Sanners coronautvalg har talt:

Eksperter vil skrote taxfree

Finansminister Jan Tore Sanner (H) får rapporten som peker vei ut av pandemien. Taxfree-ordningen bør skrotes, mener regjeringsutvalg.

VIL SKROTE: Dette kan bli historie, om ekspertutvalget får det som de vil.
VIL SKROTE: Dette kan bli historie, om ekspertutvalget får det som de vil. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag leverer «Norge mot 2025»-utvalget den endelige rapporten om pandemiens påvirkning på norsk økonomi til finansminister Jan Tore Sanner (H).

«Norge mot 2025»-utvalget anbefaler blant annet regjeringen å skrote taxfree-ordningen. Det kommer fram i utvalgets endelige rapport.

Undergraver

- Tax free-ordningen undergraver det norske avgiftssystemet og den norske alkohol- og tobakkspolitikken, øker tilgjengeligheten og forbruket av alkohol og tobakk, og utfordrer Vinmonopolets stilling, skriver utvalget i rapporten.

Videre vises det til at ordningen har uheldige klima- og miljøeffekter.

- Den bidrar til lavere billettpriser, slik at flytrafikk og utslipp er høyere enn de ellers ville vært, heter det videre.

Skattereform

Utvalget ble satt ned i fjor vår og fikk i oppdrag å se på konsekvenser av coronapandemien i Norge og veien ut av krisa.

Et annet forslag fra ekspertene er å sette ned et nytt utvalg, som skal gå gjennom hele skattesystemet.

Både produksjon, konkurransekraft, fordeling og bærekraft må vurderes opp mot mulige endringer i skattepolitikken, mener utvalget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer