Russlands invasjon av Ukraina:

Ekspert: Dette er Putins «sultplan»

Anerkjent historiker hevder at den russiske presidenten har beredt grunnen for en ny og «grusom» plan om å skape hungersnød. Oberstløytnant er ikke helt enig.

SKYLDER PÅ VESTEN: Russlands president Vladimir Putin anklages for å skape en global matkrise. Selv legger han skylda for matsituasjonen på vestlig politikk. Foto: Kreml / AP / NTB
SKYLDER PÅ VESTEN: Russlands president Vladimir Putin anklages for å skape en global matkrise. Selv legger han skylda for matsituasjonen på vestlig politikk. Foto: Kreml / AP / NTB Vis mer
Publisert

«Russland har en sultplan».

Slik innleder historiker Timothy Snyder en Twitter-tråd, der han greier ut om det han hevder er Vladimir Putins neste steg i krigføringen: Å sulte store deler av verdens utviklingsland.

Historikeren, som er professor ved Yale University og regnes som en av verdens fremste eksperter på moderne østeuropeisk historie, tror at en slik plan er ment å virke på tre nivåer.

Disse nivåene beskriver han slik:

  • Som en del av et større forsøk på å rasere Ukraina som nasjonalstat, ved å fjerne landets eksport.
  • For å utløse flyktningstrømmer fra Nord-Afrika og Midtøsten - regioner som får store deler av sitt korn fra Ukraina. En forlenget blokade vil destabilisere EU.
  • Til sist er en verdensomspennende sultkatastrofe et nødvendig bakteppe for en russisk propagandakampanje mot Ukraina. De trenger faktisk massedød i en «propaganda-konkurranse».

- Når opptøyene starter, og sulten brer om seg, vil det russiske propagandaapparatet legge skylda på Ukraina. De vil be om at områdene de har okkupert i nabolandet skal anerkjennes, og at samtlige sanksjoner heves, skriver Snyder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer