Energikrise i Europa:

Ekspert: Ny plan er katastrofe

Energieksperter reagerer på EU-kommisjonens planer om å gripe inn i kraftmarkedet. Østerrikske Hans Auer mener at deler av det som sies er katastrofe.

VIL GRIPE INN: President for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, har varslet at de planlegger å gripe inn i kraftmarkedet. Foto: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NTB
VIL GRIPE INN: President for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, har varslet at de planlegger å gripe inn i kraftmarkedet. Foto: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NTB Vis mer
Publisert

Nylig varslet EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen at de planlegger å gripe inn i strømmarkedet for å dempe den voldsomme prisstigningen. Blant annet varsles det om at en nødreform og strukturelle endringer er på trappene.

Det reagerer østerrikske Hans Auer, som er professor i energiøkonomi ved Technischen Universität i Wien (TU Wien), kraftig på.

- Deler av det von der Leyen og hennes politikerkolleger sier er katastrofe. Vi er ikke nødt til å reformere kraftmarkedet, vi er nødt til å forbedre våre analyser av årsakssammenhengene og forbedre våre planer for hvordan vi midlertidig kan gripe inn i kraftmarkedet i en nødssituasjon, sier Auer til Børsen og fortsetter:

- Dette må gjøres uten å sette spørsmålstegn ved hjørnesteinene i et marked - som baserer seg på tilbud og etterspørsel - på lang sikt.

Advarer

Auer sier at risikoen for gassmangel i Europa har vært kjent lenge, og at etterspørselen vil bli større enn tilbudet som en naturlig konsekvens av det.

- I tillegg til skyhøye gasspriser, er dette medvirkende årsaker til at strømprisene øker: Frankrike har stanset produksjonen ved halvparten av sine atomkraftverk og Tyskland har begrensede muligheter til å frakte kull langs Rhinen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer