Eksperter slår alarm: - Alvorlig krise

Hurtigruten legger seg langflat etter smitteutbrudd. Omdømmeeksperter mener situasjonen er et mareritt for cruisegiganten.

- SKUDD FOR BAUGEN: Eksperter mener at coronautbruddet på MS «Roald Amundsen» kan gi alvorlige og langvarige konsekvenser for Hurtigruten. Selskapets konsernsjef tar selvkritikk. Foto: NTB Scanpix / Hinrich Bsemann
- SKUDD FOR BAUGEN: Eksperter mener at coronautbruddet på MS «Roald Amundsen» kan gi alvorlige og langvarige konsekvenser for Hurtigruten. Selskapets konsernsjef tar selvkritikk. Foto: NTB Scanpix / Hinrich Bsemann Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er fullstendig krise, sier omdømmeekspert Trond Blindheim til Børsen.

Mandag innrømmet Hurtigruten rutinesvikt og stopper samtidig alle ekspedisjonscruise i kjølvannet av smitteutbruddet på skipet Roald Amundsen.

Skandalen har skapt store overskrifter gjennom hele helga - også utenfor Norges grenser. Det internasjonale nyhetsbyrået Reuters, The Telegraph og Independent er bare et knippe av mediene som har omtalt saken.

Så langt har 36 i mannskapet, i tillegg til fem passasjerer, fått påvist coronasmitte etter å ha vært på tur med hurtigruteskipet. Lørdag opplyste FHI at hele 69 kommuner er berørt av utbruddet.

- Vil svi

Blindheim mener den norske cruisegiganten nå befinner seg i et vaskeekte mareritt.

- Jeg pleier å si at omdømmesaker går fort over. Folk tilgir og glemmer raskt. Men i dette tilfellet har Hurtigruten og resten av cruiseskip-bransjen fått et kraftig skudd for baugen hva gjelder booking av turer for en stund, mener han.

Hurtigruten er nemlig ikke alene. De siste månedene har en rekke coronavirusutbrudd rammet ulike cruiseskip, noe som har ført til flere tusen smittede. Blindheim mener bransjen kan stå overfor en økonomisk kjempesmell.

UTBRUDD: Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, er bekymret for at utbruddet vil få et større omfang enn det har nå. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tror dette vil svi i lommeboka. Folk vil tenke seg grundig om før de booker et cruise igjen.

- At denne alvorlige krisen har blitt utgangspunkt for avisoppslag også i andre land, gjør ikke saken bedre. Og det er særlig trist for Hurtigruten, som kanskje er den sterkeste merkevaren innenfor reiselivstilbudet i Norge, fortsetter Blindheim.

Omdømmeeksperten mener at den internasjonale turistnæringa vil være skeptisk til å gå om bord i et cruiseskip - så lenge viruset fortsatt herjer. Professor Lars Olsen i markedsføring ved Handelshøyskolen BI, istemmer:

- Det er en alvorlig merkevarekrise for Hurtigruten, sier Olsen til Aftenposten.

- Den internasjonal turistnæringa har kanskje fått øynene opp for at cruise ikke er helt risikofritt. Hvis konsekvensene av et ferieopphold til sjøs blir for store, er det nok flere som tenker seg om før de tar turen, fortsetter han.

- Alvorlig situasjon

I en pressemelding mandag formiddag, la konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam, seg langflat. Selskapet stopper nå seilinger med skipene «Roald Amundsen», «Fridtjof Nansen» og «Spitsbergen», og jobber med å kontakte gjester som blir rammet av kanselleringene.

- Dette er en alvorlig situasjon for alle som er berørt. Vi har ikke vært gode nok, og vi har gjort feil. På vegne av alle oss i Hurtigruten er jeg lei meg for det som har skjedd. Vi tar ansvaret vårt fullt ut, uttalte Skjeldam i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under:

DFDS tar grep

Informasjonssjef i DFDS, Gert Jakobsen, opplyser til Børsen at de har tatt grep som følge av skrekksituasjonen hos Hurtigruten. Også han mener saken er et «mareritt».

- Ja. Vi har satt ned en «task force» som skal se hva vi kan lære av det som har skjedd på Hurtigruten, om det er noe ytterligere vi kan gjøre for de reisende.

- Er dere bekymret for at reisende blir skeptiske til å reise med dere på grunn av smitten på Hurtigruten?

- Vi skal anstrenge oss for å gjøre det så sikkert som mulig å reise, og for å overbevise passasjerene at det er sikkert å reise. Det var jo en bekymring blant de reisende også før utbruddet på Hurtigruten, og dette har sikkert ikke gjort det bedre. Det er en helt naturlig bekymring som vi skal ta hensyn til.

Han understreker at DFDS, som har ferjeruter mellom Oslo og København og Oslo og Frederikshavn, tar alle forholdsregler i møte med pandemien.

- Det er jo ingen som kan garantere seg mot smitte fra virus, men vi føler at vi gjør de riktige ting for å begrense og minimere risikoen. Det er god plass på skipet til å holde god avstand. Det tror vi mange setter pris på.

Børsen har vært i kontakt med Hurtigruten i forbindelse med denne saken. Selskapet har foreløpig ikke besvart vår henvendelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer