Statsbudsjettet 2022:

Ekspertene overrasket: - Stramt

Regjeringen foreslår blant annet kraftig kutt i oljepengebruken til neste år. Dette mener ekspertene om nøkkeltallene.

Statsbudsjettet legges frem fra den avtroppende Solberg-regjeringen. Se det live her på Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag inntar finansminister Jan Tore Sanner (H) Stortingets talerstol for å legge fram Solberg-regjeringens forslag til statsbudsjett for 2022.

I nøkkeltallene som ble presentert klokka 08.00, kommer det fram oljepengebruken skal kuttes kraftig. Videre er BNP ventet å øke med 3,8 prosent neste år. Det anslås en nedgang i arbeidsledighet hos Nav på 2,4 prosent i 2022.

Regjeringen kutter i oljepengebruken og foreslår å bruke 84,4 milliarder kroner mindre enn i år, totalt 322,4 milliarder kroner. Det tilsvarer 2,6 prosent av oljefondet ved inngangen til året, ned fra 3,6 prosent i år.

- Innstramming

- I utgangspunktet er budsjettet litt strammere enn vi hadde regnet med. Vi hadde regnet med rett i underkant av tre prosent av Oljefondet. Budsjettforslaget innebærer jo et uttrekk på 2,6 prosent av Oljefondet. Det er jo noen milliarder mindre enn det vi hadde trodd.

Det sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Norge til Dagbladets finansnettsted Børsen. Han tar forbehold om at bare har sett tabellen over nøkkeltallene.

- Så gjenstår det selvfølgelig, når vi får se budsjettet seinere, å se hvorfor det er slik - om det er noe tekniske ting, eller en rein innstramming. Den budsjettimpulsen regjeringen oppgir nå, som da er effekten av budsjettet på økonomien, den oppgis til minus 2,6 prosent. Det er i utgangspunktet veldig stramt. Men også der må vi se på hva som har skjedd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.