Ekspert: Kan bli enda verre

Nå kobler Norge seg på det britiske kraftmarkedet gjennom sjøkabelen North Sea Link. Analytikerne mener at den nye kabelen vil føre til rekordhøye strømpriser i Norge i høst. Til vinteren kan det bli enda verre.

DYRERE: Strømprisene vil trolig øke kraftig utover høsten og vinteren når den nye strømkabelen North Sea Link blir tatt i bruk fra fredag. Flere analytikere tror norske strømkunder vil merke dette på strømbudsjettet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
DYRERE: Strømprisene vil trolig øke kraftig utover høsten og vinteren når den nye strømkabelen North Sea Link blir tatt i bruk fra fredag. Flere analytikere tror norske strømkunder vil merke dette på strømbudsjettet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer
Publisert

En kald nedbørsfattig vinter, etterfulgt av en sommer med tørke, har ført til rekordlave nivåer i vannmagasinene. Konsekvensen er rekordhøye strømpriser i Norge og resten av Europa.

- Strømprisene kommer mest sannsynlig til å gå kraftig opp denne høsten, vi kan oppleve å måtte betale så mye som to kroner per kilowattime, sier sjefanalytiker Sigbjørn Seland i Storm Geo til Dagbladet.

Han er ikke i tvil om at norske forbrukere går en kostbar høst og vinter i møte når strømregninga kommer en gang hver måned.

Historisk rekordnivå

- Det er ingen tvil om at strømprisene i Sør-Norge har vært på historisk høyt nivå. Det er mulig at det tidligere har vært enkeltdager med høyere priser, men det har vært i kalde perioder midt på vinteren. I en høstfase som vi er i nå, har det aldri vært dyrere, sier Seland til Dagbladet.

Torsdag skriver E24 at strømkrisen er avverget, men det vil ikke Seland være med på.

- Situasjonen er alltid dynamisk og på grunn av økt nedbørsmengde denne uka, ser det litt bedre ut med tanke på pris i dag enn det gjorde på tirsdag. Men sannsynligvis vil prisene stige mye i Sør-Norge utover høsten og begynnelsen av vinteren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.