Rekordhøye matvarepriser

Eksperter slår alarm: - Ekstremt bekymringsfullt

Krigen i Ukraina fører til skyhøye priser på mat og drivstoff. Det bekymrer ekspertene.

ROPER VARSKO: Flere eksperter slår nå alarm om at de kraftig økende prisene på mat og energi står i fare for å destabilisere den politiske situasjonen i flere land. Bildet viser kratere i et jorde og skadede bygninger, i Zhovtneyvi-distriktet, i den vestlige delen av Mariupol, Ukraina 12. mars 2022. Foto: Maxar Technologies / Reuters / NTB
ROPER VARSKO: Flere eksperter slår nå alarm om at de kraftig økende prisene på mat og energi står i fare for å destabilisere den politiske situasjonen i flere land. Bildet viser kratere i et jorde og skadede bygninger, i Zhovtneyvi-distriktet, i den vestlige delen av Mariupol, Ukraina 12. mars 2022. Foto: Maxar Technologies / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

I 2008 og 2011 drev rekordhøye matvarepriser fram opptøyer verden over. I Egypt ba opprørerne om brød og frihet, og Den arabiske våren skulle til slutt føre til storkrig i Syria.

Nå er matvareprisene enda høyere.

FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) melder at matvareprisene aldri har vært høyere enn de er nå. Etter Russlands invasjon av Ukraina har matprisene globalt økt med 17,9 prosentpoeng.

Russland og Ukraina står til sammen for nærmere en tredjedel av verdens korneksport.

Slår alarm

Flere eksperter slår nå alarm om at de kraftig økende prisene på mat og energi står i fare for å destabilisere den politiske situasjonen i flere land.

I både Pakistan, Peru og Sri Lanka har matprisøkning, drivstoffmangel og inflasjon ført til opptøyer og politisk uro de siste ukene, melder CNN.

FULL TANK: Sjeføkonom Kari Due-Andresen tror drivstoffprisene vil fortsette å stige i tiden som kommer. Vis mer

- Det er ekstremt bekymringsfullt, sier seniorforsker ved Harvard, Rabah Arezki, til CNN.

Midtøsten- og Nord-Afrika-analytiker Hamish Kinnear uttaler til CNN at han ikke tror man har sett konsekvensene for fullt ennå.

De to tror protestene vil spre seg til flere andre land.

Innførte pristak

Også norske eksperter på mattilgang og konflikt bekymrer seg over tendensen.

- Hvis vi skal gå ut ifra det vi så forrige gang vi hadde en tilsvarende matpriskrise, kan vi risikere både politisk uro og opptøyer. Nå er prisene enda høyere, sier Ruth Haug, professor ved NMBU.

POLITISK URO: Protester har spredd seg i flere land som følge av de skyhøye prisene på drivstoff og mat. Bildet er tatt utenfor Lima i Peru, et land som ser krafig økte bensinpriser i takt med økende inflasjon. Foto: Martin Mejia / AP Photo
POLITISK URO: Protester har spredd seg i flere land som følge av de skyhøye prisene på drivstoff og mat. Bildet er tatt utenfor Lima i Peru, et land som ser krafig økte bensinpriser i takt med økende inflasjon. Foto: Martin Mejia / AP Photo Vis mer

Hun forteller at det nå er voksende risiko for uro i Midtøsten og nordafrikanske land. I Egypt, der demonstrantene i 2011 marsjerte med slagordet «brød og frihet», har myndighetene utvidet subsidieringen av mel og innført pristak for å stabilisere de økende brødprisene.

- De er redde for at det skal bli den samme typen uro igjen, sier Haug.

Ble krig

Den arabiske våren spredde seg til store deler av Nord-Afrika og Midtøsten. Den største konsekvensen vi i dag ser er borgerkrigen i Syria.

- I 2011 ble det krig, og igjen geopolitikk ut av krigen når vi ser på Syria. Der spilte også høye matvarepriser inn, selv om det var en rekke andre faktorer som virket sammen, sier Haug.

- I landet som før krigen eksporterte korn til nabolandene, går nå millioner av mennesker sultne og mottar hjelp.

Hun understreker at det er de fattigste og mest utsatte som i aller størst grad vil merke konsekvensene.

- Dette kommer til å slå veldig negativt ut for flyktninger og internt fordrevne. Verdens Matvare Program (WFP) og andre humanitære organisasjoner vil måtte redusere hjelpen når matvareprisene stiger, og det er mange på flukt akkurat nå. Det er veldig trist, sier Haug.

Hun understreker også at det er de aller fattigste landene, som krigsherjede Jemen og Somalia, dette vil gå aller verst utover.

Bekymret

- Jeg er bekymret for det vi nå ser, sier seniorforsker Ida Rudolfsen ved PRIO.

Det er ikke bare kornprisene i seg selv som skaper problemer. Krigen i Ukraina driver også fram gjødselmangel, som berører alle land som driver jordbruk.

- I Peru, Sri Lanka, Pakistan og flere andre land som er avhengig av jordbrukssektoren ser vi nå store opptøyer, sier hun.

Også Rudolfsen peker på landene i Nord-Afrika og Midtøsten som sårbare for de økende prisene.

- Jeg er urolig for at matprisene vil føre til opptøyer i land som allerede har utfordringer.

Matvareprisene er høyere nå enn under den arabiske våren, og henger sterkt sammen med økende energipriser. Samtidig bekymrer Rudolfsen seg for at andre land ikke har mulighet til å eksportere mer for å kompensere.

Kina har eksempelvis hatt historiens dårligste innhøstingsår for hvete.

- Panikk i markedet kan i sin tur øke prisene enda mer, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer