Rekordhøye matvarepriser

Eksperter slår alarm: - Ekstremt bekymringsfullt

Krigen i Ukraina fører til skyhøye priser på mat og drivstoff. Det bekymrer ekspertene.

ROPER VARSKO: Flere eksperter slår nå alarm om at de kraftig økende prisene på mat og energi står i fare for å destabilisere den politiske situasjonen i flere land. Bildet viser kratere i et jorde og skadede bygninger, i Zhovtneyvi-distriktet, i den vestlige delen av Mariupol, Ukraina 12. mars 2022. Foto: Maxar Technologies / Reuters / NTB
ROPER VARSKO: Flere eksperter slår nå alarm om at de kraftig økende prisene på mat og energi står i fare for å destabilisere den politiske situasjonen i flere land. Bildet viser kratere i et jorde og skadede bygninger, i Zhovtneyvi-distriktet, i den vestlige delen av Mariupol, Ukraina 12. mars 2022. Foto: Maxar Technologies / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

I 2008 og 2011 drev rekordhøye matvarepriser fram opptøyer verden over. I Egypt ba opprørerne om brød og frihet, og Den arabiske våren skulle til slutt føre til storkrig i Syria.

Nå er matvareprisene enda høyere.

FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) melder at matvareprisene aldri har vært høyere enn de er nå. Etter Russlands invasjon av Ukraina har matprisene globalt økt med 17,9 prosentpoeng.

Russland og Ukraina står til sammen for nærmere en tredjedel av verdens korneksport.

Slår alarm

Flere eksperter slår nå alarm om at de kraftig økende prisene på mat og energi står i fare for å destabilisere den politiske situasjonen i flere land.

I både Pakistan, Peru og Sri Lanka har matprisøkning, drivstoffmangel og inflasjon ført til opptøyer og politisk uro de siste ukene, melder CNN.

- Det er ekstremt bekymringsfullt, sier seniorforsker ved Harvard, Rabah Arezki, til CNN.

Midtøsten- og Nord-Afrika-analytiker Hamish Kinnear uttaler til CNN at han ikke tror man har sett konsekvensene for fullt ennå.

De to tror protestene vil spre seg til flere andre land.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer