Krigen mellom Hamas og Israel:

Eksperter: Kan være «norsk» våpen

En video av Al-Qassam-brigadens angrep mot grenseovergangen Erez til Israel viser det som ifølge eksperter kan være en Nammo-produsert M72 i hendene til en Hamas-soldat. Men våpenet kan også være falskt, ifølge ekspert.

KAN VÆRE «NORSK»: Flere eksperter Dagbladet har snakket med mener at våpenet i Al-Qassam-brigadens video kan være en M72. De produseres av norske Nammo - i Raufoss og i Arizona, USA. Al-Qassam-brigaden er Hamas' væpnede fløy. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer
Publisert

Søndag publisert Al-Qassam-brigadens Telegram-kanal en video som skal vise Hamas' angrep mot grenseovergangen Erez til Israel dagen før.

Videoen viser skuddvekslinger og soldater som bærer ulike våpen. Et av dem er tilsynelatende en panservernrakettkaster.

Flere eksperter Dagbladet har snakket med, mener at våpenet kan være en M72.

- Det er en M72, trolig produsert i USA og levert som myndighetssalg fra USA til Israel. Det kan godt være et brukt kogger, det vil si at missilet er skutt ut, og det bare er røret som ligger igjen.

Det skriver oberstløytnant Geir Hågen Karlsen i en e-post til Dagbladet.

Han tar forbehold om at han ikke har fullstendig oversikt over all M72-produksjon, og derfor ikke kan være helt sikker på hvor rakettkasteren i videoen er produsert.

Alle er imidlertid ikke overbevist.

- Våpenet i videoen kan være en M72. Det kan ikke utelukkes, sier oberstløytnant og forsker Trygve Johannes Smidt ved Krigsskolen til Dagbladet.

Han kan heller ikke utelukke at det er en russisk RPG-18 eller RPG-22.

- For meg ser det mer ut som en M72 enn en russisk RPG. Men jeg kan ikke utelukke noen av dem. Grunnen til at jeg sier det, er at det finnes veldig mange varianter av dem. Spesielt er det mange varianter av siktene.

Etter det Dagbladet forstår, er det bare to steder i verden hvor M72 produseres i dag: På Nammos fabrikk på Raufoss, og på Nammos amerikanske fabrikk i Mesa i Arizona, USA.

Tidligere har våpenet også blitt produsert på lisens i Tyrkia.

Nammos fabrikk i USA - tidligere kjent som Nammo Talley - er underlagt amerikansk eksportkontrollregelverk, men er heleid av norsk-finske Nammo - som er 50 prosent eid av den norske stat.

Den andre halvparten er eid av det finske selskapet Patria - som igjen er 49,9 prosent eid av norske Kongsberg Defence & Aerospace AS.

Dagbladet har vært i kontakt med Nammo onsdag og torsdag. De ønsker ikke å kommentere saken.

- Ulike modeller

Våpenet i Al-Qassam-brigadens video består imidlertid av elementer Smidt ikke får til å stemme med hverandre.

- På våpenet ser jeg det som ser ut som avsikringsmekanismen til en M72. Siktemiddelet foran kan også se ut som noe fra en M72. Men de to matcher ikke hverandre. Avsikringsmekanismen ser ut som den er fra en gammel M72-modell, mens siktet ser ut som den er fra en ny, sier han.

Slike «kombinasjonsmodeller» produseres ikke på fabrikken, framholder Smidt.

Til venstre for siktet ser Smidt også det han mistenker at kan være et feste for et sikte med nattsyn. Dette peker mot en modell i hovedsak tiltenkt spesialstyrker, mener han.

- Enten er det det ene, eller så er det andre. Jeg mistenker at noen kanskje ønsker å få det til å se ut som en M72, og har greid å sette sammen ulike deler. Men jeg kan ikke utelukke at det faktisk er det - og at den avfyres.

Avsikret

Rakettkasteren i videoen er dessuten avsikret, ifølge Smidt.

- Hvis du klemmer på avtrekkeren, går den av. Det er veldig rart at de løper rundt med et avsikret våpen. Jeg kan ikke utelukke at de faktisk gjør det. Men jeg hadde ventet med å avsikre til før rett før jeg skulle skyte.

Umiddelbart etter at rakettkasteren er synlig i videoen, ser man tilsynelatende et våpen bli avfyrt.

DEKKOPERASJON: Flere videoer publisert på Telegram av Qassam-brigadene, Hamas' væpnede fløy, skal vise Hamas som trener i falsk bosetning i forkant av angrepet. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer

Avfyringen er filmet fra samme vinkel som siste bilde av rakettkasteren - men rakettkasteren er ikke synlig i bildet.

- For meg ser det ut som at en rakett skytes, og at det følger litt røyk bak raketten. Det er typisk for panservernraketter - både M72 og RPG, sier Smidt.

FILMET ANGREP: Våpenet som ifølge flere eksperter ser ut som en M72, øyeblikket før en avfyring filmes fra samme vinkel. Våpenet er imidlertid ikke synlig i bildet under avfyringen. Skjermdump: Skjermdump: Al-Qassam-brigadens Telegram-kanal
FILMET ANGREP: Våpenet som ifølge flere eksperter ser ut som en M72, øyeblikket før en avfyring filmes fra samme vinkel. Våpenet er imidlertid ikke synlig i bildet under avfyringen. Skjermdump: Skjermdump: Al-Qassam-brigadens Telegram-kanal Vis mer

Våpeneksperter: - Ser ut som M72

Dagbladet har også lagt fram videoen for to eksperter tilknyttet Small Arms Survey - et prosjekt om håndvåpen ved Institut de hautes études internationales et du développement i Genève i Sveits.

Prosjektet har som mål å frambringe og utbre informasjon om håndvåpen og bruk av slike i våpenkriminalitet, volds- og konfliktsituasjoner.

Prosjektet ble etablert i 1999 etter initiativ fra myndighetene i Sveits, og har fått støtte av FN, Norge, USA, Storbritannia, Tyskland, Sverige og flere andre land.

Våpenekspertene David Atwood og Emile LeBrun sier til Dagbladet at det også for dem framstår som om det er en M72 Hamas-soldatene bruker idet de tar seg over grensa til Israel.

- Vi kan ikke være helt sikre. Men det ser ut til å være en variant av M72, sier LeBrun etter at de to har sett igjennom videoen.

- SER UT SOM M72: Hamas-soldaten på bildet holder en panservernrakett som er avfyrt - og derfor ikke lenger kan brukes. I tillegg holder han den feil vei. Foto: Atia Mohammed/ Flash90
- SER UT SOM M72: Hamas-soldaten på bildet holder en panservernrakett som er avfyrt - og derfor ikke lenger kan brukes. I tillegg holder han den feil vei. Foto: Atia Mohammed/ Flash90 Vis mer

Poserte med avfyrt våpen

I juli publiserte The Times of Israel et fotografi som skal være tatt under Id al-adha-feiringen i Gaza, 30. juni 2023. Bildet viser det som skal være soldater i Al-Qassam-brigaden - en av dem med en panservernrakettkaster.

Dette bildet er mindre tvetydig, mener Smidt.

- Mannen til høyre på bildet holder det som ser ut som en M72. Men den er avfyrt, sier han.

M72 er et engangsvåpen - det kan bare avfyres én gang.

- Der ser det ut som at de har fått tak i et avfyrt rør som de vifter rundt med, sier han.

På dette bildet holder dessuten Hamas-soldaten røret feil vei, ifølge Hågen Karlsen.

- I tillegg kan du se at maskingeværet i midten ikke har oppslått sikte. Rimelig inkompetent men fryktelig morderisk gjeng, skriver han.

Brukt av Israel

Norge selger ikke våpen til Israel.

- Norge har aldri åpnet for eksport av forsvarsmateriell til Israel. Heller ikke eksport av flerbruksvarer for militær sluttbruk i Israel, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt i et skriftlig svar til Stortinget i februar.

Nammo selger imidlertid våpen til det amerikanske forsvaret. I 2021 solgte selskapet M72-panservernraketter til en verdi av cirka 4,5 milliarder kroner til det amerikanske forsvaret, ifølge Teknisk Ukeblad.

Og USA selger våpen til Israel. I 2008 bestilte Israels regjering 28 000 M72A7-panservernraketter fra USA, ifølge en pressemelding fra Defense Security Cooperation Agency, omtalt av NRK i 2009.

Leverandøren var Talley, ifølge pressemeldingen - som to år tidligere hadde blitt kjøpt opp av Nammo.

I 2014 skrev Dagbladet at Nammo-produserte M72-raketter ble brukt av Israel mot Gaza.

Den gangen bekreftet Nammo overfor Dagbladet at utskytningsrøret til en M72 A9 ASM rakettdrevet granat, funnet og avbildet på Gazastripen, var produsert hos Nammo Talley.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer