Ekspert: Kan bli enda verre

Nå kobler Norge seg på det britiske kraftmarkedet gjennom sjøkabelen North Sea Link. Analytikerne mener at den nye kabelen vil føre til rekordhøye strømpriser i Norge i høst. Til vinteren kan det bli enda verre.

DYRERE: Strømprisene vil trolig øke kraftig utover høsten og vinteren når den nye strømkabelen North Sea Link blir tatt i bruk fra fredag. Flere analytikere tror norske strømkunder vil merke dette på strømbudsjettet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
DYRERE: Strømprisene vil trolig øke kraftig utover høsten og vinteren når den nye strømkabelen North Sea Link blir tatt i bruk fra fredag. Flere analytikere tror norske strømkunder vil merke dette på strømbudsjettet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer
Publisert

En kald nedbørsfattig vinter, etterfulgt av en sommer med tørke, har ført til rekordlave nivåer i vannmagasinene. Konsekvensen er rekordhøye strømpriser i Norge og resten av Europa.

- Strømprisene kommer mest sannsynlig til å gå kraftig opp denne høsten, vi kan oppleve å måtte betale så mye som to kroner per kilowattime, sier sjefanalytiker Sigbjørn Seland i Storm Geo til Dagbladet.

Han er ikke i tvil om at norske forbrukere går en kostbar høst og vinter i møte når strømregninga kommer en gang hver måned.

Historisk rekordnivå

- Det er ingen tvil om at strømprisene i Sør-Norge har vært på historisk høyt nivå. Det er mulig at det tidligere har vært enkeltdager med høyere priser, men det har vært i kalde perioder midt på vinteren. I en høstfase som vi er i nå, har det aldri vært dyrere, sier Seland til Dagbladet.

Torsdag skriver E24 at strømkrisen er avverget, men det vil ikke Seland være med på.

- Situasjonen er alltid dynamisk og på grunn av økt nedbørsmengde denne uka, ser det litt bedre ut med tanke på pris i dag enn det gjorde på tirsdag. Men sannsynligvis vil prisene stige mye i Sør-Norge utover høsten og begynnelsen av vinteren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer