Gaza-krigen:

Eksperter: Gaza-bilder viser Nammo-våpen

Bilder og videoer viser israelske soldater som avfyrer rakettkastere i Gaza. Flere eksperter mener at våpenet er M72 - produsert av norsk-finske Nammo, hvor den norske stat eier 50 prosent av aksjene.

AVFYRER VÅPEN: Flere eksperter mener at dette klippet viser et M72-våpen som er produsert av norsk-finske Nammo. Videoen viser israelske soldater under en operasjon i Gaza i desember 2023. Reporter: Emma Dalen. Video: IDF. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bilder og videoer publisert av Israels forsvar (IDF) i november og desember i fjor, viser israelske soldater som bruker rakettkastere i krigen i Gaza.

Våpenet er av typen M72, ifølge flere eksperter Dagbladet har snakket med. Ifølge oberstløytnant Palle Ydstebø ved Krigsskolen er det ingen tvil om at bildene og videoen viser en modell av M72.

Informasjonsdirektør Thorstein Korsvold i Nammo bekrefter overfor Dagbladet at det bare er to steder i verden hvor M72 produseres i dag: på Nammos fabrikk på Raufoss, og på Nammos fabrikk i Mesa, Arizona.

Bildet øverst i denne saken er en skjermdump fra en video publisert i et innlegg på IDFs hjemmesider og Telegram-kanal 21. og 22. desember. I videoen kan man se en soldat som avfyrer en rakettkaster fra et tak.

I innlegget skriver IDF at den femte brigadens kampavdeling gjennomførte en operasjon i et kasbah-kompleks i byen Beit Hanoun i Nord-Gaza uka før.

«Soldatene i kampavdelingen - med støtte fra luftvernild, observasjonsposter og ingeniørstyrker - ryddet området i kasbahen, eliminerte terrorister, og traff dusinvis med terroristmål og infrastruktur», skriver IDF om operasjonen.

Dagbladet har forelagt bildene og videoen som er brukt i denne saken for Nammo, og spurt om de kan bekrefte at de viser Nammo-produserte M72.

- Vi har ikke anledning til å bidra med identifikasjonsarbeidet i denne saken, skriver informasjonsdirektør Thorstein Korsvold i en SMS til Dagbladet.

IDF I GAZA: Bildet ble delt av IDF 14. desember i fjor. Foto: Israel Defense Forces / Handout via Reuters
IDF I GAZA: Bildet ble delt av IDF 14. desember i fjor. Foto: Israel Defense Forces / Handout via Reuters Vis mer

- Ingen tvil

Nammos fabrikk i USA er underlagt amerikansk eksportkontrollregelverk, men er heleid av norsk-finske Nammo - som er 50 prosent eid av den norske stat.

Den andre halvparten er eid av det finske selskapet Patria - som igjen er 49,9 prosent eid av norske Kongsberg Defence & Aerospace AS.

- Det ser ut som M72. Bildene er noe uklare, så jeg klarer ikke å se hvilken utgave det er, eller hvor den er produsert. Ut fra det vi ser av raketten som drar av gårde, virker den å være en «Anti-Structure Munition», laget for å virke mot bygninger og bunkers.

EKSPERT: Oberstløytnant Palle Ydstebø ved Krigsskolen. Foto: Terje Pedersen / NTB
EKSPERT: Oberstløytnant Palle Ydstebø ved Krigsskolen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Det skriver oberstløytnant Palle Ydstebø ved Krigsskolen i en e-post til Dagbladet. Han er forelagt bildene og videoen som er brukt i denne saken.

- Er det noen tvil om hvorvidt dette er en M72?

- Nei, det er det strengt tatt ikke. At det er en M72 er tydelig, og granaten som går ut er sterkt karakteristisk for anti-struktur-ammunisjon, utdyper Ydstebø over telefon.

Alle M72-modeller er engangsvåpen, og ammunisjon og utskytningsrør leveres i ett av produsent, forklarer han.

IDF I GAZA: Bildet ble delt av IDF 17. november i fjor. Foto: Israel Defense Forces / Handout via Reuters
IDF I GAZA: Bildet ble delt av IDF 17. november i fjor. Foto: Israel Defense Forces / Handout via Reuters Vis mer

- Ser klart ut som M72

Ydstebø får støtte fra oberstløytnant og forsker Trygve Johannes Smidt ved Krigsskolen og Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole.

