Energikrise i Europa:

Ekspert: Ny plan er katastrofe

Energieksperter reagerer på EU-kommisjonens planer om å gripe inn i kraftmarkedet. Østerrikske Hans Auer mener at deler av det som sies er katastrofe.

VIL GRIPE INN: President for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, har varslet at de planlegger å gripe inn i kraftmarkedet. Foto: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NTB
VIL GRIPE INN: President for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, har varslet at de planlegger å gripe inn i kraftmarkedet. Foto: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NTB Vis mer
Publisert

Nylig varslet EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen at de planlegger å gripe inn i strømmarkedet for å dempe den voldsomme prisstigningen. Blant annet varsles det om at en nødreform og strukturelle endringer er på trappene.

Det reagerer østerrikske Hans Auer, som er professor i energiøkonomi ved Technischen Universität i Wien (TU Wien), kraftig på.

- Deler av det von der Leyen og hennes politikerkolleger sier er katastrofe. Vi er ikke nødt til å reformere kraftmarkedet, vi er nødt til å forbedre våre analyser av årsakssammenhengene og forbedre våre planer for hvordan vi midlertidig kan gripe inn i kraftmarkedet i en nødssituasjon, sier Auer til Børsen og fortsetter:

- Dette må gjøres uten å sette spørsmålstegn ved hjørnesteinene i et marked - som baserer seg på tilbud og etterspørsel - på lang sikt.

HYLLER: Tesla-gründer hyller Statsminister Jonas Gahr Støre på energimessa ONS i Stavanger. Vis mer

Advarer

Auer sier at risikoen for gassmangel i Europa har vært kjent lenge, og at etterspørselen vil bli større enn tilbudet som en naturlig konsekvens av det.

- I tillegg til skyhøye gasspriser, er dette medvirkende årsaker til at strømprisene øker: Frankrike har stanset produksjonen ved halvparten av sine atomkraftverk og Tyskland har begrensede muligheter til å frakte kull langs Rhinen.

- Slike utfordringer rammer Europa samtidig, men de kan ikke løses ved å endre kraftmarkedet. Derfor er det helt avgjørende at det nå utføres grundige analyser av årsakssammenhengene, og at man tilegner seg bedre forståelse av driverne bak utfordringene som man opplever i Europa.

Auer advarer:

- Dersom politikernes diagnose er feil, vil behandlingen kunne være helt meningsløs.

Den ukrainske presidenten takket Norge, men advarte samtidig mot Russlands planer i sin tale på energimessa ONS i Stavanger. Vis mer

Norge ikke invitert

I tillegg har von der Leyen sagt at kraftmarkedet ikke lenger møter kravene som stilles til det. Dette fordi at markedet ble utviklet under helt andre omstendigheter og for å tjene helt andre formål.

- Ursula von der Leyen har også sagt at energimarkedet ikke lenger møter nåtidas eller framtidas krav. Det er det største vrøvlet jeg har hørt eller lest fra henne, sier Auer.

Disse viktige problemstillingene skal diskuteres i et ekstraordinært ministermøte 9. september, hvor det er bare EU-medlemmer som deltar. Det betyr at Norge og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) ikke vil bli invitert.

Professor Asgeir Tomasgard ved NTNU tror at det skal gå greit.

- Slik har det vært når det kommer til energipolitikk, nemlig at EU har hatt interne møter uten at Norge får være med. Det er noe som Norge må akseptere så lenge vi ønsker å stå utenfor EU, sier Tomasgard til Børsen og fortsetter:

- Samtidig er Norge kanskje den viktigste samarbeidspartneren til EU når det gjelder energi, og da er det god grunn til å tenke seg at EU vil lytte til Norge selv om vi ikke deltar på de politiske møtene.

I NORGE: Elon Musk har ankommet Stavanger i anledning energimessa, og sier han er i Norge av takknemlighet. Video: NRK Vis mer

Kritisk til EU-planer

Førsteamanuensis Olvar Bergland ved NMBU sier til Børsen at man helt klart må forsøke å dempe de galopperende strømprisene.

- Men nå opplever vi at markedet sender et signal om at det ikke er balanse mellom tilbud og etterspørsel, og dersom man da går etter markedet, vil det bli som å skyte budbringeren, sier Bergland til Børsen og fortsetter:

- For å gjenopprette balanse mellom tilbud og etterspørsel må man enten få ned etterspørselen, eller så må man øke produksjonen.

Bergland er kritisk til EU-kommisjonens varslede planer.

- Det er nok ikke det beste tidspunktet å gjennomføre en reform i en krisesituasjon. Dette er et gjennomdiskutert system som har blitt utviklet over lang tid med prøving og feiling.

DYRT: Strømanalytiker Tor Reier Lilleholt tror vinterprisene på strøm kan bli ekstreme i Sør-Norge. Reporter: Magnus Paus/Dagbladet TV Vis mer

Et signal

Professor Tomasgard, som også er direktør for forskningssenteret FME NTRANS, opplever Ursula von der Leyens uttalelser som et signal om at det er noe som ikke fungerer.

- Det er klart at både gass- og kraftmarkedet er organisert under en forutsetning om at ingen av aktørene bruker markedsmakt for å påvirke pris, noe EU-kommisjonen nå ser ut til å vurdere om Russland gjør.

Tomasgard mener at markedene har fungert godt i veldig mange år, og at de fortsatt vil gjøre det så lenge ingen utøver markedsmakt.

- Det er ikke enkelt å hindre enkeltaktører i å bruke markedsmakt ved å innføre strukturelle endringer, uten at det får negative virkninger for resten av markedet.

- Hvilke negative virkninger viser du til?

- Det er ingen garanti for at volumene på markedene vil øke når man går inn og regulerer pris, for eksempel ved å sette pristak. Tvert imot har det vist seg at volumene reduseres. På den ene siden mister produsentene insentiv til å produsere, mens forbrukerne mister insentiv til å spare.

KLAR BESKJED: Jonas Gahr Støre møtte pressen i forbindelse med budsjettkonferansen. Foto: NTB Vis mer

- Grunn til å være skeptisk

Ursula von der Leyen har også snakket om å frikoble strømprisene fra gassprisene. Det mener Tomasgard at det er grunn til å være skeptisk til.

- Det er grunn til å være skeptisk til EU-kommisjonens uttalelser om å frikoble strømprisene fra gassprisene ettersom det ikke er lett å se hvilke virkemidler som skulle kunne løse de underliggende problemene, for eksempel om Russland utøver markedsmakt.

- I hvilken grad er du negativ eller positiv til uttalelsene fra von der Leyen?

- Det er vanskelig å ta stilling til det før man får se hva de faktisk foreslår. Dersom de mener at Russland bruker gass som et politisk våpen, er det veldig forståelig at de ønsker å adressere det, selv om det ikke er lett å forhindre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer