan for Norge. Følg med på Dagbladet fra klokka 09.30

ÅPNER: Statsminister Erna Solberg redegjør for koronasituasjonen og strategien for gradvis gjenåpning av samfunnet. Vis mer

Tjente 75 kroner rommet

– I siste normalåret som var 2019 hadde man en RevPAR (Losjiinntekter for en natt pr. tilgjengelig rom uten mva.) i Oslo på rundt 750 kroner pr. rom. For mars måned i år er den ned til 75 kroner rommet. Det sier litt om situasjonen, sier hotellrådgiver Peter Wiederstrøm.

Han jobber i Wiederstrøm Hotel Consulting, som bistår innen hotelleiendom, hotelldrift, samt benchmarking og analyse. De har sett på tallene fra 1.–25 mars i år sammenliknet med tilsvarende tall for 2020.

– Jeg vet det er et sterkt ord å bruke, men hvis noe skal kalles en katastrofe for hotellbransjen, ja så er det nettopp dette. Tallene fra mars kommer på toppen av et år som har vært svært dårlig, sier Peter Wiederstrøm til Børsen.

KATASTROFE: Peter Wiederstrøm kjenner hotellmarkedet svært godt, og mener tallene for mars måned er veldig lave. Foto: Agnethe Brun
KATASTROFE: Peter Wiederstrøm kjenner hotellmarkedet svært godt, og mener tallene for mars måned er veldig lave. Foto: Agnethe Brun Vis mer

Som følge av at påsken traff på litt forskjellige tidspunkt i 2020 og 2021, er tallene justert for dette. En faktor til som spiler inn er at Erna Solberg ikke stengte ned landet før 12. mars i fjor.

90 prosent ledige rom

– Selv om vi tar med disse faktorene ser man at en by som Oslo er ned fra 29 prosent belegg i mars 2020 til 10 prosent samme måned i år. Det er en kraftig nedgang som vil si at 90 prosent av hovedstadens hotellrom sto ledige. Til sammen er det cirka 15 000 hotellrom i Oslo-markedet, medregnet Fornebu som ligger i Bærum kommune, sier Wiederstrøm.

Tapt vanvittig mye penger

– Romprisen går ned og mange har tapt vanvittig mye penger. Selv om det er mange stor aktører er det et spørsmål hvor lenge de tåler en slik nedgang. Jeg tror det begynner å tære kraftig på reservene for mange nå, sier Peter Wiederstrøm.

POSITIVT: Assisterende direktør i helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, ser lyst på vaksineutviklingen. Programleder: Christian Roth. Vis mer

Alle de store byene hadde lavere beleggstall sammenliknet med 2020, unntakene var Stavanger og Haugesund som hadde en oppgang. Oppgangen i de to byene skyldes i hovedsak karantenehotell og innleid arbeidskraft til verftsindustrien.

OVERSIKTEN: Grafen viser belegget på hotellene i de største byene i Norge. Kilde: Benchmarking Alliance.
OVERSIKTEN: Grafen viser belegget på hotellene i de største byene i Norge. Kilde: Benchmarking Alliance. Vis mer

Ifølge tall fra NHO opplever 63 prosent av overnattingsstedene i Norge at omsetningen faller med mer enn 50 prosent de siste fire ukene. Så mange som 43 prosent har 76 prosent eller mer omsetningsnedgang.

Tapte over 50 prosent

Også hotellkjeden Nordic Choice Hotels opplevde 2020 som et tøft år. Fra mars til og med desember gikk omsetningen i Norge ned med 50,7 prosent.

– Vår situasjon er noenlunde lik andre hotellkjeder i Oslo. Konsekvensen er at vi må holde rundt halvparten av våre hotell stengt og at mange ansatte dessverre fortsatt er permittert. Oslo er helt klart det tøffeste markedet i Norge nå og har vært det lenge, sier Torgeir Silseth, administrerende direktør i Nordic Choice Hotels.

– Hvor lenge kan dere holde det flytende i et slikt marked?

– Det er ikke et relevant spørsmål for vår del. Vi kommer gjennom krisen, men lengden av den vil selvfølgelig påvirke hvilken tilstand vi er i på den andre siden. Samtidig har vi gode planer for å komme oss gjennom dette, selv om det drar lenger ut i tid enn vi først ventet, sier Silseth.

TØFT MARKED: Torgeir Silseth, administrerende direktør i Nordic Choice Hotels, melder om ekstremt lave besøkstall på sine hoteller i Norge. Foto: Choice Hotels.
TØFT MARKED: Torgeir Silseth, administrerende direktør i Nordic Choice Hotels, melder om ekstremt lave besøkstall på sine hoteller i Norge. Foto: Choice Hotels. Vis mer

I en pressemelding sendt ut i mars opplyser Nordic Choice Hotels at de på et tidspunkt bare hadde tre av 18 hoteller åpne, og at tallene for 2020 viser at konsernet fikk redusert omsetningen med 5,1 milliarder NOK i 2020 sammenliknet med 2019.

Snudd litt på hodet

– Belegget er jevnt over ekstremt lavt over hele landet. Noen destinasjoner er litt mindre påvirket enn andre hovedsakelig på grunn av offshorevirksomhet. De små destinasjonene går bedre enn de store. Så markedet er snudd litt på hodet, sier Torgeir Silseth.

Kristin Krohn Devold, direktør i NHO Reiseliv, håper myndighetene vil være rask å åpne opp samfunnet igjen når smitten går ned til et forsvarlig nivå.

– Vi vet at det er smittetallene som avgjør dette, men hele bransjen mener at her kan det ikke nøles når de er lavere og nok antall personer har fått vaksinen. Sommeren blir utrolig viktig for reiselivsnæringa, sier Krohn Devold.

Hun mener det er særlig to faktorer som kan gjøre store utslag.

RASK GJENÅPNING: Kristin Krohn Devold som er direktør i NHO Reiseliv, håper regjeringen vil åpne opp reiselivsbransjen så raskt det er forsvarlig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
RASK GJENÅPNING: Kristin Krohn Devold som er direktør i NHO Reiseliv, håper regjeringen vil åpne opp reiselivsbransjen så raskt det er forsvarlig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

August blir viktig

– Vi må komme i gang hurtig for å få med bedriftsmarkedet som er fra 17. mai og fram til 1. juli. Så må vi legge til rette for at en voksen gruppe vaksinerte europeere som har vaksinepass kan slipp inn i Norge uten karantenetid i august. Det er den store feriemåneden i Europa, og den trafikken bli svært avgjørende for bransjen, sier Krohn Devold.

Hun påpeker at vinteren og påsken røyk for reiselivsbransjen, og mange er redde for stor arbeidsledighet og konkurser. Nå håper hun på en ting når regjeringen legger fram sine planer om gjenåpning av samfunnet:

– Åpne opp så mye som mulig så tidlig som mulig. Med lavere smittetall, flere vaksinerte og varmere vær, håper jeg uteserveringa kommer i gang så fort som mulig, sier Kristin Krohn Devold.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer