Russlands invasjon av Ukraina:

Ekspert: Dette er Putins «sultplan»

Anerkjent historiker hevder at den russiske presidenten har beredt grunnen for en ny og «grusom» plan om å skape hungersnød. Oberstløytnant er ikke helt enig.

SKYLDER PÅ VESTEN: Russlands president Vladimir Putin anklages for å skape en global matkrise. Selv legger han skylda for matsituasjonen på vestlig politikk. Foto: Kreml / AP / NTB
SKYLDER PÅ VESTEN: Russlands president Vladimir Putin anklages for å skape en global matkrise. Selv legger han skylda for matsituasjonen på vestlig politikk. Foto: Kreml / AP / NTB Vis mer
Publisert

«Russland har en sultplan».

Slik innleder historiker Timothy Snyder en Twitter-tråd, der han greier ut om det han hevder er Vladimir Putins neste steg i krigføringen: Å sulte store deler av verdens utviklingsland.

Historikeren, som er professor ved Yale University og regnes som en av verdens fremste eksperter på moderne østeuropeisk historie, tror at en slik plan er ment å virke på tre nivåer.

Disse nivåene beskriver han slik:

  • Som en del av et større forsøk på å rasere Ukraina som nasjonalstat, ved å fjerne landets eksport.
  • For å utløse flyktningstrømmer fra Nord-Afrika og Midtøsten - regioner som får store deler av sitt korn fra Ukraina. En forlenget blokade vil destabilisere EU.
  • Til sist er en verdensomspennende sultkatastrofe et nødvendig bakteppe for en russisk propagandakampanje mot Ukraina. De trenger faktisk massedød i en «propaganda-konkurranse».

- Når opptøyene starter, og sulten brer om seg, vil det russiske propagandaapparatet legge skylda på Ukraina. De vil be om at områdene de har okkupert i nabolandet skal anerkjennes, og at samtlige sanksjoner heves, skriver Snyder.

Norske stemmer

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høgskole mener at historikeren tar i overkant hardt i.

- Jeg synes beskrivelsen dras litt langt. Det er vanskelig å se at han har dokumentasjon for alt dette, sier oberstløytnanten til Dagbladet.

Både Karlsen og Snyder viser til russernes havneblokade langs den ukrainske svartehavskysten, som har ført til at landets korneksport har stanset.

Situasjonen har ført til voldsomme prisøkninger på hvete i land som Syria, Jemen, Sudan og Egypt.

Høye brødpriser har vært kime til uro i disse områdene før. Det bidro blant annet som en katalysator i forkant av den arabiske våren, da tusenvis tok til gatene for å velte vanstyre og korrupte regimer.

Ukraina og Vesten har anklaget Russland for å stjele ukrainsk hvete, og for å forårsake en global matkrise med invasjonen - noe russiske myndigheter hardnakket har benektet. Den russiske presidenten skylder på vestlig politikk.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen gjester Dagbladet TVs studio for å diskutere den siste utviklingen i Ukraina Vis mer

Ifølge oberstløytnanten representerer den russiske havneblokaden en helt normal krigføring.

- Det hindrer tilførsel av forsyninger og utstyr til Ukraina, og det ødelegger ukrainsk økonomi, sier Karlsen.

Han mener det er åpenbart at russerne ønsker å få noe igjen for å åpne opp for ukrainsk korneksport. Foreløpig har de bedt om lettelser i sanksjonene og foreslått varetransport med tog gjennom Belarus.

- Dette er helt urealistisk.

- Har beredt grunnen

Som begrunnelse for sin hypotese, viser historikeren til - historien.

Han viser til en på ingen måte ny idé om at kontroll over «Europas kornkammer» kan endre verden. Både Josef Stalin og Adolf Hitler har forsøkt.

Stalin-regimets tvangskollektivisering av landbruket og innføring av planøkonomi førte i på 1930-tallet til hungersnøden kjent som Holodomor. Det anslås at en åttendedel av den daværende ukrainske sovjetrepublikkens innbyggere døde av sult.

Snyder tilhører den delen av forskerstanden som mener at katastrofen var tilsiktet - et bevisst valg - fra øverste hold.

Noen år seinere, under andre verdenskrig, gikk Nazi-Tysklands «sultplan» ut på å sikre matforsyninger til eget land, og samtidig frarøve millioner av sovjetiske borgere livsgrunnlaget. Resultatet ble som intensjonen: Millioner av sovjetiske innbyggere og krigsfanger sultet i hjel.

- Andre verdens krig ble utkjempet for Ukraina og i betydelig grad i Ukraina, mellom diktatorer som ønsket å kontrollere matforsyningen, skriver Snyder.

Med dette bakteppet mener han at den russiske minnepolitikken nå har beredt grunnen for en ny og «grusom» sultplan.

- Russere blir fortalt at Stalins hungersnød var en ulykke, og at ukrainere er nazister. Det får tyverier og blokaden til å framstå akseptabelt. Dette er et nytt nivå av kolonisering.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer