Norges unntak for havneforbudet:

Ekspert advarer Norge

Forsker Ina Holst-Pedersen Kvam ved Forsvarets høgskole Sjøkrigsskolen er sterkt kritisk til at Norge har gitt unntak for havneforbudet for russiske fiskefartøy. Nå advarer hun om at Russland blant annet har kapasitet til å kappe norske gassrør i Nordsjøen.

ADVARER: Forsker Ina Holst-Pedersen Kvam stiller seg svært kritisk til Norges beslutning om å unnta russiske fiskefartøy for havneforbudet. Her er russiske trålere avbildet ved havnen i Kirkenes i desember 2019. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
ADVARER: Forsker Ina Holst-Pedersen Kvam stiller seg svært kritisk til Norges beslutning om å unnta russiske fiskefartøy for havneforbudet. Her er russiske trålere avbildet ved havnen i Kirkenes i desember 2019. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

Som følge av Russlands invasjon av Ukraina har Norge innført et havneforbud mot landet. Det medfører at russiske fartøy ikke får anløpe norske havner. Norge har imidlertid valgt å spesifisere at russiske fiskefartøy er unntatt dette forbudet.

Ukrainas regjering har advart Norge om risikoen knyttet til dette, samt bedt Norge om å revurdere sin beslutning. Nå advarer forsker Ina Holst-Pedersen Kvam ved Forsvarets høgskole Sjøkrigsskolen om risikoen som unntaket representerer.

«Dette er fartøy med skarpe militære oppdrag. Flere er utstyrt med militær satellitt-, drone- og undervannsteknologi, deriblant med kapasitet til å kappe gassrør i Nordsjøen. Andre har miner om bord, og vil på kort varsel kunne minelegge områder som både Forsvaret og Nato avhenger av dersom konflikten skulle spre seg», skriver hun til Børsen.

Hun peker på at unntaket tillater russiske fiskefartøy å «navigere fritt langs norskekysten for spionasje- og etterretningsformål etter behov».

«Plattformene konsentreres gjerne i klynger i områder langs kysten med kritisk nasjonal infrastruktur og militær aktivitet. Her får de kartlegge sårbarheter ved helt sentrale næringsanlegg og samtidig rapportere til Kreml om Forsvaret og alliertes daglige virke – på norsk territorium og det fritt for både innblanding og konsekvens».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer