Ekspert: - Definitivt en profesjonell drone

Politiet har ingen pågrepne etter droneobservasjoner på Kårstø torsdag kveld.

DRONEOBSERVASJON: Heimevernet bistår politiet med forsterket vakthold ved petroleumsanlegget Kårstø i Rogaland. Foto: Carina Johansen / NTB
DRONEOBSERVASJON: Heimevernet bistår politiet med forsterket vakthold ved petroleumsanlegget Kårstø i Rogaland. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag rykket væpnet politi ut til Europas største gassprosessanlegg ved Kårstø i Tysvær kommune. Fredag morgen bekrefter politiet i sørvest at utrykningen skyldtes en droneobservasjon.

- Vi fikk ikke kontroll over drone eller dronepilot, sier politiet til Stavanger Aftenblad.

Dronen skal ha blitt fløyet fra Rennesøy - som i kjøreavstand ligger om lag én time unna anlegget. Administrerende direktør i droneselskapet Nordic Unmanned, Knut Roar Wiig, mener det er kritisk informasjon.

- Øvre profesjonelle skalaen

- Dette er ikke en drone man får kjøpt på lavprisbutikker?

- Nei, det er det ikke. Dette er definitivt en profesjonell drone, gitt avstanden den kan fly, kompleksitet i flytid og radiolink. Her snakker vi om en drone i den øvre profesjonelle delen av skalaen, sier Wiig til Børsen.

Etter lekkasjene på Nord Stream 1 og 2, er det gjort flere droneobservasjoner i Norge. Tirsdag denne uka ble også en russer stanset på Storskog med droner. Fredag ble mannen varetektsfengslet i to uker.

Politiet opplyser at vaktholdet og beredskap rundt gassanlegget på Kårstø opprettholdes etter gårsdagens droneobservasjoner. Foreløpig er ingen pågrepet eller mistenkt.

- Overrasket

- Hvor sannsynlig er det at en slik drone eies av noen private?

- Jeg blir svært overrasket hvis det ikke er profesjonelle aktører som har eierskapet til en slik drone. Den er kostbar, og brukes gjerne i industriell sammenheng med tanke på sensorer og flyoperasjoner den kan gjennomføre. Det er et fåtall droneoperatører i Norge som har lov til å fly en langdistanse flyging som dette er, fortsetter Wiig.

Han viser samtidig til at luftrommet over Kårstø er etablert som en flyforbudssone.

- Er det lovlig å skyte ned droner for å sikre informasjon?

- I motsetning til de fleste andre luftrom i Norge, er det ikke lov å operere med droneaktivitet over dette området. Hvordan politiet rent praktisk håndhever disse reglene, må du spørre dem om.

- Effektiv metode

- Hva slags informasjon kan man sikre seg dersom man tar beslag i en drone?

- Du kan potensielt finne droneprodusent, opprinnelse og hente informasjon gjennom andre komponenter. Det hadde vært veldig interessant i denne saken.

- Hvis målet er å ikke bli observert, er det ikke da mer hensiktsmessig å bruke annen form for teknologi?

- Data fra lufta er en veldig nøyaktig og effektiv måte å samle informasjon på. I motsetning til satellitt, er dronene mye mer tilgjengelig.

- Veldig spesielt

Meldingen om gårsdagens droneobservasjonen ved Kårstad kom klokka 21.30. Fungerende stabssjef Kjetil Lussand i Sørvest politidistrikt opplyser i en pressemelding at politiet har kontrollert personer og kjøretøy siden i går kveld og i løpet av natta.

Målet har vært å komme i kontakt med en eventuell dronepilot.

Wiig stusser over at man velger å operere med droner etter mørkets frambrudd, dersom målet er å sikre god informasjon.

- Det er veldig spesielt å samle inn data når det er mørkt. Det har ingen fordeler. Datakvaliteten blir langt dårligere, så operasjonen blir mye vanskeligere og mer kompleks å gjennomføre. I tillegg har du mye mindre kontroll på annen aktivitet i luftrommet.

Ønsker svar

- Hva kan formålet med en slik droneoperasjon være?

- Det er ikke noen klar gevinst i å drive denne type flyging på natta. Sånn sett er det vanskelig å se noe fornuftig i det.

Kjetil Lussand i Sørvest politidistrikt opplyser at politiet foreløpig ikke har kjennskap til hvilken type drone som skal ha blitt brukt.

- Det er en av de tingene som er åpenbart at vi søker belyst gjennom etterforskningen. Både hvilken drone det er og formålet, og hvem som opererte den. Vi har ingen konkrete mistenkte eller pågrepne. Så vi søker å belyse bildet ytterligere gjennom etterforskning, sier Lussand til Børsen.

- Undersøker hypotese

- Vi har snakket med en ekspert som mener det dreier seg om en profesjonell drone, gitt avstanden den har flydd. Hva er din kommentar til det?

- Det kan være en av teoriene og det er en av hypotesene vi jobber ut fra. Gitt den distansen den har tilbakelagt, er det ganske åpenbart at det ikke er en hobby- eller lekedrone. Dette er nok en av hypotesene våre. Så må vi igjen henvise til etterforskningen og hva den vil komme fram til.

- Hvor sannsynlig er det at en fremmed makt står bak?

- Det har vi ingen holdepunkter for å si, om det er en fremmed makt eller privat eller kommersiell aktør, men det er klart vi er klar over hvilken sikkerhetspolitisk situasjon vi står i og at det er en hypotese vi må undersøke.

Lussand vil verken bekrefte eller avkrefte at nedskytning av droner er et aktuelt scenario i en slik situasjon.

- Antidrone-tiltak vil jeg ikke gå inn på, det vil være uklokt av politiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer