Natt til søndag falt trykket dramatisk i gassrørledningen Balticconnector, som går mellom Finland og Estland.
Finlands statsminister Petteri Orpo slo tirsdag fast at skadene sannsynligvis skyldes eksterne årsaker. Myndighetene har iverksatt full etterforskning.
- Skadene kan ikke ha oppstått av naturlige årsaker. Størrelsen tilsier at dette er resultat av en villet handling, sa en polititalsperson tirsdag.
Nå spekuleres det heftig på hvem som kan stå bak.
Senket tydelig farten
Som Børsen har omtalt, avdekket finske medier oppsiktsvekkende bevegelser fra et russisk skip i området fra fredag til søndag.
Nå reagerer eksperter på rederiets forklaring om hvorfor skipet lå der.

Det var det russiske oljefraktskipet «SGV Flot» som tydelig senket farten i nærheten av Balticconnector fra klokka 20 fredag til søndag kveld. (Se video øverst).
Data fra Myshiptracing viser at «SGV Flot» er helt nede i en hastighet på 1,1 knop, tilsvarende om lag 2 kilometer i timen.
Sjefen for rederiets kommersielle avdeling, Mihail Kasatkin, sa at skipet ankret opp på grunn av dårlig vær.
- Værdata viser at det var 25 til 30 sekundmeter vind. Bølgene var opptil tre meter høye. Skipet ble liggende et par dager, før det gjenopptok ruta, sa han til Helsingin Sanomat.

- Kontinuerlig trussel
Finner ikke en rimelig grunn
Forklaringen holder ikke vann, mener eksperter som Iltalehti har snakket med.
Å ankre opp skipet på åpen sjø midt i et kraftig uvær er «veldig spesielt og en risikabel avgjørelse», ifølge de pensjonerte marineoffiserene Jarmo Pennala og Antero Nykänen.
- Jeg klarer ikke finne en rimelig, maritim grunn til at man skal ankre opp på det stedet, midt i Finskebukta, sier Pennala til avisa.
Nykänen, som har flere tiårs erfaring med fraktskip av ulik størrelse, mener det strider med sunn fornuft å ankre opp her under disse forholdene.
- For er det høy sjø og mye vind, er ankring det farligste du kan gjøre. Enhver profesjonell sjømann vet at utfallet kan bli svært negativt, sier han.

Mulig eksplosjon
Ifølge den finske avisa har rederiet koblinger til president Vladimir Putins innerste krets. Det kan være sannsynlig at ankeret har forårsaket skaden på rørledningen, skriver avisa, og viser til Estlands marinesjef Jüri Saskas beskrivelse av skadene:
- Gassrørledningen er dekket med betong, og det ser akkurat ut som om noen har rykket den til side, sa han til ERR.
- Det ser ut som den er trukket fra den ene siden, som en vannslange som sitter fast bak beinet ditt og du har dratt den etter deg, fortalte han.
Det norske forskningsinstituttet Norsar har imidlertid oppdaget seismiske signaler i området ved gassrørledningen. Signalene indikerer en mulig eksplosjon klokka 01.20, finsk tid 8. oktober.

Putin: - Aldri hørt om
Ina Holst-Pedersen Kvam, forsker ved Seksjon for sjømakt og lederskap ved FHS/Sjøkrigsskolen, er blant dem som har spekulert på at det er Russland som står bak.
- Ødeleggelsene harmonerer relativt påfallende med den russiske eskaleringsstigen, slik jeg kjenner den, som forsøker å etablere en slags troverdig og kontinuerlig trussel mot kritisk infrastruktur, sa Kvam til Børsen torsdag.

Gasslekkasjen: Utelukker ikke statlig aktør
Kvam mente at den aktuelle rørledningen har vært «et hår» i den russiske statlige gasskjempen «Gazproms borscht».
Ifølge kilder i utenriks- og sikkerhetspolitiske miljøer mistenker den finske regjeringen at det er Russland som har slått til mot gassrørledningen, har Iltalehti skrevet. Dette er imidlertid ikke bekreftet fra offisielt finsk hold.
Russlands president Vladimir Putin tok bladet fra munnen fredag, og slo kraftig tilbake mot spekulasjonene.
Putin omtalte det som «vrøvl» at Russland skal ha vært involvert i hendelsen, ifølge Reuters.

- Aldri hørt om
- Jeg har aldri hørt om gassrørledningen før, hevdet Putin ifølge nyhetsbyrået.
Presidenten sa at alle uttalelser om Finland-hendelsen er ment for å lede oppmerksomheten vekk fra sabotasjen på Nord Stream-rørledningene i fjor – som han hevder ble utført av Vesten.