Vindkraftanlegget på Fosen:

Ekspert: Annerledes for «vanlige folk»

- Det blir veldig «kong Salomo og Jørgen hattemaker». Vi har regler som gjelder for oss, men ikke for myndighetene, sier senioradvokat Constance Jessen Holm.

LIKT FOR ALLE: Constance Jessen Holm mener at staten så vel som privatpersoner, bør praktiseres likt for alle. Hun synes ikke det er tilfellet i Fosen-saken . Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

LIKT FOR ALLE: Constance Jessen Holm mener at staten så vel som privatpersoner, bør praktiseres likt for alle. Hun synes ikke det er tilfellet i Fosen-saken . Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag varslet Fosen-aksjonistene at de skal ha siste markering på slottet under Kongen i statsråd. Dermed avblåses aksjonen etter ei uke med store protester og demonstrasjoner.

I flere dager har demonstranter tatt seg inn i Olje- og energidepartementet (OED) og lenket seg fast og blokkert utsida av flere departementsbygg rundt i Oslo.

Torsdag forrige uke markerte nemlig 500 dager siden Høyesterett vedtok at vindkraftanlegget på Fosen er ulovlig, og at det bryter med folkerettslige forpliktelser overfor samene.

De aktuelle vindturbinene sto ferdig i 2019 og 2020.

Torsdag beklaget både statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) overfor reindriftssamene på Fosen.

- På begge sidene av bordet

Når privatpersoner bygger noe ulovlig vil staten, i form av kommunen, kunne gi et pålegg om å stanse virksomhet, fjerne bebyggelse, samt vedta løpende tvangsmulkter dersom man ikke ettergår.

Fosen Vind DA, som blant annet er eid av Statkraft, har ikke fått pålegg eller tvangsmulkter for vindparken, til tross for Høyesteretts enstemmige storkammerdom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer