Energikrise i Europa:

Ekspert: Ny plan er katastrofe

Energieksperter reagerer på EU-kommisjonens planer om å gripe inn i kraftmarkedet. Østerrikske Hans Auer mener at deler av det som sies er katastrofe.

VIL GRIPE INN: President for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, har varslet at de planlegger å gripe inn i kraftmarkedet. Foto: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NTB
VIL GRIPE INN: President for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, har varslet at de planlegger å gripe inn i kraftmarkedet. Foto: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NTB Vis mer
Publisert

Nylig varslet EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen at de planlegger å gripe inn i strømmarkedet for å dempe den voldsomme prisstigningen. Blant annet varsles det om at en nødreform og strukturelle endringer er på trappene.

Det reagerer østerrikske Hans Auer, som er professor i energiøkonomi ved Technischen Universität i Wien (TU Wien), kraftig på.

- Deler av det von der Leyen og hennes politikerkolleger sier er katastrofe. Vi er ikke nødt til å reformere kraftmarkedet, vi er nødt til å forbedre våre analyser av årsakssammenhengene og forbedre våre planer for hvordan vi midlertidig kan gripe inn i kraftmarkedet i en nødssituasjon, sier Auer til Børsen og fortsetter:

- Dette må gjøres uten å sette spørsmålstegn ved hjørnesteinene i et marked - som baserer seg på tilbud og etterspørsel - på lang sikt.

Advarer

Auer sier at risikoen for gassmangel i Europa har vært kjent lenge, og at etterspørselen vil bli større enn tilbudet som en naturlig konsekvens av det.

- I tillegg til skyhøye gasspriser, er dette medvirkende årsaker til at strømprisene øker: Frankrike har stanset produksjonen ved halvparten av sine atomkraftverk og Tyskland har begrensede muligheter til å frakte kull langs Rhinen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.