- Ser for meg klart ut som M72, skriver Tom Røseth i en SMS til Dagbladet etter å ha blitt forelagt bildene som er brukt i denne saken.

EKSPERT: Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole. Foto: Forsvaret
EKSPERT: Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole. Foto: Forsvaret Vis mer

Norge selger ikke våpen til Israel. Varer som produseres i USA er imidlertid underlagt amerikansk eksportkontrollregelverk.

Det inkluderer våpen produsert ved norskeide eller delvis norskeide selskapers amerikanske fabrikker. Dermed kan de selges til land Norge ikke selger forsvarsmateriell til - som Israel.

- Det er ikke solgt våpen fra Norge til Israel. Det som produseres i andre land, er underlagt eksportregelverk i de enkelte landene. Her gjelder det et amerikansk produkt og en bedrift i USA under amerikansk lovgivning.

Det skrev statssekretær Tore Onshuus Sandvik i Nærings- og fiskeridepartementet i en e-post til Dagbladet i november i fjor.

KAN VÆRE «NORSK«: En video av Al-Qassam-brigadens angrep mot grenseovergangen Erez til Israel viser det som ifølge eksperter kan være en Nammo-produsert M72 i hendene til en Hamas-soldat. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer

- Indikerer nyere versjon

Også oberstløytnant og forsker Trygve Johannes Smidt ved Krigsskolen er forelagt bildene du ser i denne saken.

- For meg så ser det ut til at begge bildene viser M72. Det ser ikke ut til å være noen av de eldste modellene, men det er svært vanskelig å bedømme hvilken modell det er ut fra oppløsningen på bildene, svarer Smidt på e-post etter å ha sett to av bildene.

EKSPERT: Oberstløytnant og forsker Trygve Johannes Smidt ved Krigsskolen. Foto: Forsvaret
EKSPERT: Oberstløytnant og forsker Trygve Johannes Smidt ved Krigsskolen. Foto: Forsvaret Vis mer

På spørsmål om et tredje bilde - som ifølge nyhetsbyrået Reuters ble delt av IDF 17. november i fjor - svarer Smidt:

- Dette bildet ser ut til å være tatt etter avfyring - posering? - da soldaten holder munningen pekende opp mot høyre og bakenden ned. Over det hvite merket på våpenet kan du se en picatinnyskinne for å feste på mer avanserte sikter, laserpeker eller liknende. Dette indikerer at det er en M72 A7 eller nyere versjon.

I 2008 bestilte Israels regjering 28 000 M72 A7-panservernraketter fra USA, ifølge en pressemelding fra Defense Security Cooperation Agency, omtalt av NRK i 2009.

Leverandøren var Talley, ifølge pressemeldingen - som to år tidligere hadde blitt kjøpt opp av Nammo, og som seinere (fram til 2019) var kjent som Nammo Talley.

I 2014 skrev Dagbladet at Nammo-produserte M72-raketter ble brukt av Israel i Gaza.

Den gangen bekreftet Nammo overfor Dagbladet at utskytningsrøret til en M72 A9 ASM rakettdrevet granat, funnet og avbildet på Gazastripen, var produsert hos Nammo Talley.

UD: Aldri åpnet for eksport

I november skrev statssekretær Eivind Vad Petersson i Utenriksdepartementet følgende i en e-post til Dagbladet:

- Norge har aldri åpnet for eksport av forsvarsmateriell til Israel. Salg av våpen fra Norge til Israel er i strid med vårt eksportregelverk. Eksport av flerbruksvarer for militær sluttbruk i Israel er heller ikke tillatt.

Norsk eksportkontroll for forsvarsmateriell er «omfattende og streng», framholdt Vad Petterson.

- Hovedhensynet er at Norge ikke vil tillate salg av våpen og ammunisjon til områder hvor det er krig eller krig truer. Våpen produsert ved bedrifter i utlandet er underlagt det aktuelle landets eksportkontroll.

På samme måte er utenlandskeide forsvarsbedrifter i Norge underlagt norsk eksportkontroll, understreket han.