Ekspert: - Økokrim bør etterforske

Ekspert mener Økokrim bør gå inn i alle aksjesakene som har kommet opp i offentlighetens lys den siste tida. - Bare det vil gi endelig ro.

BØR ETTERFORSKE: Innsidehandelekspert mener Økokrim bør etterforske Sindre Finnes' aksjehandler, fordi bare det vil gi endelig ro. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BØR ETTERFORSKE: Innsidehandelekspert mener Økokrim bør etterforske Sindre Finnes' aksjehandler, fordi bare det vil gi endelig ro. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Til hennes forsvar så måtte hun gå ut med den - men hvis du ikke går ut med hele sannheten med en gang, så vet du hva som skjer. Finnes har jo dekket over hele tida, løyet og bedratt, sier Kjell Jørgensen, førsteamanuensis ved Institutt for finans ved BI, til Børsen.

Jørgensen kommenterer Børsens sak fra torsdag, der vi kunne avsløre at det er store hull i lista over Sindre Finnes' aksjehandler.

På tross av at Erna Solberg drøyde til over valget med å gi ut lista, fordi hun ikke ville «gi ut noe halvveis», fant investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss, en rekke opplysninger han mener ikke går opp.

Det dreier seg om manglende samsvar mellom opplysninger på Finnes' liste og aksjonærregisterets opplysninger om hvilke aksjer Finnes eiede.

- Jeg har funnet 33 aksjer der det går opp, og 39 der det ikke går opp, sa Næss til Børsen.

- Ingen spesiell verdi

På spørsmål om hvor stor verdi lista har når det er store hull i den, svarer Jørgensen:

- Ingen spesiell verdi. Det eneste riktige er å gå direkte til VPS-kontoen, men det er kanskje bare Økokrim som har myndighet til å kreve innsyn i den. Det finnes en fasit, for dette er gjort i et offentlig marked. Hver bevegelse han har gjort i aksjemarkedet er registrert og dokumentert, sier Jørgensen.

Dagbladet møtte Erna Solberg for å snakke om ektemannen Sindre Finnes' aksjehandler. Video: Vegard Krüger Vis mer

Sindre Finnes' advokat Thomas Skjelbred skriver i en e-post at det ikke er «forsvarlig for Finnes - eller meg - fortløpende å svare ut detaljspørsmål i saken med nødvendig presisjon og etterrettelighet som samtidig ivaretar Finnes grunnleggende rettssikkerhet».

«Flere medier påpeker i dag at listene ikke har nødvendig presisjon og etterrettelighet. Det må ses i lys av det tidspresset og den emosjonelle situasjonen Finnes befant seg i da disse ble utarbeidet», skriver Skjeldbred.

I lista til Finnes mangler både kjøps- og salgsbeløp og klokkeslett for handlene, i tillegg til store uoverensstemmelser mellom Finnes' oppgitte kjøp og salg, og aksjonærregisterets opplysninger om aksjebeholdningen ved årets utløp.

- Bør etterforske

Økokrim har så langt ikke konkludert med om de vil åpne etterforskning av saken. Den avgjørelsen skal foreligge i løpet av høsten. Sindre Finnes' advokat har sagt at «det vil være en fordel» med en etterforskning.

Kjell Jørgensen er ikke i tvil om hva han mener bør være Økokrims konklusjon.

- Jeg synes de bør åpne etterforskning i alle disse sakene, inkludert Huitfeldt-saken. Etterforskningen - hvis de sitter med en formening at dette er ingenting - bør de i så fall åpne og lukke. Vi bør i alle fall ha en formell gjennomgang. Det er på tide å rydde opp for å gjenopprette markedets tillit, slår Jørgensen fast.

Økokrim har åpnet etterforskning av Ola Borten Moes aksjekjøp, som førte til at han gikk av som forsknings- og høyere utdanningsminister.

De har ikke åpnet etterforskning av utenriksminister Anniken Huitfeldt, som har beklaget at hun har vært inhabil i saker hun har behandlet, som følge av ektemannens investeringer i aksjemarkedet. I likhet med Solberg, hevder hun å ha vært uvitende om handlene i aksjemarkedet.

Spørsmålet for Økokrim er om Borten Moe, Huitfeldts ektemann Ola Flem og Sindre Finnes har handlet på bakgrunn av innsideinformasjon.

- Overhodet ikke bra

Jørgensen, som har fungert som sakkyndig i retten ved flere innsidesaker, påpeker at det er tidkrevende og vanskelig å trekke opp hva man kan regne som innsideinformasjon. Lovens bokstav sier bare at dette er ikke offentlig kjent informasjon som er egnet til å påvirke kursen og det kan være så mangt avhengig av instrument og kontekst for øvrig.

- I innsiderettssaker blir det ofte en diskusjon og avveining av hva som er substansiell informasjon egnet til å påvirke den reelle verdien på en aksje og hva som bare er egnet til kortsiktig å endre prisen - med andre ord støy. Det er ingen lett avveining, sier Jørgensen.

- Kan en statsministers ektefelle - ved å være tett på myndighetspersoner - observere møteaktivitet opp mot politiske hendelser og liknende - få tilgang på denne typen informasjon?

- Absolutt. Det er derfor sånne mennesker ikke bør få lov til å handle. Finnes og en del andre kan plukke opp særdeles substansiell informasjon, og handle på det. Det er derfor alt dette med Finnes, Borten Moe og Huitfeldt overhodet ikke er bra, sier Jørgensen.

BER OM ETTERFORSKNING: Førsteamanuensis Kjell Jørgensen ved Institutt for finans ved BI. Foto: BI
BER OM ETTERFORSKNING: Førsteamanuensis Kjell Jørgensen ved Institutt for finans ved BI. Foto: BI Vis mer

Han understreker at det ikke betyr at det har blitt handlet på innsideinformasjon i noen av disse sakene, «men det kan potensielt ha skjedd».

- Derfor bør Økokrim inn i alle sakene og si at vi har grundig vurdert dette. Bare det vil gi endelig ro i disse sakene med hensyn til innsideproblematikken, konkluderer Jørgensen.

«Finnes har et ønske om å bidra til at alle fakta han rår over blir kjent for de instanser som måtte undersøke saken, men det vil ta tid», skriver Finnes' advokat, Thomas Skjelbred, til Børsen.

«Det er fortsatt, så langt jeg kjenner saken og ut ifra det som er rapportert i media, ingen indikasjoner på at noen av Finnes sine aksjehandler er basert på innsideinformasjon eller andre uregelmessigheter».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer