Sanners coronautvalg har talt:

Eksperter vil skrote taxfree

Finansminister Jan Tore Sanner (H) får rapporten som peker vei ut av pandemien. Taxfree-ordningen bør skrotes, mener regjeringsutvalg.

VIL SKROTE: Dette kan bli historie, om ekspertutvalget får det som de vil.
VIL SKROTE: Dette kan bli historie, om ekspertutvalget får det som de vil. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag leverer «Norge mot 2025»-utvalget den endelige rapporten om pandemiens påvirkning på norsk økonomi til finansminister Jan Tore Sanner (H).

«Norge mot 2025»-utvalget anbefaler blant annet regjeringen å skrote taxfree-ordningen. Det kommer fram i utvalgets endelige rapport.

Undergraver

- Tax free-ordningen undergraver det norske avgiftssystemet og den norske alkohol- og tobakkspolitikken, øker tilgjengeligheten og forbruket av alkohol og tobakk, og utfordrer Vinmonopolets stilling, skriver utvalget i rapporten.

Videre vises det til at ordningen har uheldige klima- og miljøeffekter.

- Den bidrar til lavere billettpriser, slik at flytrafikk og utslipp er høyere enn de ellers ville vært, heter det videre.

Skattereform

Utvalget ble satt ned i fjor vår og fikk i oppdrag å se på konsekvenser av coronapandemien i Norge og veien ut av krisa.

Et annet forslag fra ekspertene er å sette ned et nytt utvalg, som skal gå gjennom hele skattesystemet.

Både produksjon, konkurransekraft, fordeling og bærekraft må vurderes opp mot mulige endringer i skattepolitikken, mener utvalget.

- Det er en rekke unntak fra avgifter, skatteplikt og fradragsordninger som uthuler skattegrunnlagene og som gjør at vi må ha høyere skattesatser enn vi ellers kunne hatt, skriver ekspertene i rapporten som finansminister Jan Tore Sanner fikk overlevert torsdag.

Finansmann og Erna-venn

Utvalget har vært ledet av Arctic Securities-partner Jon Gunnar Pedersen.

Finansmannen var statssekretær for Høyre fra 2013-2015, da Siv Jensen (Frp) ledet Finansdepartementet og han har vært rådgiver både for statsråd Kristin Clemet og for Høyres stortingsgruppe.

Da Pedersen giftet seg i 2015 med Marianne Røiseland, var statsminister Erna Solberg Røiselands forlover. Utdrikningslaget fant ifølge VG sted i statsministerboligen.

- Jeg har vært inhabil på alle saker med Marianne, og det inkluderer Jon Gunnar, sier Solberg da Pedersen fikk oppdraget å lede coronaekspert-utvalget.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer