Ekspertgruppe anbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering

Det er mer trolig at et forbud mot prisdiskriminering i dagligvarebransjen vil gi høyere priser enn at det vil senke prisene, mener en ekspertgruppe.

KAN BLI DYRERE: Forbud mot prisdiskriminering kan gi høyere matpriser, mener ekspertutvalg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KAN BLI DYRERE: Forbud mot prisdiskriminering kan gi høyere matpriser, mener ekspertutvalg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det er konklusjonen i rapporten til en regjeringsoppnevnt ekspertgruppe bestående av professor ved Universitetet i Oslo, Tore Nilssen, professor ved Handelshøyskolen BI, Espen R. Moen, og professor v/Universitetet i Bergen, Tommy Staahl Gabrielsen.

Bedre innkjøpsbetingelser

Det var i oktober i fjor at næringsministeren bestilte rapporten som skal se på mulige konsekvenser av å innføre et forbud eller restriksjoner mot diskriminerende innkjøpspriser i dagligvarebransjen.

Resultatet av rapporten vil danne noe av grunnlaget for en stortingsmelding om konkurransen i dagligvaremarkedet, som skal være klar i løpet av første halvår av 2020.

En gransking fra Konkurransetilsynet som ble offentliggjort i november viste at Norgesgruppen, som er Norges største dagligvareaktør med 44 prosent av markedet, får langt bedre innkjøpsbetingelser enn konkurrentene Rema og Coop. For noen varer er prisforskjellen over 15 prosent. De undersøker nå om prisforskjellene kan være ulovlige.

I en ekstern undersøkelse ble det likevel slått fast at store innkjøpsvolum ikke alene kan forklare prisforskjellene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer