Gasslekkasje i Østersjøen

Ekspert: Russisk fartøy sett i nærheten

Russisk fartøy observert nær den skadde gassrørledningen mellom Finland og Estland. Det samme skipet ble observert rundt Nord Stream-gassrørledningen før eksplosjonen i fjor, sier forsvarsanalytiker til Børsen.

TOPPMØTE: Finlands president Sauli Niinistö har hatt kontakt med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Markku Ulander / Lehtikuva / AFP / NTB
TOPPMØTE: Finlands president Sauli Niinistö har hatt kontakt med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Markku Ulander / Lehtikuva / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Forsvarsanalytiker Miłosz Gapiński sier til Dagbladet Børsen at skipet som skal ha blitt observert ved gassrørledningen Balticconnector i september er «nøyaktig samme skip» som det som ble observert ved Nord Stream før eksplosjonen i fjor.

Finland har iverksatt full etterforskning etter at det oppsto en lekkasje fra en gassrørledning mellom Finland og Estland i Østersjøen. Det var klokka 02.00 natt til søndag at trykket plutselig sank i en av ledningene som lenker sammen det nordeuropeiske gassnettet.

Fra finsk side slås det nærmest fast at lekkasjen har oppstått som følge av en villet handling.

- Det er sannsynlig at lekkasjen skyldes et ekstern handling, sa Finlands statsminister Petteri Orpo under en hasteinnkalt pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Den aktuelle gassrørledningen, Balticconnector, ligger i Finskebukta. Ifølge Orpo har de lokalisert lekkasjen i Finlands økonomiske sone.

Både det finske sikkerhetspolitiet og forsvaret undersøker nå hva som kan ha skjedd, etter at trykket i rørledningen falt dramatisk natt til søndag.

- Det er sannsynlig at skaden på både gassrøret og kommunikasjonskabelen er et resultat av ekstern aktivitet, skriver Finlands president Sauli Niinistö på X/Twitter.

- Mistenkelige bevegelser

Den polske forsvarseksporten Konrad Muzyka i det private analyseselskapet Rochan Consulting, skriver på Twitter/X at de i midten av september omtalte en mistenkelig bevegelse i det aktuelle området.

Helt konkret hevder de å ha sporet det russiske skipet «Sibiryakov», som skal ha beveget seg nært den ødelagte gassrørledningen Balticconnector.

Ifølge Muzyka er det svært sannsynlig at det russiske fartøyet overvåket rørledningen. Han understreker at han ikke retter noen pekefinger mot Russland på nåværende tidspunkt.

Muzykas kollega, forsvarsanalytiker Miłosz Gapiński , sier til Iltalehti at de har kartlagt skipets bevegelser ved å fange opp signaler på HF-båndet.

Disse indikerer en viss interesse for kritisk infrastruktur langs finskekysten, legger han til.

Sett ved Nord Stream

Ifølge nettsida Shipspotting er «Sibiryakov» et forskningsfartøy, hjemmehørende i Sankt Petersburg. Ifølge en rapport fra svenske Totalförsvarets forskningsinstitutt, er «Sibiryakov» et skip i prosjektklasse 865, og en del av den russiske Østersjøflåten.

Det er heller ikke første gang «Sibiryakov» blir trukket inn i en slik sak, ifølge Gapiński .

For et drøyt år siden rammet det som framstår som flere koordinerte eksplosjoner gassrørledningene Nord Stream 1 og 2.

Åtte måneder seinere kunne DR, NRK, SVT og Yle i fellesskap avsløre at de hadde fått tak i radiomeldinger som var snappet opp av russiske marineskip som var i nærheten av gassrørledningene.

Disse skipene seilte uten aktivt posisjonssignal, men radiomeldingene som var sendt til russiske militære marinebaser, avslørte seilingsrutene, ifølge NRK.

Et av skipene som ble trukket fram, hadde navnet «Sibiryakov». Ifølge Gapiński er det snakk om samme skip.

- Det er nøyaktig samme skip, skriver han i en melding til Dagbladet Børsen.

Skipet kan ifølge eksperter i det norske satellittselskapet KSAT ha operert mellom noen hundre meter og noen få kilometer fra et av stedene hvor det oppsto en eksplosjon, ifølge rikskringkasteren.

- Nato står klare

Nato-sjef Jens Stoltenberg bekreftet tidligere tirsdag at Nato er klare til å støtte alle de allierte som påvirkes av lekkasjen på gassledningen mellom Finland og Estland, ifølge Reuters.

Han har vært i dialog med president Sauli Niinistö.

- Nato deler informasjon og står klare til å hjelpe de allierte det gjelder, skriver Stoltenberg på X/Twitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer